Μπαγκλαντές: Ταραχές μετά από «βλάσφημο» σχόλιο στο Facebook - Τέσσερις νεκροί

Μπαγκλαντές: Ταραχές μετά από «βλάσφημο» σχόλιο στο Facebook - Τέσσερις νεκροί Facebook Twitter
2

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 50 τραυματίστηκαν στο Μπαγκλαντές, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον οργισμένου πλήθους μουσουλμάνων που κατέβηκε στους δρόμους μετά από «βλάσφημο» σχόλιο στο Facebook για τον προφήτη Μωάμεθ.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στην περιφέρεια Μπόλα, που απέχει 195 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ντάκα. Αφορμή στάθηκε μια ανάρτηση στο Facebook που υποτίθεται ότι έγινε από έναν ινδουιστή και περιλάμβανε προσβλητικά σχόλια για τον προφήτη. Η αστυνομία ωστόσο διευκρίνισε ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός είχε δεχτεί κυβερνοεπίθεση και ότι οι χάκερ συνελήφθησαν.

«Πυροβολήσαμε σε αυτοάμυνα όταν κάποιοι άνθρωποι άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες στους αστυνομικούς, αναγκάζοντάς τους να καταφύγουν σε ένα κτίριο», είπε ο Σαρκάρ Μοχάμαντ Καϊσάρ, ο αστυνομικός διευθυντής της Μπόλα.

Η πρωθυπουργός Σεΐχ Χασίνα έκανε έκκληση για ηρεμία, εξηγώντας ότι ένας μουσουλμάνος χάκερ μπήκε στον λογαριασμό του νεαρού ινδουιστή «για να διασπείρει ψέματα». 

Οι ταραχές με αφορμή «βλάσφημες» αναρτήσεις στο διαδίκτυο έχουν εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα για τις δυνάμεις ασφαλείας του Μπαγκλαντές. Περίπου 20.000 μουσουλμάνοι διαδήλωσαν σήμερα στην πόλη Μπορανοουντίν της Μπόλα ζητώντας την εκτέλεση του νεαρού ινδουιστή.

«Βλέπουμε ότι φήμες διαδίδονται στο Facebook για να προκληθεί μια κατάσταση αναρχίας», είπε η πρωθυπουργός σε ομιλία της στα μέλη του κόμματός της. «Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Τι προθέσεις έχουν;» διερωτήθηκε.

Ο υποδιευθυντής της αστυνομίας της Μπόλα Σεΐχ Σαμπίρ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο ινδουιστής κάτοχος του λογαριασμού είχε πάει μόνος του στο αστυνομικό τμήμα για να δηλώσει ότι ήταν θύμα κυβερνοπειρατών.

Το 2016, μουσουλμάνοι είχαν επιτεθεί σε ινδουιστικούς ναούς εξαιτίας μιας ανάρτησης στο Facebook που χλεύαζε τους ιερούς τόπους του Ισλάμ. Τα τελευταία χρόνια πρόσωπα που προέρχονται από θρησκευτικές μειονότητες, μπλόγκερ, εκδότες, συγγραφείς και αλλοδαποί έχουν πέσει θύματα επιθέσεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / Reuters

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Διεθνή / Χιλιάδες ευρώ για χτένισμα, μακιγιάζ και φωτογράφους δαπανά ο Φρίντριχ Μερτς

Όλα τα υπουργεία στη Γερμανία έχουν δαπανήσει 58.738 ευρώ για μακιγιέρ και κομμωτές - Η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου του Φρίντριχ Μερτς στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία»
LIFO NEWSROOM
ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑΤΟ

Διεθνή / Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα από τα πιο περίπλοκα σχέδια στρατιωτικής μετακίνησης στην ιστορία της

Η Ευρώπη επιχειρεί να διορθώσει μια κρίσιμη αδυναμία: τη μεταφορά στρατευμάτων και βαρέος εξοπλισμού από τα δυτικά λιμάνια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η παρουσία του συνδέεται με μια σημαντική διπλωματική στιγμή, καθώς ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
LIFO NEWSROOM
CLOUDFLARE ΒΛΑΒΗ

Διεθνή / Cloudflare: Η εταιρεία επικαλείται «ασυνήθιστη υψηλή κίνηση» για το παγκόσμιο μπλακ άουτ

Ειδικοί, μιλώντας για τη βλάβη στην Cloudflare, σημειώνουν ότι όταν ένας μόνο «κομβικός» πάροχος έχει πρόβλημα, το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές διακοπές σε δεκάδες υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Δεν ειναι τυχαιο το γεγονος οτι ελαχιστοι ανθρωποι στον πλανητη κατεχουν το πλουτο και οι υπόλοιποι ειναι το λαδι για τα γραναζια της μηχανης. Ακομα πιο λιγοι ειναι αυτοι που κινουν τα νηματα και οι υπόλοιποι κανουν τις μαριονέτες. Δεν ειναι θεμα να διαβαζεις απτο ιντερνετ και να 'μαθαίνεις' αλλα να μπορεις να σκεφτεσαι εξω απτο κουτι. Κατι απιστευτα δυσκολο. Γιαυτο επικρατησε ο καπιταλισμος, γιατι δεν ειναι ολοι ιδιοι. Νοηματα δυσκολα, ψηλα γραμματα για ολους οσους τους φταιει το κακο το ριζικο τους και η αδικη κοινωνια. Πως συγκρατεις οχλους δισεκατομμρυριων να μην τα σπανε καθε τρεις και λιγο? Ολα χρειαζονται τελικα
Είναι πραγματικά θλιβερό και αξιολύπητο πως αυτοί άνθρωποι, που ζουν υπό άθλιες συνθήκες σε τριτοκοσμικές χώρες, ενδιαφέρονται πιο πολύ για μια ανάρτηση βλάσφημη κι είναι ικανοί να σκοτώσουν γι' αυτήν, παρά να προσπαθήσουν να μορφωθούν και γενικά να φτιάξουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και τα παιδιά τους.