Στο Κράιτστερτς της Νέας Ζηλανδίας ολοκληρώθηκαν οι δύο πρώτες κηδείες θυμάτων της δολοφονικής επίθεσης στα τεμένη την περασμένη Παρασκευή, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 50 ανθρώπους.

 

Τα δύο θύματα που κηδεύτηκαν είναι ένας πατέρας 44 ετών και ο γιος του 16 ετών. Και οι δύο είχαν έρθει στη Νέα Ζηλανδία από τη Συρία την περασμένη χρονιά.

 

Εκτός από τη μητέρα, η οικογένεια είχε ακόμα έναν έφηβο γιο, ο οποίος τραυματίστηκε στην επίθεση και παρακολούθησε την κηδεία από αναπηρικό αμαξίδιο. «Δεν θα έπρεπε να είμαι μπροστά σας, θα έπρεπε να είμαι ξαπλωμένος δίπλα σας», είπε κατά τη διάρκεια της κηδείας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

 

 

Η ισλαμική παράδοση προβλέπει οι νεκροί να κηδεύονται το συντομότερο δυνατό από τη στιγμή που θα πεθάνουν, όμως οι κηδείες καθυστέρησαν εξαιτίας της διαδικασίας ταυτοποίησης. 

 

Σήμερα αναμένονται και άλλες κηδείες θυμάτων. 

 

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν επέστρεψε σήμερα στην Κράιστσερτς. Επισκέφθηκε γυμνάσιο που έχασε δύο μαθητές όταν ο δράστης, ένας λευκός ρατσιστής, άνοιξε πυρ με ημιαυτόματο τουφέκι μέσα στα δύο τεμένη την περασμένη Παρασκευή.

 

Η Αρντέρν τόνισε στους συμμαθητές τους πως έχουν κάθε δικαίωμα να τους θρηνήσουν και να ζητήσουν βοήθεια.

 

«Ποτέ μην υποτιμάτε πόση δύναμη έχει το να στέλνεις απλά ένα μήνυμα, ή το να σκέφτεσαι κάποιον», είπε σε συγκέντρωση στο σχολείο. Προέτρεψε τους μαθητές να μην βασανίζονται σκεπτόμενοι τον δράστη του μακελειού. «Μη λέτε καν τ' όνομά του. Μην μείνετε σ' αυτό», τους είπε.