Η Γαλλία κατέγραψε 357 νέους θανάτους από τον κορωνοϊό στο νοσοκομείο τις τελευταίες 24 ώρες, σε σχέση με τους 441 το προηγούμενο 24ωρο, ανακοίνωσε σήμερα η Γενική Διεύθυνση Υγείας.

 

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και μια εβδομάδα. Συνολικά, η χώρα μετρά 8.078 νεκρούς από την αρχή της επιδημίας, την 1η Μαρτίου, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται 5.889 που κατέληξαν σε νοσοκομεία και 2.189 σε οίκους ευγηρίας και άλλα κέντρα φροντίδας και κοινωνικά ιδρύματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

 

Οι αρχές προειδοποίησαν τους Γάλλους να «μην υποκύψουν στον ηλιόλουστο καιρό»

 

Οι γαλλικές αρχές προειδοποίησαν σήμερα τους Παριζιάνους να μην υποκύψουν στον ηλιόλουστο ανοιξιάτικο καιρό και να μείνουν στα σπίτια τους για να βοηθήσουν στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού.  Η Γαλλία, όπως και άλλες χώρες, έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 17 Μαρτίου για να αναχαιτίσουν τη διασπορά της νόσου Covid-19. Τα μέτρα παρατάθηκαν έως τη 15η Απριλίου και αναμένεται περαιτέρω παράτασή τους. Προσκεκλημένοι σε τηλεοπτικές εκπομπές σήμερα, μεταξύ αυτών γιατροί, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας από πολλούς Γάλλους να έχουν βγει έξω και να βολτάρουν κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα αλλά και στους δρόμους, να κάνουν τζόκινγκ ή να απολαμβάνουν την ηλιόλουστη ημέρα.

 

«Όταν βλέπουμε αυτές τις εικόνες, όταν βλέπουμε αυτές τις συμπεριφορές, είναι αλήθεια ότι είναι εντελώς ακατανόητο» είπε στο BFM TV ο Ζαν Ροτνέρ, επικεφαλής του Γκραντ Εστ, της περιοχής όπου εξαπλώθηκε πρώτα η επιδημία. Η κατάσταση παραμένει πολύ σοβαρή στο Παρίσι για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την άρση των μέτρων απομόνωσης, δήλωσε στο ίδιο δίκτυο η Βαλερί Πεκρές, επικεφαλής της ευρύτερης περιοχής του Παρισιού. «Μην υποκύπτετε στον πειρασμό, ακόμα κι αν διανύουμε περίοδο διακοπών και ο καιρός είναι καλός. Μείνετε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο» συμπλήρωσε. «Το σύστημα υγείας μας είναι κορεσμένο, τίποτα δεν θα ήταν χειρότερο από την ημι-απομόνωση».

 

Δύο υπερταχείες TGV μετέφεραν επιπλέον ασθενείς που έπρεπε να νοσηλευτούν σε ομάδες εντατικής θεραπείας από την περιοχή του Παρισιού σε νοσοκομεία στη Βρετάνη για να μετριάσουν την πίεση που ασκείται στις δομές υγείας που έχουν κατακλυστεί από νοσούντες.

 

Λεμέρ: Το κράτος θα παράσχει τα οικονομικά μέσα για να αποφευχθεί η «κατάρρευση» της οικονομίας

 

Το κράτος θα παράσχει «τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση», προκειμένου να αποφευχθεί η «βύθιση» της οικονομίας από την πανδημία του Covid-19, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ στη γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα Journal du Dimanche (JDD). «Προτιμώ να επιβαρυνθούμε με χρέη σήμερα, αποφεύγοντας ένα βούλιαγμα, αντί να αφήσουμε να καταστραφούν ολόκληροι τομείς της οικονομίας μας», ανέφερε σε συνέντευξή του στο JDD.

 

Σύμφωνα με τον υπουργό, «μέσα σε οκτώ ημέρες, 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια» εγγυημένα από το κράτος «ζητήθηκαν από περισσότερες από 100.000 εταιρείες». Για να βοηθηθούν οι εταιρείες να ξεπεράσουν το σοκ των καθολικών μέτρων καραντίνας και περιορισμού της κυκλοφορίας, η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι θα εγγυηθεί μέχρι και 300 δισεκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικά δάνεια, ποσό ισοδύναμο με το 15% του γαλλικού ΑΕΠ.

 

Επιπλέον, 5 εκατομμύρια εργαζόμενοι εντάχθηκαν στο μέτρο εφαρμογής της λεγόμενης «μερικής ανεργίας» και «σε τρεις ημέρες, 450.000 μικρές επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση για το ταμείο αλληλεγγύης», δήλωσε ο Λεμέρ, προσθέτοντας ότι αυτοί οι μηχανισμοί «θα ανεφοδιάζονται όσο χρειαστεί». Το ταμείο αλληλεγγύης, που δημιουργήθηκε από το κράτος, παρέχει μέγιστη αποζημίωση 1.500 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις που υπέστησαν τουλάχιστον 50% πτώση του κύκλου εργασιών τους σε σύγκριση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2019, με επιπλέον ενισχύσεις ύψους 2.000 ευρώ που χορηγούνται κατά περίπτωση σε όσες απειλούνται με πτώχευση.

 

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συγκεντρώσουμε χρήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Τα επιτόκια μας παραμένουν σε λογικά επίπεδα», δήλωσε ο υπουργός, ελπίζοντας ότι μετά την κρίση «ένα σχέδιο ανάκαμψης, σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο «θα επανεκκινήσει την μηχανή το ταχύτερο δυνατό». Αναφορικά με τις μεγάλες επιχειρήσεις σε δυσχέρεια, ο Λεμέρ ανέφερε ότι «διαβίβασε στον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό έναν κατάλογο με περίπου είκοσι αποδυναμωμένες στρατηγικές εταιρείες και λύσεις για να βοηθηθούν: εγγυήσεις δανείων, αύξηση κεφαλαίου, ανακεφαλαιοποίηση και, ως έσχατη λύση, κρατικοποίηση».

 

«Αυτές μπορεί να είναι μόνο προσωρινές κρατικοποιήσεις», υπογράμμισε, ενώ το ερώτημα κρατικοποίησης της Air France, της οποίας σχεδόν ολόκληρος ο στόλος βρίσκεται καθηλωμένος, εγείρεται τακτικά. Ερωτηθείς για μειώσεις μισθών διευθυντών και διευθυντικών στελεχών, ο Λεμέρ τόνισε πως επιθυμεί «διευθυντικά στελέχη να καταβάλουν προσπάθεια» στο βαθμό που «οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα σε μερική απασχόληση λαμβάνουν μόνο το 84% των καθαρών αποδοχών τους».

 

Πρόσθεσε ότι επί αυτού του θέματος έστειλε επιστολή σε όλες τις εταιρείες στις οποίες το κράτος κατέχει μερίδιο και έχει λάβει «θετικές απαντήσεις από τους προέδρους της Air France και της Safran». Μεταξύ των τομέων που έχουν δεχθεί τα σοβαρότερα πλήγματα, ανέφερε την «αεροναυπηγική και τον τουρισμό», πιστεύοντας ότι «θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή και ένα σχέδιο στήριξης», στο πλαίσιο μιας ανάκαμψης «σε στενό ευρωπαϊκό συντονισμό».

 

Αναφορικά με την κατανάλωση, ο υπουργός υπογράμμισε την πτώση «50% την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με το 2019» σε πληρωμές με τραπεζικές κάρτες.

 

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters