Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε «άδικη» την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν τη χώρα από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 του NATO.

 

Η Ουάσιγκτον αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο στην απόφαση της Άγκυρας να αποκτήσει τελικά S-400, ένα σύστημα αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας ρωσικής κατασκευής.


«Αυτό το μονομερές μέτρο αντίκειται προς το πνεύμα της συμμαχίας και δεν βασίζεται σε θεμιτούς λόγους (...). Ο αποκλεισμός της Τουρκίας, ενός από τους εταίρους του προγράμματος F-35, είναι άδικος», υποστήριξε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης. 


Το τουρκικό ΥΠΕΞ ζητά τώρα από τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την «λαθεμένη απόφαση», προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα πληγούν οι στρατηγικοί δεσμοί των δύο κρατών που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

 

 

Η ανακοίνωση των ΗΠΑ

Η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 καθιστά αδύνατη τη συμμετοχή της στην παραγωγή των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, τόνισε στη δική του ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος. «Τα F-35 δεν μπορούν να συνυπάρχουν με μια ρωσική πλατφόρμα συγκέντρωσης πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσει γνώση των προηγμένων δυνατοτήτων του μαχητικού αεροσκάφους».