Όλοι οι Αμερικανοί διπλωμάτες που είχαν παραμείνει στην Βενεζουέλα έφυγαν από την χώρα σήμερα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

 

«Οι Αμερικανοί διπλωμάτες θα συνεχίσουν την αποστολή τους από άλλες τοποθεσίες, από όπου θα συνεχίσουν να βοηθούν στη διαχείριση της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον λαό και να στηρίζουν τους δημοκρατικούς πρωταγωνιστές που γενναία αντιστέκονται στην τυραννία», είπε ο Πομπέο με ανακοίνωσή του.

 

 

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έγραψε στο Twitter πως η χώρα του εξακολουθεί να υποστηρίζει τον λαό της Βενεζουέλας και τον Χουάν Γκουαϊδό και πως ανυπομονεί να επιστρέψει «σε μια ελεύθερη και δημοκρατική Βενεζουέλα». 

 

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι οι διπλωμάτες αποχώρησαν με μια πτήση τσάρτερ πολιτικού αεροσκάφους.

 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ήδη ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα ότι θα αποσύρει το διπλωματικό προσωπικό που παρέμενε στην λατινοαμερικανική χώρα, εν μέσω της σοβαρότερης πολιτικής και οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα, στη σύγχρονη ιστορία της.

 

Υπενθυμίζεται πως στις 12 Μαρτίου η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έδωσε διορία στους Αμερικανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 72 ωρών.

 

«Η παρουσία στο έδαφος της Βενεζουέλας αυτών των αξιωματούχων αποτελεί κίνδυνο για την ειρήνη, την ενότητα και τη σταθερότητα στη χώρα» τονίζει το Καράκας σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα. 


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/ΑFP