Κορωνοϊός: Σαρωτική ανεργία στις ΗΠΑ - 6,6 εκατ. αιτήσεις για επίδομα σε μία εβδομάδα

Κορωνοϊός: Σαρωτική ανεργία στις ΗΠΑ - 6,6 εκατ. αιτήσεις για επίδομα σε μία εβδομάδα Facebook Twitter
GETTY IMAGES
2

Την περασμένη εβδομάδα 6,6 εκατομμύρια Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, σπάζοντας νέο ιστορικό ρεκόρ, καθώς η πανδημία κορωνοϊού παγώνει την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, που μετρούν τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως. 

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα, όταν περίπου 3,3 εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν υποβάλει αντίστοιχες αιτήσεις. 

Οι εταιρείες κλείνουν μαζικά: εστιατόρια και ξενοδοχεία, γυμναστήρια και ταξιδιωτικά πρακτορεία αλλά δεν είναι η μόνη αιτία για τις χαμένες θέσεις εργασίας. Παράλληλα με τα λουκέτα αυξάνονται και οι απολύσεις στις μεταφορές, στις αποθήκες και στον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς η κρίση επεκτείνεται σε δεύτερο χρόνο και σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν ανοικτές μεσούσης της πανδημίας. 

Τις περασμένες δύο εβδομάδες, περισσότεροι άνθρωποι υπέβαλλαν αίτηση για το ταμείο ανεργίας στις ΗΠΑ, από τους πρώτους έξι μήνες της μεγάλης ύφεσης του 2010, καθώς εκατομμύρια νοικοκυριά με ανέργους πασχίζουν να πληρώσουν νοίκια, ιδιωτικές ασφάλειες υγείας, παραμένοντας ταυτόχρονα «ασφαλείς στο σπίτι». Καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων απαιτούν από χθες την καταβολή του ενοικίου, αρκετοί ενοικιαστές σε όλη την χώρα οργανώνονται και διαμαρτύρονται για την κατάσταση. 

Μέσα στον Μάρτιο, συνολικά 10,4 εκατομμύρια Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, έως τις 28 Μαρτίου. Αρκετοί οικονομολόγοι όμως παρατηρούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος, καθώς πολλοί απολύθηκαν πρόσφατα και δεν έχουν συμπληρώσει ακόμα την αίτηση, ενώ άλλοι δεν έχουν καν δικαίωμα σε τέτοια επιδόματα.   

 
Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα δημοσιεύσει τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία, αλλά ειδικοί εκτιμούν πως έχει εκτιναχθεί κατά 10% από τον Φεβρουάριο, που κινείτο στα επίπεδα του 3,5%. Το προηγούμενο υψηλό ήταν τον Οκτώβριο του 2010, στον απόηχο της μεγάλης ύφεσης. 

«Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ κάτι παρόμοιο», λέει ο οικονομολόγος του πανεπιστημίου της Μινεσότα, Άαρον Σογιούρνερ. «Η κλίμακα των απωλειών θέσεων εργασίας τις περασμένες δύο εβδομάδες, συγκρίνεται μόνο με τα δύο χρόνια της μεγάλης ύφεσης». Αρκετοί απολυθέντες ή άνεργοι διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν καταφέρει να κάνουν αίτηση επειδή όλες οι γραμμές των υπηρεσιών είναι κατειλημμένες.

Το Κογκρέσο ενέκρινε κονδύλια ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων και την υποστήριξη των πιο αδύναμων στρωμάτων αλλά εκφράζονται φόβοι πως τις επόμενες εβδομάδες ακόμα περισσότεροι Αμερικανοί θα δουν την πόρτα της εξόδου από εταιρείες που προσπαθούν μεν να τους κρατήσουν, αλλά έχουν πια μειώσει τις εργάσιμες ώρες στο ελάχιστο.

Με πληροφορίες από Washington Post

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Επίσης, εκτός από τους κλασικούς κλάδους που πλήττονται, τρομερά προβλήματα έχουν και οι περιβόητες start-up που αναπτύχθηκαν χάρη στους πακτωλούς του χρήματος της ποσοτικής χαλάρωσης. Μερικές χρεοκόπησαν ήδη, ενώ πολλές άλλες έχουν αρχίσει σημαντικές περικοπές προσωπικού. Και για πολλά ακριβοπληρωμένα -ξαφνικά πρώην- στελέχη τους, το επίδομα ανεργίας θα είναι ίσο με τα χρήματα που εδιναν προηγουμένως σε ένα τύπο για να βγάζει βόλτα το σκυλάκι τους...
Διάβασα σήμερα στην γαλλική οικονομική εφημερίδα LES ECHOS ότι πολλές μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις, δεν θα πληρώσουν για ένα διάστημα τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων τους για τον κλάδο των συντάξεων (οι οποίες κατατίθενται σε ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία). Πράγματι, στις ΗΠΑ, οι εισφορές για συνταξιοδοτική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη από τον εργοδότη είναι προαιρετικές. Μάλιστα, η συμφωνία με τους εργαζόμενους της επιχείρησης μπορεί να καταγγελθεί μονομερώς για σπουδαίο λόγο, και η παύση πληρωμών αρχίζει 30 ημέρες μετά την καταγγελία.Ετσι, από τον Μάιο και για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανών θα δουλεύουν ανασφάλιστοι.