Brexit: Η Βρετανία παρουσίασε τα νέα μπλε διαβατήρια που τυπώνονται από Γάλλους στη Πολωνία

Brexit: Η Βρετανία παρουσίασε τα νέα μπλε διαβατήρια που τυπώνονται από Γάλλους στη Πολωνία Facebook Twitter
1

Η βρετανική κυβέρνηση αποκάλυψε το νέο, μπλε διαβατήριο για τους υπηκόους της στη μετά Brexit εποχή, αφού οι πολίτες της θα πρέπει αναγκαστικά να βάλουν για πάντα στο συρτάρι το κλασικό, μπορντό διαβατήριο των κρατών - μελών της ΕΕ. 

Τα καινούργια διαβατήρια θα αρχίσουν να εκδίδονται στις αρχές του Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ, που εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για την επιστροφή στο παλιό μοτίβο του αγγλικού, μπλε διαβατηρίου: «το βρετανικό διαβατήριο θα είναι και πάλι συνδεδεμένο με την εθνική μας ταυτότητα», δήλωσε η Πατέλ. 

Brexit: Η Βρετανία παρουσίασε τα νέα μπλε διαβατήρια που τυπώνονται από Γάλλους στη Πολωνία Facebook Twitter
Brexit: Η Βρετανία παρουσίασε τα νέα μπλε διαβατήρια που τυπώνονται από Γάλλους στη Πολωνία Facebook Twitter
Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε παλιότερα χαρακτηρίσει «υπέροχη» την αλλαγή των διαβατηρίων και θυμήθηκε το «αίσθημα απώλειας και αγανάκτησης» πολλών Βρετανών, όταν είχαν καταργηθεί τα μπλε διαβατήρια το 1988. «Αυτό που κανείς από τους δύο δεν ανέφερε ωστόσο, είναι πως τα νέα διαβατήρια τυπώνονται από την γαλλο-ολλανδική εταιρεία Gemalto, στην Πολωνία», σχολιάζει το CNN. 

«Πραγματικά μου αρέσει το νέο διαβατήριο της Βρετανίας, σχεδιασμένο από Γάλλους και τυπωμένο από Πολωνούς», σχολίασε σκωπτικά ο πρώην ευρωβουλευτής της Αγγλίας, Σεμπ Ντανς, και υπέρμαχος της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Φυσικά το προηγούμενο ήταν πιθανότατα πιο χρήσιμο, εξασφαλίζοντας στους Βρετανούς το δικαίωμα να εργάζονται, να σπουδάζουν και να συνταξιοδοτούνται ελεύθερα στην ήπειρο».

Τα μπλε διαβατήρια πρωτοκυκλοφόρησαν το 1921 αλλά το 1988 αποσύρθηκαν μετά την απόφαση των μελών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας. Ωστόσο, η Μεγάλη Βρετανία ποτέ δεν είχε επίσημα υποχρεωθεί να αλλάξει το χρώμα στο διαβατήριο, τη δεκαετία του 80, όπως συνέβη με άλλες χώρες μέλη.

Η κυβέρνηση εκτιμά μάλιστα ότι όλα τα νέα μπλε διαβατήρια θα έχουν χορηγηθεί στους νόμιμους κατόχους τους μέχρι το καλοκαίρι. Έως τότε οι Βρετανοί πολίτες θα έχουν και τα μπορντό, τα οποία άλλωστε θα παραμείνουν τυπικά σε ισχύ μέχρι την ημερομηνία λήξης τους.


Το βρετανικό μπορντό διαβατήριο έχει στο εξώφυλλο το λογότυπο της Ένωσης αν και ήδη από πέρυσι άρχισαν να εκδίδονται και μπορντό διαβατήρια χωρίς το σήμα της ΈΕ. Το οπισθόφυλλο στο νέο διαβατήριο θα φέρει ένα ανάγλυφο με απεικονίσεις φλοράλ εμβλημάτων της Αγγλίας, της Βόρειας Ιρλανδίας, της Σκοτίας και της Ουαλίας.

Το Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι το αποτύπωμα άνθρακα για την δημιουργία των διαβατηρίων θα μειωθεί στο «απολύτο μηδέν», μέσω πρωτοβουλιών όπως η φύτευση δέντρων. Πρόσθεσε δε ότι το νέο διαβατήριο θα έχει ανανεωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης και μίας υπέρ-ισχυρής σελίδας με πολυανθρακικά δεδομένα, που θα ενσωματώνει τεχνολογίες που θα διασφαλίζουν τα προσωπικά δεδομένα, και θα περιλαμβάνει επίσης «τις πιο ασφαλείς τεχνικές εκτύπωσης και σχεδιασμού» προκειμένου να παταχθεί η πλαστογραφία και η απάτη.

Οι χώρες με τα μπλε διαβατήρια

 

Σύμφωνα με το Passport Index, 81 χώρες στον κόσμο έχουν μπλε διαβατήρια, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Χονκ Κονγκ. Χώρες της Καραϊβικής όπως είναι η Τζαμάικα, η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, τα Μπαρμπέιντος και το νησιωτικό σύμπλεγμα του Άγιου Βικέντιου και των Γρεναδίνων επίσης έχουν διαβατήρια με μπλε χρώμα.


Στην Ευρώπη, οι πολίτες της Ιρλανδίας και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης έχουν μπλε διαβατήρια ενώ το χρώμα αυτό απαντάται και σε χώρες της νότιας Αμερικής, όπως στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Κόστα Ρίκα, το Ελ Σαλβαδόρ και τη Βενεζουέλα. Το Ισραήλ, η Συρία και η Νότια Κορέα επίσης έχουν μπλε διαβατήρια.

Με πληροφορίες από BBC και CNN

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Πρέπει να νιώθει περήφανος ο λαός της Βρετανίας γιατί μπορεί«το νέο διαβατήριο της Βρετανίας, σχεδιασμένο από Γάλλους και τυπωμένο από Πολωνούς» που θα αντικαταστήσει το υπάρχον και θα πρέπει πληρώσει για να παραλάβει είναι επιτυχία μια και θα κρατήσουν τις δικές τους μονάδες μέτρησης και όχι τις ευρωπαϊκές.