Διαδηλωτές διέκοψαν τη Λειτουργία σε εκκλησίες στην Πολωνία αντιδρώντας στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας για σχεδόν καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων

 

Οι διαδηλωτές, με καθιστικές διαμαρτυρίες, κρατώντας πλακάτ υπέρ των αμβλώσεων, διέκοψαν την κυριακάτικη Λειτουργία. Διαμαρτυρίες σαν και αυτές θεωρούνται ασυνήθιστες για μία χώρα όπου η επιρροή της Καθολικής Εκκλησίας είναι τόσο ισχυρή.

 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας έκρινε αντισυνταγματικές τις αμβλώσεις λόγω προβλημάτων στην ανατομία του εμβρύου, οι οποίες αποτελούσαν ένα από τα τελευταία «παράθυρα» για νόμιμη διακοπή κύησης στη χώρα. Πλέον οι αμβλώσεις είναι νόμιμες μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας και για την προστασία της ζωής της μητέρας. 

 

 

 

 

 

Η υπόθεση κινήθηκε πέρυσι από τους βουλευτές του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος. Οι νόμοι για την άμβλωση στην Πολωνία ήταν ήδη μεταξύ των αυστηρότερων στην Ευρώπη. Υπολογίζεται πως περίπου 100.000 γυναίκες αναζητούσαν, κάθε χρόνο, επεμβάσεις στο εξωτερικό λόγω των αυστηρών περιορισμών.

 

Η Κυριακή ήταν η τέταρτη συνεχόμενη διαδηλώσεων κατά της συντηρητικής απόφασης, εναντίον της οποίας τάχθηκαν ακτιβίστριες και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στις συγκεντρώσεις συμμετείχαν χιλιάδες άτομα, κυρίως γυναίκες, και πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα παρά τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό. 

 

 

 

 

 

Στο Πόζναν οι διακόπηκε η Θεία Λειτουργία όταν διαδηλώτριες, που κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα «We are sick of this», περικύκλωσαν την Αγία Τράπεζα. Οι ιερείς αναγκάστηκαν να σταματήσουν έως ότου έφθασαν αστυνομικές δυνάμεις. Σε πάρκο της Κρακοβίας διαδηλωτές κρέμασαν μαύρα εσώρουχα ανάμεσα στα δέντρα ενώ στη Λοτζ διαδηλωτές ζήτησαν τον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας. 

 

Επικριτές της Καθολικής Εκκλησίας αναφέρουν πως επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κυβερνητική πολιτική στη χώρα.  Νεαροί άνδρες που ανήκουν σε ακροδεξιές και εθνικιστικές οργανώσεις, στάθηκαν μπροστά σε είσοδο εκκλησίας της χώρας για να εμποδίζουν της διαδηλώτριες. 

 

 

 

Η άμβλωση αποτελεί ένα θέμα που διχάζει τη χώρα. Μελέτη του 2014, από το ερευνητικό κέντρο CBOS, έδειξε πως το 65% των Πολωνών είναι κατά των αμβλώσεων και πως το 27% τις θεωρεί αποδεκτές, ενώ ένα 8% είναι αναποφάσιστο. Πιο πρόσφατες έρευνες ωστόσο δείχνουν πως η πλειοψηφία, τάσσεται ξεκάθαρα κατά του να γίνουν οι νόμοι πιο αυστηροί. 

 

 

 

 

 

Η Πολωνία συγκαταλέγεται στις 31 χώρες που υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα τη διακήρυξη κατά των αμβλώσεων, την οποία προώθησαν στον ΟΗΕ οι ΗΠΑ.

 

Η διακήρυξη υπογράφεται από χώρες όπως η Βραζιλία, η Αίγυπτος, η Ινδονησία, η Ουγκάντα, η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, η Λιβύη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πολλές από τις χώρες που υπογράφουν συγκαταλέγονται στον κατάλογο των 20 χειρότερων χωρών για γυναίκες, (Women Peace and Security Index) που συντάσσει το Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν.

 

Με πληροφορίες από BBC/Guardian 
Φωτογραφίες: ΕΡΑ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr