Μία σύλληψη για δολοφονία γκέι φοιτητή το 1988 - Έγκλημα μίσους η «αυτοκτονία»

Μία σύλληψη για δολοφονία γκέι φοιτητή το 1988 - Έγκλημα μίσους η «αυτοκτονία» Facebook Twitter
0

Η αστυνομία της Αυστραλίας συνέλαβε έναν άνδρα για τη δολοφονία ενός γκέι Αμερικανού φοιτητή στο Σίδνεϊ πριν 32 χρόνια. 

Το πτώμα του Scott Johnson, 27 ετών, βρέθηκε στο βάθος ενός παραθαλάσσιου γκρεμού το 1988. Η αστυνομία είχε κάνει λόγο για αυτοκτονία. Σύμφωνα με μεταγενέστερες έρευνες ωστόσο ο θάνατος του Johnson οφείλεται σε έγκλημα μίσους. Χάρη στις έρευνες αυτές μία σειρά ακόμα ομοφοβικών δολοφονιών στις παραλίες του Σίδνεϊ κατά τη δεκαετία του 1980 ήρθαν στο προσκήνιο. Ο Scott Price, 49 ετών, συνελήφθη στο σπίτι του στο Σίδνεϊ την Τρίτη. Του αρνήθηκε η εγγύηση και αναμένεται να δικαστεί την Τετάρτη.

Μία σύλληψη για δολοφονία γκέι φοιτητή το 1988 - Έγκλημα μίσους η «αυτοκτονία» Facebook Twitter
Ο Scott Johnson

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας χαρακτήρισε τη τηλεφωνική κλήση προς τον αδερφό του Scott Johnson, Steve, που μένει στις ΗΠΑ, ως «αποκορύφωμα καριέρας». Στο παρελθόν η αστυνομία είχε απολογηθεί προς την οικογένεια για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την υπόθεση κατά τη δεκαετία του 1980 και που απέτυχε να προστατεύσει την γκέι κοινότητα. Παράλληλα, ο αστυνομικός επίτροπος Mick Fuller χαιρέτισε την επιμονή της οικογένειας Τζόνσον που χωρίς αυτήν «δε θα ήμασταν εδώ σήμερα». Ο Scott Johnson ήταν ένας χαρισματικός φοιτητής μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ που έφυγε από τις ΗΠΑ για το Σίδνεϊ ώστε να μείνει μαζί με τον σύντροφό του. Βρέθηκε νεκρός λίγο πριν ολοκληρώσει το διδακτορικό του.

Ο Steve αγωνίστηκε επί δεκαετίες ώστε να ανοίξει η υπόθεση. Μιλώντας στο BBC το 2018 υποστήριξε ότι είναι «αδιανόητο» ο αδερφός του να πήδηξε από τον γκρεμό. «Πρόκειται για μία συναισθηματικά φορτισμένη μέρα», ανέφερε σε ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη. «Ήταν ο καλύτερός μου φίλος και με χρειαζόταν πραγματικά για να το κάνω».

Η επιμονή της οικογένειας πυροδότησε έρευνες το 2012 και το 2015, οι οποίες πρότειναν στην αστυνομία να ανοίξει και πάλι την υπόθεση. Ωστόσο, δεν έγινε καμία ενέργεια μέχρι την τρίτη έρευνα, το 2017, όπου ο ιατροδικαστής διαπίστωσε ότι ο Scott Johnson ήταν θύμα εγκλήματος μίσους. Η αστυνομία προσέφερε ανταμοιβή μετρητών αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων Αυστραλίας το 2018 για πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση. Πριν από δύο μήνες, η οικογένεια διπλασίασε το ποσό σε 2 εκατομμύρια δολάρια.

Μία σύλληψη για δολοφονία γκέι φοιτητή το 1988 - Έγκλημα μίσους η «αυτοκτονία» Facebook Twitter
O αδερφός του θύματος, Steve

Εκτιμάται ότι έως και 80 ομοφυλόφιλοι δολοφονήθηκαν από ομοφοβικές συμμορίες στο Σίδνεϊ και στα πέριξ αυτού κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Πολλοί από αυτούς βρέθηκαν γκρεμούς. Ο Steve Johnson ευελπιστεί πως η σύλληψη θα βοηθήσει ώστε να ανοίξουν και άλλες υποθέσεις. «Ελπίζω ότι οι οικογένειες και οι φίλοι των δεκάδων ομοφυλοφίλων που έχασαν τη ζωή θα παρηγορηθούν από αυτό που συνέβη σήμερα», ανέφερε ο αδερφός του θύματος. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ