Σουηδία: Μια 16χρονη μαθήτρια υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης

Σουηδία: Μια 16χρονη μαθήτρια υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης Facebook Twitter
1

Η Γκρέτα Θούνμπεργκ, μια 16χρονη μαθήτρια από τη Σουηδία που ενέπνευσε το διεθνές, μαθητικό κίνημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είναι υποψήφια για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης. 

Η Θούνμπεργκ ήταν εκείνη που εμπνεύστηκε τις σχολικές πορείες για την αφύπνιση απέναντι στην κλιματική αλλαγή, με την πρωτοβουλία της «Παρασκευές για Μέλλον». Πλέον χιλιάδες μαθητές σε 100 διαφορετικές χώρες, βγαίνουν στους δρόμους τις Παρασκευές, ζητώντας άμεσα μέτρα από τις κυβερνήσεις.

Το κίνημά της εξαπλώθηκε αστραπιαία σε χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Βρετανία, η Γαλλία, η Αυστραλία και η Ιαπωνία.

 

Η Θούνμπεργκ προτάθηκε από τρεις Νορβηγούς βουλευτές και, αν κερδίσει, θα γίνει η νεότερη κάτοχος νόμπελ στην ιστορία του θεσμού. Προς το παρόν, το ρεκόρ κατέχει η Μαλάλα Γιουσαφζάι, που είχε τιμηθεί με νόμπελ σε ηλικία 17 ετών. 

«Προτείναμε την Γκρέτα Θούνμπεργκ επειδή, αν δεν κάνουμε κάτι για να ανακάμψουμε την κλιματική αλλαγή, το κλίμα θα γίνει αιτία για πολέμους, συγκρούσεις και προσφυγικές κρίσεις», εξήγησε ο σοσιαλιστής βουλευτής Φρέντι Αντρέ Όβστεγκαρντ στο γαλλικό πρακτορείο.

«Η Γκρέτα έδωσε το έναυσμα για ένα μαζικό κίνημα που θεωρώ πως αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην ειρήνη», πρόσθεσε.

Η έφηβη από τη Σουηδία, που στο προφίλ της στο Twitter περιγράφει τον εαυτό της ως μία «16χρονη ακτιβίστρια του κλίματος με σύνδρομο Άσπεργκερ» διοργάνωσε την πρώτη μαθητική πορεία για το κλίμα, τον περασμένα Αύγουστο, μπροστά από το σουηδικό κοινοβούλιο. 

Από τότε, χάνει μαθήματα τις περισσότερες Παρασκευές, δίνοντας το παρών στις καθιερωμένες πορείες. Η Θούνμπεργκ μίλησε για τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής και στο φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, τον Δεκέμβριο στην Πολωνία, αλλά και τον Ιανουάριο στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. 

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως έχουμε αποτύχει», είπε μιλώντας στους ηγέτες του κόσμου στο Νταβός. 

Οι νικητές του βραβείου ανακοινώνονται, κάθε χρόνο, τον Οκτώβριο και η βράβευση γίνεται τον Δεκέμβριο στο Όσλο. Οι υποψήφιοι για το φετινό βραβείο είναι 301, προς το παρόν, και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Διεθνή / Χιλιάδες ευρώ για χτένισμα, μακιγιάζ και φωτογράφους δαπανά ο Φρίντριχ Μερτς

Όλα τα υπουργεία στη Γερμανία έχουν δαπανήσει 58.738 ευρώ για μακιγιέρ και κομμωτές - Η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου του Φρίντριχ Μερτς στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία»
LIFO NEWSROOM
ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑΤΟ

Διεθνή / Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα από τα πιο περίπλοκα σχέδια στρατιωτικής μετακίνησης στην ιστορία της

Η Ευρώπη επιχειρεί να διορθώσει μια κρίσιμη αδυναμία: τη μεταφορά στρατευμάτων και βαρέος εξοπλισμού από τα δυτικά λιμάνια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η παρουσία του συνδέεται με μια σημαντική διπλωματική στιγμή, καθώς ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
LIFO NEWSROOM
CLOUDFLARE ΒΛΑΒΗ

Διεθνή / Cloudflare: Η εταιρεία επικαλείται «ασυνήθιστη υψηλή κίνηση» για το παγκόσμιο μπλακ άουτ

Ειδικοί, μιλώντας για τη βλάβη στην Cloudflare, σημειώνουν ότι όταν ένας μόνο «κομβικός» πάροχος έχει πρόβλημα, το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές διακοπές σε δεκάδες υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια