Γκρέτα Τούνμπεργκ: Αρχισυντάκτρια για μία μέρα στην σουηδική Dagens Nyheder

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Αρχισυντάκτρια για μία μέρα στην σουηδική Dagens Nyheder Facebook Twitter
Γκρέτα Τούνμπεργκ: Αρχισυντάκτρια για μία μέρα στην σουηδική Dagens Nyheder (EPA)
0

Η νεαρή ακτιβίστρια από τη Σουηδία, Γκρέτα Τούνμπεργκ, ανέλαβε το ρόλο της αρχισυντάκτριας στη σουηδική καθημερινή εφημερίδα Dagens Nyheter για μια μέρα.

Η ακτιβίστρια για την κλιματική αλλαγή ανέλαβε τη θέση για μία μόνο ημέρα, την περασμένη την Κυριακή σε μία εφημερίδα που πουλά περίπου 350.000 φύλλα καθημερινά και φτάνει το 1 εκατομμύριο επισκέπτες στο internet.

Η έφηβος ακτιβίστρια χρησιμοποίησε τη μονοήμερη θητεία της στην εφημερίδα ως βήμα για να μιλήσει για μία ακόμα φορά για το κλίμα.

Η Τούνμπεργκ επικρίνει συχνά τα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης για το γεγονός ότι δεν δίνουν την δέουσα προσοχή στην κρίση της κλιματικής αλλαγής. Αλλά πριν από λίγο καιρό συναντήθηκε με το προσωπικό της Dagens Nyheter και συνομίλησε μαζί τους για το θέμα.

Μετά τη συνάντηση και απαντώντας σε σχόλια αναγνωστών, ο αρχισυντάκτης Peter Wolodarski αποφάσισε να δώσει στην νεαρή ακτιβίστρια τον εκδοτικό χώρο που ήθελε για μια μέρα.

«Η παράδοση της ευθύνης για τη μεγαλύτερη ημερήσια εφημερίδα της Σουηδίας σε έναν ανήλικο, σε μία ανεκπαίδευτη ακτιβίστρια είναι εντελώς ακατανόητο. Είναι τρελό. (Αλλά μόνο ) Αν δεν υπήρχε το παράλογο γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια υπαρξιακή κρίση που εξακολουθεί να αγνοείται από την κοινωνία μας», έγραψε η Τούνμπεργκ.

 Οι Wolodarski και Τούνμπεργκ διένειμαν το φύλλο της Κυριακής μέσω Twitter με κύριο άρθρο «Αυτά είναι γεγονότα, όχι απόψεις», μαζί με μια μεγάλη φωτογραφία ενός κρατήρα στη Σιβηρία, όπου λιώνουν οι πάγοι.

Η έκδοση της Τούνμπεργκ περιλαμβάνει άρθρα όπως αυτό ενός χωριού στην Αρκτική της Ρωσίας στις ακτές της Θάλασσας του Μπάρεντς, όπου ο πάγος έχει εξαφανιστεί.

Στον τομέα των τεχνών και του πολιτισμού, η Τούνμπεργκ συνομιλεί με τον σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο τον διάσημο Βρετανό φυσιοδίφη, σχετικά με την ευαισθητοποίηση για την αλλαγή του κλίματος. Η ενότητα περιλαμβάνει επίσης άρθρο της διακεκριμένης συγγραφέα, Μάργκαρετ Άτγουντ.

Η κλιματική κρίση είναι το πιο δύσκολο πρόβλημα που αντιμετώπισε ποτέ η ανθρωπότητα, επισημαίνει στην δική της έκδοση η Τούνμπεργκ ενώ τόνισε πως είχε την ελπίδα ότι η δημοκρατία και η εκπαίδευση θα μπορούσαν να είναι οι μηχανισμοί με τους οποίους μπορεί να λυθεί η κρίση.

Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που η Γκρέτα Τούνμπεργκ αναλαμβάνει να «στήσει» μία δημοσιογραφική έκδοση. Πριν από ένα χρόνο, κλήθηκε να γίνει φιλοξενούμενη συντάκτης για μια μέρα στο βρετανικό ραδιοφωνικό σταθμό BBC's Radio 4.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα μέσα ενημέρωσης ανοιχτά σε μια τέτοια προσπάθεια. Η Άννα Κάρεμποργκ, αρχισυντάκτρια του αντιπάλου δέους της Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, επέκρινε την πρωτοβουλία, λέγοντας ότι κινδύνευε να θολώσει τη γραμμή μεταξύ των ειδήσεων και της δημοσιογραφίας της κοινής γνώμης.

Με πληροφορίες της dn.se/dw

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ