Νορβηγία: Διετή φυλάκιση στην σύντροφο του πρώην υπ. Δικαιοσύνης - Για επιθέσεις και απειλητικές επιστολές

Νορβηγία: Διετή φυλάκιση στην σύντροφο του πρώην υπ. Δικαιοσύνης - Για επιθέσεις και απειλητικές επιστολές Facebook Twitter
αστυνομικοί στη Νορβηγία συλλέγουν τα στοιχεί κατά της συντρόφου του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης (EPA)
0

Η σύντροφος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της Νορβηγίας, μέλος ενός δεξιού κόμματος κατά της μετανάστευσης, καταδικάστηκε σε 20 μήνες φυλάκιση την Παρασκευή για απειλές εναντίον του ίδιου και επιθέσεις κατά της δημοκρατίας.

Σε μία ιδιόμορφη υπόθεση, η Laila Anita Bertheussen, 55 ετών, κατηγορήθηκε ότι πραγματοποίησε επιθέσεις εναντίον του ίδιου της του συντρόφου αλλά και εξαπέλυε απειλές εναντίον ενός άλλου ζευγαριού από το Κόμμα Προόδου σε μια προσπάθεια, σύμφωνα με τη δίωξη, να κατηγορηθεί η ομάδα θεάτρου Black Box. 

Οι δικαστές διαπίστωσαν ότι η 55χρονη γυναίκα προσπαθούσε να εκφοβίσει τους πολιτικούς (με απειλητικές επιστολές, γκράφιτι και βανδαλισμούς) με σκοπό να ρίξει την ευθύνη στο θέατρο Black Box, ο θίασος του οποίου είχε ανεβάσει ένα αντιρατσιστικό έργο που στοχοποιούσε την ίδια και τον σύντροφό της, Tor Mikkel Wara. Ο στόχος της ήταν να πλήξει το θέατρο και να ενισχύσει τη μήνυση που είχε υποβάλει εναντίον του.

Το θεατρικό έργο ανέβηκε το 2018 και «χαρτογραφούσε» τον ρατσισμό στην κοινωνία της Νορβηγίας. Στο σκηνικό του περιλάμβανε εικόνες από τα σπίτια ορισμένων πολιτικών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Wara.

Την εποχή εκείνη, το ζεύγος Wara- Bertheussen έγινε στόχος πολλών απειλητικών ενεργειών: σε έναν τοίχο του σπιτιού τους εμφανίστηκε η λέξη «ρατσιστής» (ανορθόγραφα γραμμένη) και «κάποιοι» χάραξαν έναν αγκυλωτό σταυρό στο αυτοκίνητό τους, το οποίο στη συνέχεια πυρπόλησαν.

Η αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ίδια η Bertheussen τα έκανε όλα. Μεταξύ άλλων, έστειλε και μια απειλητική επιστολή και σε έναν άλλον υπουργό, επίσης μέλος του κόμματος της Προόδου, και τη σύζυγό του.

Μετά την αποκάλυψη αυτή ο Tor Mikkel Wara παραιτήθηκε από υπουργός, δηλώνοντας όμως ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη σύντροφό του.

Η δίκη προκάλεσε αίσθηση στη Νορβηγία, καθώς δεν είναι καθόλου συνηθισμένο η σύντροφος ενός υπουργού και μάλιστα του υπουργού Δικαιοσύνης να κατηγορείται για «επίθεση εναντίον της δημοκρατίας».

Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται στον ποινικό κώδικα και αφορά ενέργειες που έχουν ως στόχο να εμποδίσουν τους αξιωματούχους (τον βασιλιά, τους υπουργούς, τους βουλευτές, τους δικαστές κλπ) να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

Η Bertheussen, που εξακολουθεί να δηλώνει αθώα, άσκησε αμέσως έφεση στην απόφαση. Η εισαγγελία είχε ζητήσει να κριθεί ένοχη και να καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών.

Με πληροφορίες του Associated Press

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM