Τσαβούσογλου: «Η ΕΕ να αναγνωρίσει τα λάθη της» - Άνοιγμα σε Μπάιντεν

Τσαβούσογλου: «Η ΕΕ να αναγνωρίσει τα λάθη της» - Άνοιγμα σε Μπάιντεν Facebook Twitter
EPA
0

«Η Τουρκία αναμένει από την ΕΕ να αναγνωρίσει τα λάθη της» δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που έκανε επίσης άνοιγμα στον Τζο Μπάιντεν. 

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, ο Τσαβούσογλου κάλεσε την ΕΕ «να αναγνωρίσει τα λάθη της και να κατανοήσει την αξία που θα προσθέσει η ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση». 

«Η Τουρκία θα καταβάλει τις απαραίτητες προσπάθειες για να οδηγήσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ σε θετική κατεύθυνση βάσει στρατηγικών συμφερόντων», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κάνοντας ταυτόχρονα νέο άνοιγμα στο νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. 

Κομισιόν: Προσδοκία της ΕΕ από την Τουρκία είναι η αποκλιμάκωση


Η ΕΕ προσδοκά την αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπεύθυνος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο.

Ερωτηθείς για τις συναντήσεις που είχε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας στις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι «H EE ήταν πολύ ξεκάθαρη στο πλαίσιο των προσδοκιών», κάτι το οποίο μεταφέρθηκε στον Ιμπραήμ Καλίν, όπως είπε, και συμπλήρωσε ότι «η προσδοκία της ΕΕ είναι η αποκλιμάκωση».

«Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο ξανά να ξαναδούν τι έγινε από την πλευρά της Τουρκίας και να επανεκτιμήσουν αν η ΕΕ θα προχωρήσει στο δρόμο της θετικής ατζέντας και τη δέσμευσης με έναν εποικοδομητικό διάλογο ή εάν θα να διερευνηθούν όλες οι άλλες επιλογές όπως υπογραμμίστηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου», επισήμανε, τονίζοντας την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Δένδιας: Η Τουρκία δεν είναι εύκολο να ξεγελάσει την ΕΕ

Η Τουρκία δεν έχει αφήσει «κανένα περιθώριο για οποιοδήποτε θετικό θεματολόγιο στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», σημειώνει σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και χαρακτηρίζει «προσχηματική» οποιαδήποτε κίνηση «καλής θέλησης» της τελευταίας στιγμής, προσθέτοντας πως «δεν είναι εύκολο να ξεγελάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όπως επισημαίνει, η Τουρκία, κλιμακώνοντας την «προκλητική, επιθετική και παράνομη συμπεριφορά της, ανακοίνωσε ότι επεκτείνει μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου τις σεισμικές της έρευνες». Η Τουρκία, δηλαδή, όπως προσθέτει, «από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, διαρκώς εντείνει τις παράνομες ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Προσπαθεί δια της βίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος κρατών - μελών της ΕΕ. Περιφρονεί τις σαφείς θέσεις και αποφάσεις της ΕΕ, αλλά και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας».

«H Τουρκία απώλεσε δυστυχώς μία ακόμη σημαντική ευκαιρία να διακόψει, όσο κάτι τέτοιο θα είχε νόημα, την παράνομη κατ' εξακολούθηση συμπεριφορά της», τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών και υπογραμμίζει: «Είναι πια φανερό και καθίσταται κοινός τόπος στην Ευρώπη ότι η Τουρκία έχει επιλέξει να δρα υπονομευτικά του Διεθνούς Δικαίου και των ευρωπαϊκών στοχεύσεων. Έχει επιλέξει να συμπεριφέρεται ως αναθεωρητικός, αποσταθεροποιητικός παράγοντας, επικίνδυνος για την ασφάλεια της άμεσης και ευρύτερης περιοχής, αλλά και για τις προτεραιότητες και τις αξίες που εκφράζει και προωθεί η ΕΕ».

Αναφέρει μάλιστα πως «αν και τα σημεία από την αρχή δεν άφηναν ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας, η Ελλάδα, όλη αυτήν την περίοδο, δήλωνε συστηματικά έτοιμη για διάλογο, εάν σταματήσουν οι προκλήσεις» και επαναλαμβάνει: «Διατηρούμε εδραία την πεποίθηση ότι αυτός είναι ο μόνος σύννομος τρόπος επίλυσης της διαφοράς που έχουμε με τη γείτονα χώρα».

Υπενθυμίζει, ακόμα, πως «στο ίδιο πνεύμα και η ΕΕ, καθυστερώντας αποφάσεις για μἐτρα και κυρώσεις, δήλωνε διατεθειμένη να εξετάσει ένα θετικό θεματολόγιο ενεργειών και πολιτικών έναντι της Τουρκίας, υπό την ίδια όμως προϋπόθεση: Να σταματήσουν οριστικά οι τουρκικές παράνομες ενέργειες».

Ο κ. Δένδιας επισημαίνει για μια ακόμα φορά πως «η Άγκυρα με τις νέες παράνομες ενέργειές της δυναμιτίζει την προοπτική για διάλογο με τη χώρα μας. Δυστυχώς, δεν αφήνει περιθώριο για οποιοδήποτε θετικό θεματολόγιο στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Έχοντας αρνηθεί με τις πράξεις της, οποιαδήποτε κίνηση που θα σηματοδοτούσε, έστω και κατ' ελάχιστον, αλλαγή στη στάση της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου και διάθεση ανταπόκρισης στις εκκλήσεις της ΕΕ, η Τουρκία κλείνει μόνη της το παράθυρο ευκαιρίας που είχε ανοίξει με την δική μας θετική στάση και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Δόθηκε στην Τουρκία κάθε ευκαιρία μέχρι σήμερα. Η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε», υπογραμμίζει ο κ. Δένδιας και συμπληρώνει: «Οιαδήποτε εκ του πονηρού εκδήλωση δήθεν "καλής θέλησης" της τελευταίας στιγμής, οποιαδήποτε προσχηματική "θετική" χειρονομία, θα έχει μόνο στόχο να αμβλυνθεί η εικόνα της κατ' εξακολούθηση απαράδεκτης παραβατικής συμπεριφοράς».

Και καταλήγει: «Αυτή την φορά, ανεξαρτήτως οψίμων δηλώσεων, η Τουρκία δεν είναι εύκολο να ξεγελάσει την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αφελής. Η Ελλάδα βεβαίως μένει πάντα πιστή στην ιδέα του ειλικρινούς διαλόγου. Αλλά απαιτεί ως προς τούτο συνομιλητή που θα έχει αποδείξει την υπακοή του στο Διεθνές Δίκαιο ως διαρκή επιλογή και όχι ως σημαία ευκαιρίας».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ