Πομπέο: Ο πρώτος Αμερικός ΥΠΕΞ σε εβραϊκό οικισμό της Δυτικής Όχθης

Πομπέο: Ο πρώτος Αμερικός ΥΠΕΞ σε εβραϊκό οικισμό της Δυτικής Όχθης Facebook Twitter
Πομπέο: Ο πρώτος Αμερικός ΥΠΕΞ σε εβραϊκό οικισμό της Δυτικής Όχθης (Twiiter/SecretaryPompeo)
0

Ιστορική στιγμή στο Ισραήλ σήμερα με τον Μάικ Πομπέο, να γίνεται ο πρώτος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών που μεταβαίνει σε εβραϊκό οικισμό στη Δυτική Όχθη.

Ο Πομπέο επισκέφτηκε νωρίτερα σήμερα τον αμπελώνα στον οικισμό Πσαγκότ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός του ισραηλινού στρατού.

O Αμερικανός ΥΠΕΞ βρέθηκε στη βιομηχανική περιοχή Σάαρ Μπίνγιαμιν, έναν από τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, με μεγάλη στρατιωτική συνοδεία, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα.

Νωρίτερα σήμερα ο Πομπέο είχε ανακοινώσει ότι στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ θα μεταβεί και στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, συριακό έδαφος το οποίο κατέλαβε το Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 1967 επί του οποίου η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει αναγνωρίσει την ισραηλινή κυριαρχία.

«Σήμερα θα έχω την ευκαιρία να επισκεφθώ τα Υψίπεδα του Γκολάν. Η αναγνώριση της περιοχής αυτής ως μέρος του Ισραήλ ήταν μια απόφαση που ο πρόεδρος Τραμπ έλαβε (το 2019) που είναι ιστορικά σημαντική και απλώς μια αναγνώριση της πραγματικότητας», επεσήμανε ο Αμερικανός υπουργός.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, εκπροσώπου του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος κατήγγειλε ότι «η επίσκεψη Πομπέο σε μια κατεχόμενη περιοχή αποτελεί ενεργή συνέργεια σε αυτή την κατοχή».

Από την πλευρά του ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Πομπέο και τον Τραμπ για την πολιτική τους στη Μέση Ανατολή.

Εξάλλου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν «άμεσα» μέτρα εναντίον των οργανώσεων που συνδέονται με το κίνημα BDS (Μποϊκοτάζ, Αποεπενδύσεις και Κυρώσεις) κατά του Ισραήλ, το οποίο χαρακτήρισε "αντισημιτικό".

«Σήμερα θέλω να κάνω μια ανακοίνωση (...) θα λάβουμε άμεσα μέτρα για να εντοπίσουμε τις οργανώσεις που συμμετέχουν στην εκστρατεία μίσους που διεξάγει το BDS και θα αποσύρουμε την αμερικανική στήριξη προς αυτές», δήλωσε ο Πομπέο.


Σε ανακοίνωσή του, διευκρίνισε δε, ότι στόχος είναι να εντοπιστούν οργανώσεις οι δραστηριότητες των οποίων έχουν στόχο «να ποινικοποιήσουν ή να περιορίσουν τις εμπορικές σχέσεις συγκεκριμένα με το Ισραήλ ή με άτομα που έχουν επαγγελματικές σχέσεις με το Ισραήλ».

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα εξετάσει τη χρήση των πόρων του για να καθορίσει αν χρησιμοποιούνται για να στηρίξουν τη διεθνή εκστρατεία BDS», συνέχισε.

Τον Φεβρουάριο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε κατηγορήσει τον ΟΗΕ ότι «μεροληπτεί εναντίον του Ισραήλ» μετά τη δημοσιοποίηση ενός καταλόγου με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους εβραϊκούς οικισμούς που θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η δημοσίευση αυτή "διευκόλυνε" την εκστρατεία του BDS και «απονομιμοποιεί το Ισραήλ», είχε εκτιμήσει τότε ο Πομπέο.

Το κίνημα BDS είναι μια παγκόσμια εκστρατεία οικονομικού, πολιτιστικού και επιστημονικού μποϊκοτάζ του Ισραήλ προκειμένου να επιτευχθεί το τέλος της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών και του εβραϊκού εποικισμού.

Οι υποστηρικτές του βασίζονται στο παράδειγμα της Νότιας Αφρικής, λέγοντας ότι το μποϊκοτάζ της χώρας συνέβαλε στον τερματισμό του απαρτχάιντ.

Το Ισραήλ κατηγορεί το κίνημα BDS για αντισημιτισμό και ότι αμφισβητεί την ίδια την ύπαρξη του εβραϊκού κράτους, κάτι που το κίνημα διαψεύδει.

Βάσει νομοθεσίας που ισχύει από το 2017, το Ισραήλ απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός του αλλοδαπών που πιστεύεται ότι στηρίζουν το BDS. Τον Νοέμβριο του 2019, ο τοπικός εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) Όμαρ Σακίρ, ο οποίος αρνείται ότι έχει σχέση με το BDS, ήταν ο πρώτος που απελάθηκε από το Ισραήλ βάσει της νομοθεσίας αυτής.

Σήμερα το HRW ανακοίνωσε ότι «η κυβέρνηση Τραμπ υπονομεύει την κοινή μάχη κατά της μάστιγας του αντισημιτισμού εξισώνοντάς τον με ειρηνικές εκκλήσεις σε μποϊκοτάζ».

Με πληροφορίες του Reuters/ΑΠΕ/AFP/BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ένοπλη επίθεση στην Τουρκία: Στους έξι οι νεκροί - Αγνοείται ο δράστης

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα Sabah ανέφεραν ότι οι Αρχές αναζητούν έναν 37χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται αρχικά να δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του και στη συνέχεια να εξαπέλυσε την αιματηρή επίθεση
THE LIFO TEAM
ΕΤΙΕΝ ΝΤΑΒΙΝΙΟΝ ΠΑΤΡΙΣ ΛΟΥΜΟΥΜΠΑ ΚΟΝΓΚΟ ΒΕΛΓΙΟ

Διεθνή / Πέθανε ο πρώην Βέλγος διπλωμάτης, Ετιέν Νταβινιόν - Κατηγορούνταν για τη δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα

Ο Ετιέν Νταβινιόν ήταν ο τελευταίος εν ζωή κατηγορούμενος για τη δολοφονία του πρώτου πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και αναμενόταν να δικαστεί για την υπόθεση
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν ιδρύει αρχή διέλευσης για να εισπράττει τέλη από τα πλοία

Η Τεχεράνη προχώρησε στη δημιουργία επίσημου φορέα για τη διαχείριση και την επιβολή χρεώσεων στα πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ, σε μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη κίνηση, την ώρα που δεξαμενόπλοια συσσωρεύονται στη θαλάσσια οδό και οι ειρηνευτικές συνομιλίες παραμένουν σε αδιέξοδο
THE LIFO TEAM
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / ΗΠΑ: Χιλιάδες στην Ουάσινγκτον σε εκδήλωση προσευχής για τη «χριστιανική Αμερική»

Στην εκδήλωση συμμετείχαν στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ και γνωστοί ευαγγελικοί υποστηρικτές του προέδρου, ενώ οργανώσεις προειδοποιούν ότι θολώνουν τα όρια ανάμεσα στο κράτος και τη θρησκεία
THE LIFO TEAM