Μία ομάδα ερευνητών εντόπισε την Κυριακή στον Ειρηνικό Ωκεανό το ναυάγιο ενός αεροπλανοφόρου, του AKAGI, που βυθίστηκε στη ναυμαχία του Μιντγουέι κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι το δεύτερο ιαπωνικό αεροπλανοφόρο που εντοπίζεται μέσα σε λίγες μέρες. 

 

Το AKAGI βυθίστηκε στις 5 Ιουνίου 1942. Στην τεσσάρων ημερών ναυμαχία του Μιντγουέι έχασαν τη ζωή τους 3.057 Ιάπωνες και 407 Αμερικανοί. Το πλήρωμα του ερευνητικού σκάφους PETREL, που ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια εταιρεία είναι η Vulcan Inc., εντόπισε στον βυθό του Ειρηνικού το AKAGI με τη χρήση σόναρ.

 

Οι διαστάσεις του ναυαγίου αλλά και οι συντεταγμένες όπου αυτό εντοπίστηκε, επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για το αεροπλανοφόρο της Ιαπωνίας. 

 


«Κάθε ναυάγιο που εντοπίζουμε μας υπενθυμίζει την υπέρτατη θυσία αυτών που υπηρέτησαν τις πατρίδες τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο διευθυντής της Vulcan Inc., Ρόμπερτ Κραφτ. Το ναυάγιο του πολεμικού πλοίου βρέθηκε στο Εθνικό Θαλάσσιο Μνημείο Παπαχαναουμοκουάκεα, σε βάθος 5.181 μέτρων και περίπου 1.300 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Περλ Χάρμπορ.

 

Το AKAGI εντοπίστηκε με τη συνδρομή αυτόνομου υποβρύχιου σκάφους. Το υποβρύχιο χρησιμοποιεί ένα σόναρ με το οποίο καταγράφει συγκεκριμένες περιοχές του βυθού. Όταν το υποβρύχιο επιστέφει στο ερευνητικό σκάφος τα δεδομένα που έχει καταγράψει αναλύονται. Με αυτόν τον τρόπο εντοπίζονται ανωμαλίες στον βυθό. Όταν αυτές εντοπιστούν, οι ερευνητές στέλνουν ξανά το υποβρύχιο στο βυθό για νέες καταγραφές.

 

«Ελπίζω πως οι ανακαλύψεις θα ρίξουν νέο φως στην καθοριστική αυτή ναυμαχία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και θα εμπνεύσουν και άλλον κόσμο να μελετήσει Ιστορία», ανέφερε ο Φρανκ Τόμπσον, ιστορικός που συμμετείχε στις έρευνες. 

 

Το AKAGI το 1942
Το AKAGI το 1942

 

 

 

Το δεύτερο ναυάγιο που εντοπίστηκε μέσα σε μία εβδομάδα

 

Το AKAGI είναι το δεύτερο ιαπωνικό αεροπλανοφόρο που εντοπίστηκε την τελευταία εβδομάδα. Το KAGA, που βρέθηκε στις 16 Οκτωβρίου, ήταν το πρώτο από τα τέσσερα αεροπλανοφόρα της Ιαπωνίας που βυθίστηκαν κατά τη ναυμαχία του Μιντγουέι. «Σε αντίθεση με τις μάχες στη στεριά οι ναυμαχίες δεν αφήνουν σημάδια στην επιφάνεια», αναφέρει ο Τόμπσον προσθέτοντας πως η αποστολή του PETREL και ο εντοπισμός των ναυαγίων θα βοηθήσουν τους ιστορικούς να αποκτήσουν μία νέα οπτική για μία από τις πιο καθοριστικές ναυμαχίες του B' Παγκοσμίου Πολέμου. 

 

 

Η ναυμαχία του Μιντγουέι μεταξύ του στόλου των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας υπήρξε μια από τις πιο φημισμένες συγκρούσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στον Ειρηνικό. Έλαβε χώρα κάπου έξι μήνες μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ και θεωρείται σημείο στροφής της  νικηφόρας πορείας των Ιαπώνων στον Ειρηνικό. «Η ισορροπία ανάμεσα στις θαλάσσιες δυνάμεις στο Ειρηνικό ξεκίνησε να αλλάζει», υπογραμμίζει σε δηλώσεις του ο Τόμπσον. 

 

To PETREL έχει ανακαλύψει περισσότερα από 30 βυθισμένα πλοία κατά τα τελευταία χρόνια που πραγματοποιεί έρευνες. 

 

Με πληροφορίες από CNN/maritime-executive.com