Δυνάμεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας συνέλαβαν Παλαιστίνιους με την κατηγορία της προδοσίας επειδή είχαν τηλεδιάσκεψη μέσω Ζοοm με Ισραηλινούς ακτιβιστές.

 

Ο Eyad al-Bozom, εκπρόσωπος της Χαμάς, ανακοίνωσε τη σύλληψη του Ραμί Αμάν (γνωστού ακτιβιστή στην Παλαιστίνη και ιδρυτή της οργάνωσης Gaza Youth Committee) και άλλων με την κατηγορία των «δραστηριοτήτων ομαλοποίησης με ισραηλινούς μέσω ίντερνετ». 

 

«Κάθε δραστηριότητα ή επικοινωνία με ανθρώπους της ισραηλινής κατοχής υπό οποιοδήποτε πρόσχημα είναι έγκλημα που τιμωρείται από το νόμο και προδοσία του λαού και των θυσιών του» τόνισε ο ίδιος.

 

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και διήρκησε για περίπου δύο ώρες. Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν λεπτομέρειες για την καθημερινότητά τους, μίλησαν για την πανδημία κορωνοϊού και τις δυσκολίες της ζωής υπό ισραηλινή κατοχή.

 

Η διαδικτυακή συνάντηση δεν κρατήθηκε μυστική, αντιθέτως κοινοποιήθηκε μέσω σελίδας Facebook, κάτι που εξόργησε κάποιους από τους Άραβες χρήστες.

 

Ο Αμάν, ο κύριος διοργανωτής, περιέγραψε την προσπάθεια των Παλαιστινίων για κοινωνική αλλαγή υπό αντίξοες συνθήκες.

 

«Στην αρχή ήταν δύσκολο για εμάς να δουλέψουμε σε ένα μέρος όπως η Γάζα. Δεν έχουμε ρεύμα, τίποτα να κάνουμε, υπάρχει ανεργία και όλοι εκτός Γάζας μάς αντιμετωπίζουν σαν τρομοκράτες» σημείωσε.

 

«Ο νέος ιός είναι μία νέα προσθήκη στους υπάρχοντες "ιούς", τον αποκλεισμό, την ανεργία, τον καρκίνο, τη μόλυνση, την έλλειψη ηλεκτροδότησης. Έχουμε ήδη πολλούς ιούς».


Σύμφωνα, μάλιστα, με τους New York Times, ο Αμάν αστειεύτηκε λέγοντας πως «προσωπικά ευχαριστώ τον κορωνοϊό γιατί εξίσωσε τη Γάζα με όλους τους υπόλοιπους εκτός αυτής».

 

Σύμφωνα με το Associated Press, η οικογένεια του Αμάν είπε πως δέχτηκε κλήτευση από τις δυνάμεις ασφαλείας την Πέμπτη και έκτοτε δεν έχουν νέα του.

 

Η Χαμάς τον είχε συλλάβει ξανά πέρυσι για τη διοργάνωση ενός παλαιστινιο-ισραηλινού μαραθωνίου ποδηλάτου στις δύο πλευρές των συνόρων, πρωτοβουλία - έκκλησης προς το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό στη Γάζα.

 

Με πληροφορίες από Guardian