Γαλλία: Ξεπέρασαν τους 15.000 οι νεκροί - Μειώθηκαν οι ασθενείς σε ΜΕΘ

Γαλλία: Ξεπέρασαν τους 15.000 οι νεκροί - Μειώθηκαν οι ασθενείς σε ΜΕΘ Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Η Γαλλία είναι από σήμερα η τέταρτη χώρα στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ισπανία, που καταγράφει και επισήμως περισσότερους από 15.000 θανάτους λόγω του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Διεύθυνση Υγείας, από τις αρχές Μαρτίου έχουν αναφερθεί 15.729 θάνατοι ασθενών, εκ των οποίων οι 5.470 σε οίκους ευγηρίας και άλλα κοινωνικά ιδρύματα για ευάλωτους ανθρώπους και οι υπόλοιποι σε νοσοκομεία. Μέσα σε 24 ώρες δηλαδή, οι νεκροί αυξήθηκαν κατά 762, αριθμός ελαφρά μεγαλύτερος σε σύγκριση με τις τέσσερις προηγούμενες ημέρες.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στην εντατική μειώθηκε για έκτη συνεχόμενη ημέρα, πέφτοντας στους 6.730, από 6.821 χθες, κάτι που ενδεχομένως σημαίνει ότι τα μέτρα καραντίνας τα οποία παρατάθηκαν μέχρι και τις 11 Μαΐου αποδίδουν.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 103.573, από 98.076 που ήταν την Δευτέρα.

Η ομιλία του Μακρόν για την κρίση του κορωνοϊού έπεισε το 62% των Γάλλων

Σχεδόν τα δύο τρίτα των Γάλλων πολιτών χαρακτήρισαν πειστική την ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν για την παράταση των περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, μια ένδειξη ότι ο πιο ταπεινός τόνος του προέδρου κατεύνασε τις αυξανόμενες επικρίσεις. Αναγνωρίζοντας ότι η χώρα του δεν είχε προετοιμαστεί επαρκώς από νωρίς για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που προκάλεσε η επιδημία του κορωνοϊού, ο Μακρόν υιοθέτησε έναν πιο συμπονετικό τόνο σε αντίθεση με την πολεμική ρητορική των προηγούμενων ομιλιών του.

Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρίας δημοσκοπήσεων OpinionWay για την εφημερίδα Les Echos, το 62% των Γάλλων χαρακτήρισε την 30λεπτη ομιλία του Μακρόν «πειστική», ενώ το 37% δήλωσε ότι δεν ήταν «πολύ» ή «καθόλου» πειστική. Ο Μακρόν παράτεινε την καραντίνα και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 11 Μαΐου, σε τηλεοπτικό του ομιλία που είχε ρεκόρ τηλεθέασης, 36,7 εκατομμύρια πολίτες την παρακολούθησαν, περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού στη Γαλλία. Είπε ότι η κρίση έφερε στην επιφάνεια λάθη και ελλείψεις στην προετοιμασία του κράτους.

Αν και η δημοτικότητα του Μακρόν είχε αρχίσει να αυξάνεται όταν ακολουθώντας την Ιταλία και την Ισπανία υιοθέτησε δραστικούς περιορισμούς στη δημόσια ζωή, η κυβέρνηση έκτοτε δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις ότι επέδειξε αδυναμία να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε μάσκες και διαγνωστικά κιτ. «Η παρέμβαση ήταν αποτελεσματική. Αλλά η ανάκαμψη της εμπιστοσύνης (στην κυβέρνηση) θα πρέπει να διατηρήσει την πορεία της», δήλωσε ο αναλυτής Μπρουνό Ζανμπάρ της OpinionWay.

Αναθεώρηση των οικονομικών προβλέψεων

Η γαλλική κυβέρνηση αναθεώρησε σήμερα επί τα χείρω τις οικονομικές της προβλέψεις, καθιστώντας άκυρες τις εκτιμήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, αφού ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παρέτεινε χθες το πανεθνικό lockdown.

Μετά την παράταση του lockdown τουλάχιστον έως τις 11 Μαΐου, ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σήμερα ότι η οικονομία αναμένεται τώρα να συρρικνωθεί κατά 8% φέτος αντί για 6% που ήταν η πρόβλεψη την περασμένη Πέμπτη. Από τις 17 Μαρτίου, 67 εκατ. άνθρωποι στη Γαλλία κλήθηκαν να παραμείνουν στο σπίτι τους, ενώ τους επιτρέπεται να βγαίνουν μόνο για προμήθειες, για επίσκεψη σε γιατρό ή ατομική σωματική άσκηση.

Η παράταση των μέτρων περιορισμού θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στα δημόσια οικονομικά, διογκώνοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα του δημόσιου τομέα στο μεταπολεμικό επίπεδο ρεκόρ του 9% του ΑΕΠ, από το 7,6% της περασμένης εβδομάδας, όπως δήλωσε ο υπουργός Προϋπολογισμού Ζεράλ Νταρμανέν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

Η κυβέρνηση υπερδιπλασίασε την περασμένη εβδομάδα το πακέτο μέτρων που στόχο έχει να απομακρύνει την οικονομία από το χείλος του γκρεμού σε τουλάχιστον 100 δισεκ. ευρώ – πάνω από το 4% του ΑΕΠ. «Εάν χρειαστεί να κάνουμε περισσότερα, τότε θα κάνουμε περισσότερα. Θα είμαστε εκεί», δήλωσε ο Λεμέρ στον τηλεοπτικό σταθμό BFM TV.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ