Κορωνοϊός- Γαλλία: 499 θάνατοι, οι περισσότεροι σε 24 ώρες -Ξεπέρασαν τα 50.000 τα κρούσματα

Κορωνοϊός- Γαλλία: 499 θάνατοι, οι περισσότεροι σε 24 ώρες -Ξεπέρασαν τα 50.000 τα κρούσματα Facebook Twitter
Ο Εμανουέλ Μακρόν, με μάσκα, σε εργοστάσιο που τις παράγει (Πηγή φωτό EPA)
0

Τα κρούσματα κορωνοϊού στη Γαλλία ξεπέρασαν τα 50.000, ενώ καταγράφηκαν 499 θάνατοι, ο υψηλότερος ημερήσιος τραγικός απολογισμός.

Πλέον, οι νεκροί στη Γαλλία από τον ιό ανέρχονται σε 3.523 και τα κρούσματα έφτασαν τα 52.128 (7.578 περισσότερα), παρουσιάζοντας αύξηση κατά 17% σε σύγκριση με τον χθεσινό ημερήσιο απολογισμό. Οι υγειονομικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι ίσως η αύξηση που καταγράφεται να είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι έχουν αυξηθεί και τα διαγνωστικά τεστ.

Στη Γαλλία, 22.575 άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό νοσηλεύονται, από τους οποίους οι 5.565 σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η μεταφορά ασθενών από το Γκραντ Εστ, καθώς τα νοσοκομεία της περιοχής έχουν κορεστεί. Αρκετοί ασθενείς μεταφέρθηκαν και σήμερα με ελικόπτερο στη Γερμανία.

Μακρόν: Θα φτιάχνουμε 15 εκατ. μάσκες την εβδομάδα

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία γρήγορα θα αυξήσει την εγχώρια παραγωγή μασκών και αναπνευστήρων, προκειμένου να ανταποκριθεί στις επείγουσες ανάγκες των νοσοκομείων.

Η κατανάλωση μασκών εκτινάχθηκε από 4 εκατομμύρια σε 40 εκατομμύρια την εβδομάδα, σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος, που επισκέφθηκε εργοστάσιο στο οποίο παράγονται. «Πριν, πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να εισάγουμε μάσκες γρήγορα και σε μεγάλη ποσότητα από άλλα σημεία του κόσμου και ότι δεν χρειαζόταν να κάνουμε απόθεμα δισεκατομμυρίων μασκών», παραδέχθηκε ο Μακρόν.

Έως τα τέλη Απριλίου, η παραγωγή 4 εργοστασίων μασκών θα φτάσει από τα 3,3 εκατ. κομμάτια την εβδομάδα σε 10 εκατομμύρια, δήλωσε ακόμη ο Μακρόν. Συμπλήρωσε ότι η συνδρομή άλλων εργοστασίων, όπως της Michelin, θα ανεβάσει τη συνολική παραγωγή στα 15 εκατομμύρια.

Εστέρ Ντιφλό: Έκκληση να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες

Την ίδια ώρα, η Γαλλίδα οικονομολόγος Εστέρ Ντιφλό, που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομίας 2019, έκανε έκκληση να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες προκειμένου να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία για τον λογαριασμό απέναντι στην υγειονομική κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Όταν υπάρχει μια μεγάλη κρίση στη ζήτηση όπως σήμερα, πρέπει να εγχυθούν πόροι στην οικονομία, κάτι που προϋποθέτει για τις κυβερνήσεις που μπορούν, να δανεισθούν μαζικά και να τονώσουν την οικονομία όσο είναι δυνατό», τόνισε η Ντιφλό μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

«Το θέμα είναι να ξέρουμε αν θα έχουμε μια κρίση μάλλον σαν του 2008 παρά του 1929 που είχε βυθίσει σε μόνιμη ύφεση την παγκόσμια οικονομία και η διαφορά θα έλθει από τη βούληση να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα σήμερα, με δίκαιο τρόπο», δήλωσε η καθηγήτρια του ΜΙΤ.

«Το να δαπανούμε περισσότερα χρήματα ταυτόχρονα για να καταπολεμήσουμε τον ιό (...) και για να προσπαθήσουμε να μετριάσουμε όσο πιο πολύ γίνεται τις οικονομικές επιπτώσεις, σημαίνει στην πραγματικότητα ότι εξοικονομούμε χρήματα», συμπλήρωσε η Ντιφλό.

«Αν δεν γίνει αυτό, η κρίση κινδυνεύει να γίνει πιο θανατηφόρα, και από αυστηρά οικονομική άποψη, πιο σοβαρή με ένα αποτέλεσμα χιονοστιβάδας και σε αυτήν την περίπτωση θα περάσουμε από μια υποχώρηση σε μια ύφεση, οι οικονομικές επιπτώσεις της οποίας θα είναι πολύ πιο ισχυρές και πιο μακρές».

Η οικονομολόγος προέτρεψε τις χώρες της G20 να στηρίξουν τα λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη, τα οποία είναι λιγότερο εξοπλισμένα απέναντι στην επιδημία και τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν φόβοι για το δημόσιο χρέος.

«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος αυτή τη στιγμή να ανησυχούμε για τον λογαριασμό, είναι η τελευταία από τις έγνοιες μας. Δεν θα πρέπει να υπάρξει μια πρώιμη επιστροφή σε μια κάπως νευρική ορθοδοξία για τα ελλείμματα», δήλωσε ακόμη η Ντιφλό.

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters, ΑΠΕ/ AFP

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM