Τριήμερη εκεχειρία, για τη μουσουλμανική γιορτή Ιντ αλ- Φιτρ, αποφασίστηκε στο Αφγανιστάν.

 

Πρόκειται για τη γιορτή που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού. Το Ιντ αλ- Φιτρ αρχίζει την Κυριακή. Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν το βράδυ του Σαββάτου, μονομερώς, την τριήμερη εκεχειρία. Λίγη ώρα αργότερα, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασράφ Γάνι, καλωσόρισε την πρόταση των Ταλιμπάν. Οι μάχες μεταξύ των δύο πλευρών είχαν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, παρά τον κορωνοϊό.

 

«Μην κάνετε οποιαδήποτε επιθετική επιχείρηση εναντίον του εχθρού, οπουδήποτε. Αν υπάρξει ενέργεια εναντίον σας από τον εχθρό, αμυνθείτε», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ. Ανέφερε ακόμη ότι η εκεχειρία ισχύει μόνο για την γιορτή Ιντ αλ-Φιτρ.

 

Ακολούθησε ανάρτηση του Ασράφ Γάνι στο Twitter, με την οποία αποδέχθηκε την ανακοίνωση για εκεχειρία. «Ως ανώτατος διοικητής, έδωσα εντολή στις αφγανικές δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας να συμμορφωθούν με την τριήμερη εκεχειρία και να αμυνθούν μόνο αν τους επιτεθούν», έγραψε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν.

 

Τον προηγούμενο μήνα οι Ταλιμπάν είχαν απορρίψει την έκκληση της κυβέρνησης για κατάπαυση του πυρός με αφορμή το Ραμαζάνι, λέγοντας ότι δεν είναι «λογική» μια εκεχειρία. Τουλάχιστον 146 άμαχοι σκοτώθηκαν και 430 τραυματίστηκαν από επιθέσεις των Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου, σύμφωνα με εκπρόσωπο της υπηρεσίας ασφαλείας και πληροφοριών του Αφγανιστάν.

 

Την απόφαση για την τριήμερη εκεχειρία καλωσόρισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Όλες οι πλευρές πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για ειρήνη, για το καλό όλων των Αφγανών», ανέφερε σε ανάρτησή του.