Forbes: Ποιοι δισεκατομμυριούχοι κέρδισαν τα περισσότερα μέσα στη δεκαετία

Forbes: Ποιοι δισεκατομμυριούχοι κέρδισαν τα περισσότερα μέσα στη δεκαετία Facebook Twitter
1

Τους κροίσους που κέρδισαν τα περισσότερα χρήματα μέσα στην δεκαετία, συγκεντρώνει το περιοδικό Forbes στην πολύ μικρή λίστα της οικονομικής ελίτ.  

«Η φιλοσοφία του Γουόρεν Μπάφετ "αγόρασε μετοχές και κράτα της για πάντα" αποδείχτηκε μία από τις καλύτερες στρατηγικές όλων των εποχών, και απέδωσε καλά τα τελευταία δέκα χρόνια», σχολιάζει ο αρθρογράφος Jonathan Ponciano. 

Παρότι ο Μπάφετ δώρισε ένα τμήμα των μετοχών της Berkshire Hathway σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, ο «Προφήτης της Όμαχα» κλείνει την χρονιά με περιουσία 89 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό σημαίνει πως από το 2010, ο Μπάφετ αύξησε την περιουσία του κατά 42 δισεκατομμύρια δολάρια που τον καθιστά έναν από τους μεγιστάνες με τα περισσότερα καθαρά κέρδη της δεκαετίας. Το 98% της περιουσίας του αποτελείται από μετοχές σε εταιρείες. 

Η ίδια στρατηγική φαίνεται πως ωφέλησε και τους εννέα υπόλοιπους κροίσους της κορυφαίας δεκάδας που είδαν τη μεγαλύτερη αύξηση στην περιουσία τους, σε απόλυτα μεγέθη. Όλοι τους, ιδρυτές εταιριών και μεγαλοστελέχη πολυεθνικών, έγιναν αθροιστικά πλουσιότεροι κατά 555 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο πρώην CEO της Microsoft, Στιβ Μπάλμερ, άφησε τη θέση του τον Φεβρουάριο του 2014, προβλέποντας «χλιαρή» ανάπτυξη για την επόμενη δεκαετία, αλλά λίγο αργότερα έσπευσε να διακηρύξει την ανανεωμένη πίστη του στις προοπτικές του τεχνολογικού κολοσσού. «Ματώνω για την Microsoft. Το έκανα για 34 χρόνια και θα συνεχίσω να το κάνω», είπε ο Μπάλμερ όταν αποχώρησε και από το διοικητικό συμβούλιο μετά από μερικούς μήνες. «Η εταιρεία θα πάει ακόμα ψηλότερα. Θα είμαι περήφανος και θα κερδίσω από τις μετοχές μου».

Οκτώ από τους δέκα της λίστας οφείλουν το 80% της περιουσίας τους στις μετοχές των εταιρειών που είτε ίδρυσαν, είτε διοίκησαν για κάποιο διάστημα. Εκτός από τον Μπάλμερ και τον Μπάφετ σε αυτή την λίστα ανοίκουν και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook, ο Μπερνάρντ Αρνό της LVMH και το Τζεφ Μπέζος της Amazon.

Παρά το ακριβότερο διαζύγιο της δεκαετίας, ο Μπέζος είναι ο δισεκατομμυριούχος με τα περισσότερα κέρδη, αφού από το 2010 πρόσθεσε 97,4 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία του. Πριν δέκα χρόνια ήταν στο Νο43 της λίστας του forbes σήμερα είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη. 

Ο Τζακ Μα, ο πρώην δάσκαλος αγγλικών, μεγάλωσε μέσα στην φτώχεια και όταν ξεκίνησε το Alibaba πριν είκοσι χρόνια, το έκανε με αρχικό κεφάλαιο 60.000 δολάρια. Το 2010 είχε περιουσία 1,2 δισεκατομμυρίων και σήμερα αγγίζει τα 42,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 60% των κερδών του προέρχεται από την πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ το 9% από την εταιρεία «μονόκερο» της τεχνολογίας Ant Financial, αξίας 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Ο μόνος από τους μεγάλους κερδισμένους που δεν έχει πια το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην εταιρεία του είναι ο Μπιλ Γκέιτς. Ο οραματιστής και παλιός ανταγωνιστής του εκλιπόντος Στηβ Τζομπς, έχει πια πουλήσει ή δώρίσει τις περισσότερες μετοχές που τον έκαναν βαθύπλουτο αλλά, ακόμα και έτσι, κατάφερε να κερδίσει 54,6 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στη δεκαετία. 

Με πληροφορίες από Forbes

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Δέκα (!) μόνον άτομα με πάνω από 500 δις! Αγοράζουν την Ελλάδα δύο φορές άμα θέλουν. Η μισή ανθρωπότητα ζει στη φτώχεια και πεινάει και σαυτούς απλώς προστίθενται κιάλλα μηδενικά κάθε έτος στον λογαριασμό τους. Δεν λέω, δούλεψαν ή στάθηκαν τυχεροί αλλά παιδιά κάτι πάει λάθος στον κόσμο που ζούμε πάντως. Ίσως φταίει η απληστία.