Βέμπερ: «Ναι» στην αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας

Βέμπερ: «Ναι» στην αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας Facebook Twitter
EPA
0

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ με δήλωσή του εξέφρασε τη στήριξή του στο ελληνικό αίτημα για αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

«Η περίοδος της διπλωματίας έχει παρέλθει. Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, στη βόρεια Κύπρο και με τις έρευνες για αέριο που διεξάγει, οι παραβιάσεις του διεθνούς Δικαίου, είναι προφανείς σε όλους. Όποια κι αν είναι τα κίνητρα, αυτή είναι η πραγματικότητα», δήλωσε στην «Καθημερινή» ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στο ευρωκοινοβούλιο.

«Συνεπώς υποστηρίζω κάθε θεμιτή αντίδραση, μεταξύ των οποίων την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και νέες κυρώσεις κατά ατόμων», συμπλήρωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Επιπλέον, σχολίασε ότι δεν ήταν «αρκετά ισχυρή» η διατύπωση στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής την περασμένη εβδομάδα. Είναι σαφές, τόνισε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δεν είναι έτοιμος για έναν εποικοδομητικό διάλογο» και ότι «τώρα είναι η ώρα να αντιδράσουμε και να δράσουμε».

Ο Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι υπογράμμισε ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από την Κομισιόν να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων, αλλά και να εξετάσει το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης, ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε επιστολές στους ομολόγους του στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, ζητώντας από αυτές τις χώρες την αναστολή των εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία. Ιδιαίτερα στην επιστολή προς τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, ο Νίκος Δένδιας ζητά να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

Διεθνή / «Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

«Εξετάζουμε τι σημαίνει μια σύγκρουση για ολόκληρη την κοινωνία και ποιος είναι ο ρόλος του καθενός» δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τις ένοπλες δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Ουκρανία ΗΠΑ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Το σχέδιο των ΗΠΑ προβλέπει ένταξη στην ΕΕ το 2027 - Οι Ευρωπαίοι αντιδρούν

Η ένταξη από την 1η Ιανουαρίου 2027 «προβλέπεται, αλλά παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης», με την Ουάσινγκτον να τάσσεται υπέρ της επίσπευσης, όπως αναφέρει πηγή με γνώση των συνομιλιών
THE LIFO TEAM
Βασιλιάς Κάρολος: Ηχογράφησε μήνυμα όπου μιλά πρώτη φορά για τον καρκίνο

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Ηχογράφησε μήνυμα όπου μιλά πρώτη φορά για τον καρκίνο

Αυτό θα αποτελέσει μια σπάνια ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του Βρετανού μονάρχη, ο οποίος υποβάλλεται σε θεραπεία από τότε που αποκάλυψε τη διάγνωσή του τον Φεβρουάριο του 2024
THE LIFO TEAM