Ναγκόρνο - Καραμπάχ: Για νέα παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός κατηγορεί η Αρμενία το Αζερμπαϊτζάν

Ναγκόρνο - Καραμπάχ: Για νέα παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός κατηγορεί η Αρμενία το Αζερμπαϊτζάν Facebook Twitter
Ναγκόρνο - Καραμπάχ: Η Αρμενία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για παραβίαση της συμφωνία κατάπαυσης του πυρός (EPA)
0

Για παραβίαση της συμφωνία «κατάπαυσης του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους» στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ κατηγόρησε η Αρμενία το Αζερμπαϊτζάν.

Η συμφωνία είχε τεθεί σε ισχύ λίγες ώρες πριν.

«Ο εχθρός παραβιάζοντας για άλλη μια φορά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους έβαλλε με πυροβολικό προς βόρεια κατεύθυνση από τις 00:04 ως τις 02:45 (τοπικές ώρες· 23:04 χθες Σάββατο ως τη 01:45 σήμερα Κυριακή ώρες Ελλάδας) και εκτόξευσε ρουκέτες προς νότια κατεύθυνση από τις 02:20 ως τις 02:45», ανέφερε μέσω Twitter η εκπρόσωπος του αρμενικού υπουργείου Άμυνας Σουσάν Στεπανιάν.

Με νέα ανάρτησή της πριν από λίγο η εκπρόσωπος τύπου έκανε λόγο για νέα επίθεση. «Το Αζερμπαϊτζάν παραβίασε για άλλη μια φορά κατάφωρα τη νέα εκεχειρία. Στις 07:20, ο εχθρός ξεκίνησε μια επίθεση προς την κατεύθυνση Ν. (Khudaferin Reservoir) για να καταλάβει ευνοϊκές θέσεις. Υπάρχουν θύματα και τραυματίες και στις δύο πλευρές.»

Το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες πριν Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυχτα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνταν νωρίτερα σήμερα για την παραβίαση της εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί με τη μεσολάβηση της Ρωσίας πριν από μία εβδομάδα.

Το Μπακού ανέφερε ότι 13 άμαχοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν στην πόλη Γκάντζα από την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η Αρμενία, ενώ το Γερεβάν κατηγορούσε το Αζερμπαϊτζάν ότι συνέχιζε τους βομβαρδισμούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, που μεσολάβησε την περασμένη εβδομάδα για να επιτευχθεί η εκεχειρία, μίλησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του των δύο χωρών και τους τόνισε ότι θα πρέπει να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά την ανακοίνωση αυτή, τόνισε ότι «χαιρετίζει τις προσπάθειες των Συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ (ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία) καθώς και της Αρμενίας» για την επίτευξη εκεχειρίας. Πρόσθεσε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι έτοιμο «να τηρήσει τους όρους» όπως συμφωνήθηκαν «στην ανακοίνωση της Μόσχας της 10ης Οκτωβρίου και των συμφωνιών της 17ης Οκτωβρίου».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε επίσης την εξέλιξη αυτή, τονίζοντας ότι η κατάπαυση του πυρός πρέπει να τηρηθεί αυστηρά και από τις δύο πλευρές.

Με πληροφορίες του Reuters/Sputnik/TASS/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Διεθνή / Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Ο συνολικός απολογισμός για όσους έχασαν τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ μετά τις τροπικές καταιγίδες, είναι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM