Ιράν: Υποχρεωτικές επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου για «να εξαλειφθεί η ομοφυλοφιλία»

Ιράν: Υποχρεωτικές επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου για «να εξαλειφθεί η ομοφυλοφιλία» Facebook Twitter
EPA
0

Το Ιράν κατηγορείται ότι υποχρεώνει γκέι άνδρες σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου ώστε «να εξαλείψει την ομοφυλοφιλία απ΄τη χώρα».

Σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε στο Ιράν το 1987, τα τρανς άτομα πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία της χειρουργικής επέμβασης προκειμένου να αναγνωριστεί η ταυτότητα φύλου τους. Η ομοφυλοφιλία, επίσης, εξακολουθεί να είναι παράνομη και ομοφυλόφιλοι εκτελούνται δημοσίως. Σε καταγγελίες που δημοσιεύονται σε ρεπορτάζ της βρετανικής "The Sun" ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι αρκετές επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου πραγματοποιούνται σε ομοφυλόφιλους άνδρες για να «καταπολεμηθεί η ομοφυλοφιλία». 

Η Shadi Amin, ακτιβίστρια και συγγραφέας γεννημένη στο Ιράν, που ζει αυτοεξόριστη από τη δεκαετία του 1980, αναφέρει ότι το καθεστώς της χώρας, θεωρεί την ομοφυλοφιλία «ασθένεια» που θεραπεύεται όταν επαναπροσδιοριστεί το φύλο. «Η κυβέρνηση πιστεύει πως όταν είσαι γκέι άνδρας έχεις γυναικεία ψυχή και πρέπει να αλλάξεις και το σώμα σου. (...) Το καθεστώς δίνει στα γκέι άτομα δύο επιλογές – να συλληφθούν ως ομοφυλόφιλοι και να τιμωρηθούν με κίνδυνο να εκτελεστούν ή να περάσουν απ΄αυτή τη διαδικασία». 

Τα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 4.000 επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου γίνονται στο Ιράν κάθε χρόνο με επιδότηση από την κυβέρνηση. Η Shadi Amin πιστεύει ότι είναι πολύ περισσότερα. Παράλληλα υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση προτιμάει τα μαζικά χειρουργεία παρά τις εκτελέσεις επειδή ξέρει ότι ο υπόλοιπος πλανήτης παρακολουθεί. 

Η ακτιβίστρια, που ζει στη Γερμανία, έχει δημιουργήσει το Iranian Lesbian and Transgender Network για την υποστήριξη των Ιρανών ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Γιατρός που μίλησε μαζί της υποστήριξε ότι γίνονται 30 με 40 επεμβάσεις κάθε μήνα και πολλές φορές έως τρεις την ημέρα. 

Με πληροφορίες από pinknews.co.uk/The Sun

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Συνελήφθη δήμαρχος του Νιου Τζέρσεϊ σε διαμαρτυρία για νέο κέντρο κράτησης μεταναστών

Διεθνή / ΗΠΑ: Συνελήφθη δήμαρχος του Νιου Τζέρσεϊ σε διαμαρτυρία για νέο κέντρο κράτησης μεταναστών

Πράκτορες της υπηρεσίες μετανάστευσης, ορισμένοι με καλυμμένα πρόσωπα, περικύκλωσαν τον δήμαρχο και τον έβαλαν με τη βία σε ένα μαύρο αυτοκίνητο χωρίς διακριτικά
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Η Ευρώπη πιέζει για εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας 30 ημερών - Η θέση της Ελλάδας

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ευρώπη πιέζει για εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας 30 ημερών - Η θέση της Ελλάδας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συμμετείχε σήμερα στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία και την ανάγκη για άμεση εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας τριάντα ημερών
LIFO NEWSROOM
Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ έπληξε στόχους στην Ινδία - Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή διπλωματία

Διεθνή / Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ έπληξε στόχους στην Ινδία - Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή διπλωματία

Τα κράτη μέλη της G7 ζήτησαν «άμεση αποκλιμάκωση», ενώ οι ΗΠΑ, παραδοσιακός σύμμαχος του Πακιστάν αλλά τα τελευταία χρόνια πιο κοντά στην Ινδία, προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν για τη μείωση της έντασης
LIFO NEWSROOM
«Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Διεθνή / «Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Τραμπ είχε την Πέμπτη «πολύ καλή και παραγωγική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι, και ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευελπιστεί πως η Ουκρανία και η Ρωσία θα συμφωνήσουν την επόμενη εβδομάδα στην προτεινόμενη 30ήμερη εκεχειρία
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Διεθνή / Ινδία - Πακιστάν: Κλιμακώνεται η ένταση με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Μετά τα ινδικά πλήγματα ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας επικαλούμενος πηγές ασφαλείας ανέφερε πως το Πακιστάν «εξαπέλυσε αντίποινα κατά της ινδικής επιθετικότητας»
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ Ισραήλ Παλαιστίνιοι

Διεθνή / Έκκληση από τη βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ προς το Ισραήλ «να αφήσει να ζήσουν οι Παλαιστίνιοι»

Σε κείμενό της, καταδίκασε την πολιτική ενός «εγκληματία», όπως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τιμωρεί «έναν ανείπωτο αριθμό αθώων» στη Γάζα
LIFO NEWSROOM