Οι εισβολείς του Καπιτωλίου: Αυτοσχέδιες βόμβες και όπλα σε όχημα, άλλος ήθελε να «φυτέψει σφαίρα» στο κεφάλι της Πελόζι

Οι εισβολείς του Καπιτωλίου: Αυτοσχέδιες βόμβες και όπλα σε όχημα, άλλος ήθελε να «φυτέψει σφαίρα» στο κεφάλι της Πελόζι Facebook Twitter
ΕPA
0

Κάποιος που είχε ένα φορτηγάκι γεμάτο αυτοσχέδιες βόμβες και όπλα, άλλος που ήθελε να «φυτέψει μια σφαίρα» στο κεφάλι της Νάνσι Πελόζι. Όσο προχωρούν οι έρευνες για την εισβολή στο Καπιτώλιο, τόσο περισσότερο σοκάρουν τα στοιχεία για τους δράστες.

Όσο προχωρούν οι ημέρες, τόσο περισσότερες λεπτομέρειες αποκαλύπτουν οι εισαγγελείς για το μέγεθος του οπλοστασίου που είχαν στη διάθεσή τους οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ οι οποίοι εισέβαλαν στο Καπιτώλιο. Και αναμένονται περισσότερες διώξεις, όσο προχωρά η ευρεία έρευνα.

Οπλοστάσιο σε φορτηγάκι

Ο Λόνι Λιρόι Κόφμαν, από την Αλαμπάμα, πάρκαρε ένα φορτηγάκι με 11 αυτοσχέδιες βόμβες, ένα αυτόματο πιστόλι και ένα περίστροφο, δύο τετράγωνα από το κτίριο του Καπιτωλίου. Πέρασαν ώρες προτού το παρατηρήσουν οι αστυνομικοί.

Πυροτεχνουργοί εντόπισαν αυτό το οπλοστάσιο, ενώ γινόταν η προσπάθεια να ασφαλιστεί το συγκρότημα του Καπιτωλίου, μετά την εισβολή. Ο 70χρονος Κόφμαν συνελήφθη και κατηγορείται για κατοχή αδήλωτου όπλου και γιατί έφερε του πιστόλι χωρίς άδεια.

Στους αστυνομικούς είπε ότι είχε γεμίσει γυάλινα δοχεία με «λιωμένο φελιζόλ και βενζίνη». Ομοσπονδιακοί ερευνητές πιστεύουν ότι αυτός ο συνδυασμός, αν εκραγεί, έχει το αποτέλεσμα ναπάλμ «στον βαθμό που κάνει το εύφλεκτο υγρό να κολλά καλύτερα σε αντικείμενα που χτυπά κατά την έκρηξη», σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Επίσης η αστυνομία βρήκε κομμάτια υφάσματος και αναπτήρες. Τα έγγραφα αναφέρουν ότι αυτά τα αντικείμενα και το περιεχόμενο των γυάλινων δοχείων «το ένα κοντά στο άλλο αποτελούν συνδυασμό» που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί «ως καταστροφικός μηχανισμός».

Πέρα από τα όπλα που είχε αφήσει στο αυτοκίνητο, όταν οι αστυνομικοί έψαξαν τον Κόφμαν βρήκαν ότι πάνω του είχε δύο περίστροφα, ένα στην κάθε τσέπη του. Κανένα από τα όπλα που είχε πάνω του ή στο αυτοκίνητο δεν ήταν καταχωρημένα στο όνομά του. Ο Κόφμαν παραμένει υπό κράτηση.

Απειλές για την Πελόζι και όπλα

Ο Γκρόβερ Μέρεντιθ, από το Κλίβελαντ, έφτασε στην Ουάσινγκτον με ένα αυτόματο όπλο και εκατοντάδες σφαίρες. Σε γνωστούς του είπε ότι ήθελε να πυροβολήσει ή να πατήσει την πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόζι.

Ο άνδρας κατηγορείται ότι έγραψε απειλές και ότι κατείχε αδήλωτο όπλο και πυρομαχικά. Παραμένει υπό κράτηση, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εβδομάδα όταν θα παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου.

Ο Μέρεντιθ φέρεται να έστειλε ένα γραπτό μήνυμα στο οποίο ανέφερε ότι σκεφτόταν «να φυτέψει μια σφαίρα στο κεφάλι (της Πελόζι) σε ζωντανή σύνδεση». Σε άλλο μήνυμα φέρεται να έγραψε ότι ήθελε να πατήσει την πρόεδρο της Βουλής.

Έπειτα από έρευνα στο τρέιλερ του το FBI βρήκε τρία όπλα- ένα Glock, ένα πιστόλι 9mm και ένα αυτόματο τουφέκι- και περίπου 100 σφαίρες. Ο Μέρεντιθ τους είπε ότι ήξερε πως δεν επιτρεπόταν να έχει όπλα στην πόλη, που έχει αυστηρούς νόμους για την οπλοκατοχή, οπότε τα έβαλε στο τρέιλερ.

Οι Κόφμαν και Μέρεντιθ δεν είναι οι μόνοι που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για όπλα. Ο Κρίστοφερ Άλμπερτς, από το Μέριλαντ, κατηγορείται ότι φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και έφερε ένα περίστροφο και 25 σφαίρες, ενώ βρισκόταν σε χώρους του Καπιτωλίου.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες και για τους 13 που αντιμετωπίζουν ομοσπονδιακές κατηγορίες σε σχέση με τις ταραχές στο Καπιτώλιο, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στίβεν Ντ' Αντούονο, υποδιευθυντής του γραφείου του FBI στην Ουάσινγκτον: «Μπορεί να φύγατε από εδώ, αλλά να περιμένετε ένα χτύπημα στην πόρτα σας αν ανακαλύψουμε ότι συμμετείχατε στην εγκληματική δραστηριότητα στο Καπιτώλιο».

Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν ήδη συλληφθεί και αντιμετωπίζουν ομοσπονδιακές κατηγορίες είναι ο Ρίτσαρντ Μπάρνετ από το Άρκανσας, ο άνδρας που πόζαρε με τα πόδια πάνω στο γραφείο της Νάνσι Πελόζι κατά τη διάρκεια των ταραχών. Αργότερα καταγράφηκε σε βίντεο να κρατά φάκελο από το γραφείο της προέδρου της Βουλής.

Κατηγορείται για είσοδο και παραμονή σε χώρους με περιορισμένη πρόσβαση δίχως άδεια, βίαιη είσοδο και ανάρμοστη συμπεριφορά στο Καπιτώλιο, όπως και για κλοπή δημόσιας περιουσίας.

Με πληροφορίες από CNN

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλιάς Κάρολος οικοδεσπότης στο πρώτο garden party του Μπάκιγχαμ με 8.000 καλεσμένους

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος οικοδεσπότης στο πρώτο garden party του Μπάκιγχαμ με 8.000 καλεσμένους

Ευδιάθετος ο βασιλιάς Κάρολος υποδέχθηκε στους κήπους του Μπάκιγχαμ 8.000 καλεσμένους για το πρώτο garden party της χρονιάς - Ποια μέλη της βασιλικής οικογένειας δεν έδωσαν το «παρών»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Το σχέδιο δολοφονίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλων Ουκρανών αξιωματούχων

Διεθνή / «Μικρό πουλί»: Πώς προδόθηκε το σχέδιο δολοφονίας του επικεφαλής των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών και του Ζελένσκι

Το τηλεφώνημα της ρωσικής FSB - Οι στρατολογημένοι Ουκρανοί - Η αμοιβή των πρακτόρων εφ' όσον πετύχαιναν να δολοφονηθούν ανώτατοι Ουκρανοί αξιωματούχοι πριν το Πάσχα
NEWSROOM
Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό μετά την παραδοχή για σοβαρή παρενέργεια

Διεθνή / Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό καθώς «έχει ξεπεραστεί από ανανεωμένα εμβόλια»

Η φαρμακευτική εταιρεία λέει ότι νεότερα εμβόλια οδήγησαν σε μείωση της ζήτησης για το εμβόλιο AstraZeneca, το οποίο δεν κατασκευάζεται πλέον ούτε παρέχεται στο κοινό.
NEWSROOM