«Ο κροκόδειλος και η ζέβρα»-Aυτό το πρόβλημα σε εξετάσεις μαθητών προκάλεσε έντονες αντιδράσεις

«Ο κροκόδειλος και η ζέβρα»-Aυτό το πρόβλημα σε εξετάσεις μαθητών προκάλεσε έντονες αντιδράσεις Facebook Twitter
7

Ο βαθμός δυσκολίας ενός μαθηματικού προβλήματος προκάλεσε τις αποχωρήσεις και τα κλάματα των εξεταζόμενων μαθητών αλλά και τις έντονες διαμαρτυρίες γονέων και εκπαιδευτικών, στη Σκωτία. Οι διαμαρτυρίες έγιναν 11.800 υπογραφές που έφτασαν στο Scottish Qualifications Authority (SQA), την επιτροπή που καθορίζει το περιεχόμενο των εξετάσεων στη Σκωτία, η οποία τελικά αναγκάστηκε να αποδεχθεί το αίτημα μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών μειώνοντας το ποσοστό των σωστών απαντήσεων που ήταν η βάση για να περάσει κάποιος τις εξετάσεις, από το 45% στο 34%.  

Το ζήτημα που τέθηκε προς επίλυση σε μαθητές 16-18 ετών έγινε γνωστό ως «ο κροκόδειλος και η ζέβρα».  Δινόταν το σκίτσο του ερπετού και του ζώου και το ζητούμενο ήταν πόσο χρόνο θα έκανε ο κροκόδειλος να φτάσει τη ζέβρα και να τη φάει, τόσο αν πήγαινε από το έδαφος, όσο και αν της ορμούσε από το νερό. Η εκφώνηση ζητούσε επίσης και το σημείο που ελαχιστοποιούσε την απόσταση.

Το πρόβλημα ήταν αυτό

«Ο κροκόδειλος και η ζέβρα»-Aυτό το πρόβλημα σε εξετάσεις μαθητών προκάλεσε έντονες αντιδράσεις Facebook Twitter

Και αν δεν καταφέρατε να το λύσετε, η λύση στα Αγγλικά μέσω video που αναρτήθηκε στο YouTube

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Διαφωνώ κάθετα με το a (i). Δεν είναι 20m. Αν κολυμπήσει μόνο στο ποτάμι δεν κολυμπάει μόνο 20m γιατί κολυμπάει διαγωνίως. Οπότε χρειάζεται το πλάτος του ποταμού, έστω ψ, και πυθθαγόρειο για να βρεις πόσο κολυμπάει για να φτάσει τη ζέβρα, δηλ: x^2=ψ^2+20^2 άρα x=sqrt(ψ^2+400) και με αυτή την τιμή του x λύνεται η εξίσωση. Η οποία βέβαια είναι μεγαλύτερη του 20.
Για τα τωρινά δεδομένα της Ελληνικής τρίτης λυκείου, η συγκεκριμένη άσκηση ανήκει στις εύκολες. Δηλαδή ένας καλά διαβασμένος μαθητής την λύνει για πλάκα. Και οι άλλοι γκρινιάζουν γιατί ήταν δύσκολη...