Ιράν: Υποχρεωτικές επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου για «να εξαλειφθεί η ομοφυλοφιλία»

Ιράν: Υποχρεωτικές επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου για «να εξαλειφθεί η ομοφυλοφιλία» Facebook Twitter
EPA
0

Το Ιράν κατηγορείται ότι υποχρεώνει γκέι άνδρες σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου ώστε «να εξαλείψει την ομοφυλοφιλία απ΄τη χώρα».

Σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε στο Ιράν το 1987, τα τρανς άτομα πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία της χειρουργικής επέμβασης προκειμένου να αναγνωριστεί η ταυτότητα φύλου τους. Η ομοφυλοφιλία, επίσης, εξακολουθεί να είναι παράνομη και ομοφυλόφιλοι εκτελούνται δημοσίως. Σε καταγγελίες που δημοσιεύονται σε ρεπορτάζ της βρετανικής "The Sun" ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι αρκετές επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου πραγματοποιούνται σε ομοφυλόφιλους άνδρες για να «καταπολεμηθεί η ομοφυλοφιλία». 

Η Shadi Amin, ακτιβίστρια και συγγραφέας γεννημένη στο Ιράν, που ζει αυτοεξόριστη από τη δεκαετία του 1980, αναφέρει ότι το καθεστώς της χώρας, θεωρεί την ομοφυλοφιλία «ασθένεια» που θεραπεύεται όταν επαναπροσδιοριστεί το φύλο. «Η κυβέρνηση πιστεύει πως όταν είσαι γκέι άνδρας έχεις γυναικεία ψυχή και πρέπει να αλλάξεις και το σώμα σου. (...) Το καθεστώς δίνει στα γκέι άτομα δύο επιλογές – να συλληφθούν ως ομοφυλόφιλοι και να τιμωρηθούν με κίνδυνο να εκτελεστούν ή να περάσουν απ΄αυτή τη διαδικασία». 

Τα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 4.000 επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου γίνονται στο Ιράν κάθε χρόνο με επιδότηση από την κυβέρνηση. Η Shadi Amin πιστεύει ότι είναι πολύ περισσότερα. Παράλληλα υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση προτιμάει τα μαζικά χειρουργεία παρά τις εκτελέσεις επειδή ξέρει ότι ο υπόλοιπος πλανήτης παρακολουθεί. 

Η ακτιβίστρια, που ζει στη Γερμανία, έχει δημιουργήσει το Iranian Lesbian and Transgender Network για την υποστήριξη των Ιρανών ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Γιατρός που μίλησε μαζί της υποστήριξε ότι γίνονται 30 με 40 επεμβάσεις κάθε μήνα και πολλές φορές έως τρεις την ημέρα. 

Με πληροφορίες από pinknews.co.uk/The Sun

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ