Οι γυναίκες ιερείς μόλις ξεπέρασαν τους άνδρες στη Σουηδία - Το μισθολογικό χάσμα παραμένει

Οι γυναίκες ιερείς μόλις ξεπέρασαν τους άνδρες στη Σουηδία - Το μισθολογικό χάσμα παραμένει Facebook Twitter
Christopher Hunt/The Guardian
0

Ο αριθμός των γυναικών ιερέων μόλις ξεπέρασε εκείνον των ανδρών, 63 χρόνια μετά την πρώτη χειροτόνηση γυναίκας από την Εκκλησία της Σουηδίας.

«Από ιστορική άποψη, αυτή η ισοτιμία συνέβη γρηγορότερα από όσο φανταζόμασταν» ανέφερε η Κριστίνα Γκρένχολμ, γραμματέας της Εκκλησίας της Σουηδίας που ανακοίνωσε πως το 50.1% των ιερέων της είναι γυναίκες.

Σύμφωνα με έκθεση τού 1990, εκτιμάτο πως οι γυναίκες δεν θα ξεπερνούσαν το ήμισυ του κλήρου έως το 2090.

Ωστόσο, παρά την κατάρριψη αυτού του ορόσημου, οι γυναίκες κληρικοί εξακολουθούν να αμείβονται λιγότερο απ'ότι οι άνδρες. Το μισθολογικό κενό κυμαίνεται περίπου στα 215 ευρώ μηναίως, σύμφωνα με την εφημερίδα της εκκλησίας.

Όπως αναφέρει η Γκρένχολμ,αυτό συμβαίνει καθώς οι άνδρες ιερωμένοι βρίσκονται σε υψηλότερες θέσεις της εκκλησιαστικής ιεραρχίας.

Η Εκκλησία της Σουηδίας επιτρέπει στις γυναίκες να γίνονται κληρικοί από το 1958 και χειροτόνησε τις τρεις πρώτες το 1960.

Μάλιστα, το 1982, οι Σουηδοί νομοθέτες κατήργησαν μια «ρήτρα συνείδησης» που επέτρεπε σε κληρικούς να αρνούνται συνεργασία με γυναίκες συναδέλφους τους.

«Από τη στιγμή που πιστεύουμε πως ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο, είναι σημαντικό να κηρύσσουμε τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες, κατ'εικόνα και καθ'ομοίωσή Του» αναφέρει η Γρκένχολμ.

Η Εκκλησία της Σουηδίας, η μεγαλύτερη χριστιανική στη χώρα που ανήκει στο δόγμα του Λουθηρανισμού, με πάνω από 6 εκατομμύρια πιστούς (σε σύνολο 10 εκατ. πληθυσμού).

Εδώ και 20 χρόνια, μάλιστα, έχει γίνει διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ