Ένας μαύρος άντρας αποφυλακίστηκε μετά από 44 χρόνια αφού είχε καταδικαστεί άδικα για βιασμό

Ένας μαύρος άντρας αποφυλακίστηκε μετά από 44 χρόνια αφού είχε καταδικαστεί άδικα για βιασμό Facebook Twitter
0

Ένας μαύρος άντρας αφέθηκε ελεύθερος από φυλακή της βόρειας Καρολίνας έχοντας εκτίσει 44 χρόνια για ένα έγκλημα που ισχυρίζεται πως δεν διέπραξε. 

Ο Ρόνι Λονγκ, φορώντας μαύρο κοστούμι, κόκκινη γραβάτα και καπέλο, βγήκε από την φυλακή, έχοντας μαζί τα λίγα του υπάρχοντα. «Ήταν μια μακρά πορεία, αλλά τελείωσε», δήλωσε σε δημοσιογράφους. 

Με μια μάσκα που έγραφε «Ελευθερώστε τον Ρόνι Λονγκ», ευχαρίστησε τους δικηγόρους και τους αγαπημένους του που στάθηκαν στο πλευρό του στη μακρόχρονη δικαστική διαμάχη. 

Ο 64χρονος σήμερα Ρόνι Λονγκ κατηγορήθηκε για τον βιασμό μιας λευκής γυναίκας. Το σώμα των ενόρκων, αποτελούμενο μόνο από λευκούς, τον έκρινε ένοχο για βιασμό και ληστεία το 1967 και τον καταδίκασε σε ισόβια. Η καταδίκη του ακυρώθηκε την Πέμπτη όταν το κράτος κατέθεσε σχετική πρόταση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο.


Από την καταδίκη του Λονγκ, «ένα πλήθος μεταδικαστικών αποκαλύψεων έφερε στην επιφάνεια ένα ανησυχητικό σχέδιο σκόπιμης αστυνομικής συγκάλυψης αποδεικτικών στοιχείων», σημείωσε η δικαστής Στέφανι Θάκερ. Τα συγκεκριμένα στοιχεία, που περιελάμβαναν δείγματα σπέρματος και δακτυλικά αποτυπώματα από την σκηνή του εγκλήματος τα οποία δεν ταίριαζαν στον Λονγκ, αποκρύφτηκαν σκόπιμα από τις αρχές επιβολής του νόμου, τόνισε η Θάκερ. 

«Λόγω της απάτης που έλαβε χώρα στη δίκη, ο Ρόνι και ο δικηγόρος του τότε δεν είχαν το πλεονέκτημα εκείνων των αποδείξεων ώστε να τις παρουσιάσουν στο δικαστήριο», ανέφερε ο δικηγόρος του 64χρονου. «Οπότε φυλακίστηκε άδικα για 44 χρόνια». 

Η απόκρυψη στοιχείων σήμαινε πως ο Λονγκ βρισκόταν ήδη εν μέσω κακοδικίας, πρόσθεσε ο ίδιος. Ωστόσο οι ρατσιστικές αντιλήψεις εκείνη την εποχή λειτούργησαν επίσης εις βάρος του.

Ένας μαύρος άντρας αποφυλακίστηκε μετά από 44 χρόνια αφού είχε καταδικαστεί άδικα για βιασμό Facebook Twitter

Ο Λονγκ κατηγορήθηκε πως βίασε μια 54χρονη λευκή γυναίκα στο Κονκόρντ, στις 25 Απριλίου 1967. Η γυναίκα κατέθεσε πως κάποιος της επιτέθηκε μέσα στο σπίτι της, την κακοποίησε και έφυγε. 

Περίπου δυο εβδομάδες αργότερα, η αστυνομία την κάλεσε στην αίθουσα του δικαστηρίου να εξετάσει ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί για άλλες υποθέσεις, ώστε να δει αν κάποιος έμοιαζε στον δράστη και κατέληξε να αναγνωρίσει τον Λονγκ. Η υπόθεση εκδικάστηκε από ένα δικαστικό σώμα μόνο λευκών. Κάθε μάρτυρας από την πλευρά του κατηγορητηρίου ήταν λευκός, ενώ κάθε μάρτυρας υπεράσπισης ήταν μαύρος. 

Ο Λονγκ επέμενε πως είναι αθώος και πάλευε όλα αυτά τα χρόνια για την αποφυλάκισή του. Ωστόσο η απόφαση της Τετάρτης δεν δηλώνει την αθωότητά του. Το ομοσπονδιακό δικαστήριο άφησε την οριστική απόφαση σε ένα μικρότερο δικαστήριο. 

Ένας μαύρος άντρας αποφυλακίστηκε μετά από 44 χρόνια αφού είχε καταδικαστεί άδικα για βιασμό Facebook Twitter

Για το πρώτο γεύμα εκτός φυλακής, ο Ρόνι Λονγκ είπε σε δημοσιογράφους πως ήθελε μακαρόνια με τυρί, μοσχαρίσια παϊδάκια, μια σαλάτα και λίγη λεμονάδα. Ο 67χρονος κατάφερε να ενωθεί ξανά με τους αγαπημένους του, αλλά σύμφωνα με τον δικηγόρο του, πάντα θα τον βασανίζει το γεγονός πως η μητέρα του δεν έζησε να δει αυτή τη μέρα.

Πάντα ήταν ο καημός της να δει τον γιο της ξανά ελεύθερο, αλλά πέθανε μόλις έξι εβδομάδες πριν αποφυλακιστεί ο Λονγκ. Τα τελευταία της λόγια ήταν: «Επέστρεψε σπίτι ο Ρόνι ή όχι ακόμη;».

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM