Για ώρες «νεκροί»: Πώς επτά μαθητές επέστρεψαν στη ζωή κόντρα στις πιθανότητες

Για ώρες «νεκροί»: Πώς επτά μαθητές επέστρεψαν στη ζωή κόντρα στις πιθανότητες Facebook Twitter
Για τουλάχιστον δύο ώρες, επτά παιδιά παρέμειναν στα παγωμένα νερά ενός φιορδ. Η καρδιά τους σταμάτησε να χτυπά. Ήταν «νεκρά». Κι όμως, κατάφεραν να επανέλθουν - BBC
0

Το 2011 στη Δανία μία σχολική εκδρομή παρ'ολίγον να μετατραπεί σε τραγωδία. Για τουλάχιστον δύο ώρες, επτά παιδιά παρέμειναν στα παγωμένα νερά ενός φιορδ. Η καρδιά τους σταμάτησε να χτυπά. Ήταν «νεκρά». Ή μήπως όχι... 

Η Katrine και άλλοι 12 συμμαθητές της είχαν πάει εκδρομή με το σχολείο. Η ίδια κατάφερε να κολυμπήσει έως την ακτή έως ότου τη βρήκε ένας άνθρωπος που κατέφθασε σε βοήθεια. Ο Κάσπερ, όμως, ήταν ένα από τα επτά παιδιά που έμειναν για ώρα στην παγωμένη θάλασσα. Η θερμοκρασία του νερού ήταν στους 2 βαθμούς Κελσίου και τα παιδιά βρίσκονταν εκατοντάδες μέτρα από τη στεριά.


Η καρδιά τους σταμάτησε. Για πάνω από δύο ώρες, έως ότου φτάσει από αέρος βοήθεια, τα παιδιά ήταν «νεκρά». «Ήταν παγωμένα. Κι όταν είναι κανείς τόσο παγωμένος όσο ήταν εκείνα τα παιδιά, ξέρουμε πως μπορούμε να τον επαναφέρουμε. Είναι νεκρά, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Έχουν άλλη μία ευκαιρία» εξηγεί ο δρ. Michael Jaeger Wansche.


Η ακραία υποθερμία που είχε γίνει ο λόγος να σταματήσει η λειτουργία της καρδιάς των παιδιών, ήταν αυτή που επιβράδυνε και το μεταβολισμό τους. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως τα ζωτικά τους όργανα μπορούν να επαναλειτουργήσουν, όταν η θερμοκρασία σώματός τους ανέβει.


«Εκείνη τη στιγμή στόχος μας ήταν να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία αίματος κατά έναν βαθμό το δεκάλεπτο», λέει ο δρ. Michael Jaeger Wansche. Και πράγματι, μέσα σε έξι ώρες από το ατύχημα, οι καρδιές των παιδιών άρχισαν να χτυπούν ξανά.


Όμως, η περιπέτεια δεν είχε τελειώσει ακόμα: «Ο βασικός στόχος από εκείνη τη στιγμή και μετά ήταν ο εγκέφαλος» λέει ο dr.Wansche, καθώς η υποξία μπορεί να προκαλέσει το θάνατο δύο εκατομμυρίων εγκεφαλικών κυττάρων το λεπτό.


Κανείς δεν ήξερε ή μπορούσε να προβλέψει αν θα υπήρχε εγκεφαλική βλάβη και σε τι ποσοστό. Οι νεαροί μαθητές λίγες μέρες μετά ξύπνησαν από το κώμα και, κόντρα στις πιθανότητες, χωρίς εγκεφαλικές επιπλοκές. «Ήταν απίστευτο. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων υποθερμίας που κατάφεραν να επανέλθουν», παραδέχεται ο δρ.Wansche.

Οκτώ χρόνια μετά, δύο από τους μαθητές επέστρεψαν στη λίμνη και μίλησαν στην κάμερα του BBC για την εμπειρία τους. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ