Ο Δαλάι Λάμα ζητά συγγνώμη για τη δήλωση για την «ελκυστική» διάδοχο

Ο Δαλάι Λάμα ζητά συγγνώμη για τη δήλωση για την «ελκυστική» διάδοχο Facebook Twitter
EPA
1

O Δαλάι Λάμα ζήτησε συγγνώμη για τα αμφιλεγόμενα σχόλιά του σχετικά με το ενδεχόμενο να τον διαδεχτεί μια γυναίκα.

Μιλώντας πριν λίγες εβδομάδες στο BBC, ο θιβετιανός ηγέτης είχε δηλώσει ότι αν τον διαδεχτεί κάποια γυναίκα θα πρέπει να είναι «ελκυστική».

Ωστόσο, με ανακοίνωση του γραφείου του, ζητεί συγγνώμη για το σχόλιά του και προσθέτει ότι αστειευόταν.

«Λυπάται βαθύτατα που εθίγησαν άνθρωποι από αυτό που είπε και ζητεί ειλικρινώς συγγνώμη».

Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξή του ο 84χρονος πνευματικός ηγέτης έθιξε πολλά ζητήματα: τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, το όνειρό του να επιστρέψει στο Θιβέτ και τους πρόσφυγες.

Ωστόσο αυτό που ενόχλησε ήταν τα σχόλιά του για το ενδεχόμενο ενός θηλυκού διαδόχου του.

«Αν προκύψει μια γυναίκα Δαλάι Λάμα, θα πρέπει να είναι πιο ελκυστική», είχε πει στα αγγλικά γελώντας.

Ο Δαλάι Λάμα «έχει μια σαφή αίσθηση των αντιφάσεων ανάμεσα στον υλιστικό, παγκοσμιοποιημένο κόσμο που συναντά στα ταξίδια του και στις πιο σύνθετες απόκρυφες ιδέες για την μετενσάρκωση που βρίσκονται στην καρδιά της θιβετιανής βουδιστικής παράδοσης», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Ωστόσο, κάποιες φορές τυχαίνει κάποια αυθόρμητα σχόλια, που πιθανόν να είναι διασκεδαστικά σε ένα πολιτισμικό πλαίσιο, να χάνουν το χιούμορ τους στην μετάφραση όταν μεταφέρονται σε ένα άλλο (πολιτισμικό πλαίσιο). Λυπάται αν τυχόν πρόσβαλε κάποιον».

Σε όλη του τη ζωή ο Δαλάι Λάμα ήταν αντίθετος με την αντικειμενοποίηση της γυναίκας και υποστήριζε την ισότητα των φύλων, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σχόλιά του στα οποία ανέφερε ότι οι πρόσφυγες στην ΕΕ θα πρέπει κάποια στιγμή να επιστρέψουν στα σπίτια τους «πιθανόν να παρερμηνεύτηκαν».

«Εκτιμά απολύτως ότι πολλοί από εκείνους που φεύγουν από τις χώρες τους πιθανόν να μην επιθυμούν ή να μην μπορούν να επιστρέψουν». Ωστόσο, δεν υπήρξε συγγνώμη για τα σχόλιά του σχετικά με τον Τραμπ, ο οποίος, όπως είπε ο Δαλάι Λάμα, έχει «έλλειψη ηθικών αξιών».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM