Δυο αδερφές από την Καμπότζη, ηλικίας 98 και 101 ετών, ενώθηκαν ξανά για πρώτη φορά μετά από 47 χρόνια, πιστεύοντας η μια για την άλλη πως είχε πεθάνει στην τυραννία των Ερυθρών Χμερ

 

Η 98χρονη Bun Sen έσμιξε και με τον 92χρονο αδερφό της, που νόμιζε επίσης ότι είχε πεθάνει, σύμφωνα με μια τοπική ΜΚΟ. Οι δυο αδερφές είχαν ιδωθεί το 1973, δυο χρόνια πριν οι οπαδοί του κομμουνιστικού κόμματος της Καμπούτσεα, γνωστοί ως Ερυθροί Χμερ με ηγέτη τον Πολ Ποτ, ανέλαβαν την κυριαρχία της Καμπότζης. 

 

Το καθεστώς των «Ερυθρών Χμερ» υπολογίζεται πως άφησε πίσω του περίπου δυο εκατομμύρια νεκρούς, ενώ αμέτρητες οικογένειες διαλύθηκαν εκείνη την περίοδο, με παιδιά να χωρίζονται από τους γονείς τους. 

 

Αδερφές 98 και 101 ετών ενώθηκαν ξανά μετά από 47 χρόνια - Έμαθαν τυχαία η μία για την άλλη
Η Bun Sen συνάντησε επίσης ξανά τον 92χρονο αδερφό της, αριστερά.

 

Η Bun Sen έχασε τότε τον σύζυγό της και τελικά εγκαταστάθηκε κοντά στην φρικτή παραγκούπολη Stung Meanchey, στην πρωτεύουσα Πνομ Πεν. Για πολύ καιρό, περνούσε τις ημέρες της ψάχνοντας σκουπίδια προκειμένου να βρει ανακυκλώσιμα υλικά ώστε να τα πουλήσει, και φροντίζοντας παιδιά στην εξαθλιωμένη γειτονιά.

 

Πάντα μιλούσε για το όνειρό της να επισκεφτεί το χωριό της στην επαρχία Kampong Cham, περίπου 90 μίλια ανατολικά από την πρωτεύουσα της Καμπότζης. Ωστόσο διάφοροι λόγοι, μεταξύ άλλων η ηλικία της και το ότι δεν μπορούσε πια να περπατήσει, καθιστούσε το ταξίδι σχεδόν αδύνατο.

 

Αδερφές 98 και 101 ετών ενώθηκαν ξανά μετά από 47 χρόνια - Έμαθαν τυχαία η μία για την άλλη
Η 98χρονη Bun Sen ζούσε δίπλα στην χωματερή Stung Meanchey.

 

Η τοπική ΜΚΟ Children's Fund, που στήριζε την Bun Sen από το 2004, άρχισε να προσπαθεί να της κανονίσει εκείνη μια επίσκεψη. Τότε ήταν που ανακάλυψαν πως η αδερφή και ο αδερφός της ήταν ακόμη ζωντανοί και έμεναν στο χωριό. 

 

Μετά από μισό σχεδόν αιώνα, η Bun Sen ενώθηκε ξανά την περασμένη εβδομάδα με την μεγαλύτερη αδερφή της Bun Chea και τον μικρότερο αδερφό της. 

 

«Άφησα το χωριό μου πριν από πολύ καιρό και ποτέ δεν γύρισα πίσω. Πάντα πίστευα ότι τα αδέρφια μου είχαν πεθάνει. Το να μπορώ να κρατώ ξανά την αδερφή μου σημαίνει τόσα πολλά για μένα. Και την πρώτη φορά που άγγιξε το χέρι μου ο αδερφός μου, έβαλα τα κλάματα», είπε η 98χρονη. 

 

Αδερφές 98 και 101 ετών ενώθηκαν ξανά μετά από 47 χρόνια - Έμαθαν τυχαία η μία για την άλλη
Οι δυο αδερφές έκαναν μαζί μια εκδρομή με τον γύρο της Πνομ Πεν.

 

Αδερφές 98 και 101 ετών ενώθηκαν ξανά μετά από 47 χρόνια - Έμαθαν τυχαία η μία για την άλλη
Η Bun Chea, αριστερά, και η Bun Sen κοιτάζουν τον ποταμό Tonle Sap στην πρωτεύουσα της Καμπότζης.

 

Η Bun Chea, της οποίας ο σύζυγος είχε σκοτωθεί επίσης από το καθεστώς των Ερυθρών Χμερ και την άφησε χήρα με 12 παιδιά, δήλωσε επίσης πως πίστευε ότι η μικρότερη αδερφή της ήταν νεκρή.

 

«Είχαμε 13 συγγενείς που σκοτώθηκαν από τον Πολ Ποτ και θεωρούσαμε πως ήταν ανάμεσα σε αυτούς. Πέρασε τόσος καιρός», είπε η ίδια.

 

Τώρα οι δυο αδερφές προσπαθούν να κερδίσουν πίσω τον χαμένο χρόνο. Αυτήν την εβδομάδα έκαναν μαζί μια εκδρομή στην πρωτεύουσα. «Μιλούσαμε για εκείνη αλλά ποτέ δεν πίστευα ότι θα βλεπόμασταν ξανά», είπε η 101 ετών Bun Chea.

 

Με πληροφορίες από BBC