«Ζούσαμε για να υπηρετούμε τους άντρες»: Δύο αδελφές ξέφυγαν από τη φρίκη στη Σ.Αραβία

«Ζούσαμε για να υπηρετούμε τους άντρες»: Δύο αδελφές ξέφυγαν από τη φρίκη στη Σ.Αραβία Facebook Twitter
0

Αβέβαιο είναι το μέλλον δύο νέων γυναικών από τη Σαουδική Αραβία, που διέφυγαν στο εξωτερικό εγκαταλείποντας την οικογένειά τους για μία καλύτερη ζωή. 

Οι δύο αδελφές ξέφυγαν κρυφά από τους δικούς τους τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια οικογενειακών διακοπών στη Σρι Λάνκα.

Τελικός τους προορισμός ήταν η Αυστραλία αλλά τα σχέδιά τους δεν στέφθηκαν από επιτυχία, καθώς εγκλωβίστηκαν σε ένα «νομικό limbo» στο Χονγκ Κονγκ. 

Η Rawan and Reem (για την προστασία τους δεν έχουν δοθεί τα αληθινά τους ονόματα) ισχυρίζονται πως αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας, επιχείρησαν να τους κατασχέσουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ. 

Χάρη στην αντίσταση που επέδειξαν, οι αδελφές κατάφεραν να γλιτώσουν την «υποχρεωτική» επιβίβαση σε αεροπλάνο με τελικό προορισμό του Ντουμπάι. Ωστόσο φάνηκαν άτυχες και η πτήση για Μελβούρνη, στην οποία είχαν κλείσει εισιτήρια, ματαιώθηκε. 

Ο δικηγόρος τους, Μάικλ Βίντλερ, εξηγεί τώρα πως η παρατεταμένη παραμονή τους στο Χονγκ Κονγκ γίνεται με την «ανοχή των αρχών», καθώς τον Νοέμβριο ενημερώθηκαν ότι τα σαουδαραβικά διαβατήριά τους είχαν ακυρωθεί.

Σύμφωνα με τον νόμο της χώρας τους, οι γυναίκες πρέπει να λάβουν την έγκριση ενός άνδρα της οικογενείας τους ακόμα και για να κάνουν αίτηση για διαβατήριο, πριν καν ταξιδέψουν, πάλι με την άδεια κάποιου άνδρα συγγενή, στο εξωτερικό.  

Η 18χρονη και η 20χρονη, φοβούνται τώρα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, καθώς ενδέχεται να τιμωρηθούν ακόμα και με θανατική ποινή, καθώς έχουν απαρνηθεί τη θρησκεία τους. 

Οι ίδιες λένε πως έφυγαν καθώς η ζωή τους στη Σαουδική Αραβία δεν είχε καμία αξιοπρέπεια και οι άνδρες συγγενείς τους τις χτυπούσαν και τις ταπείνωναν, υποχρεώνοντάς τις να τους υπηρετούν και να κάνουν εκείνες, όλες τις δουλειές του σπιτιού. 

«Η ζωή μου ήταν να τους υπηρετώ. Είχα πέσει σε κατάθλιψη και δεν έβλεπα κανένα μέλλον», λέει η Rawan. «Δεν νοιάζονταν για καμία από τις ανάγκες μου για εκπαίδευση. Εστίαζαν μόνο στο να με μεγαλώσουν για να γίνω "καλή σύζυγος». 

Σήμερα, λήγει η προσωρινή βίζα που τους είχαν δώσει οι αρχές του Χονγκ Κονγκ και οι δύο αδελφές αγωνιούν για το αν θα δοθεί νέα παράταση, μέχρι να βρουν άσυλο σε κάποια άλλη χώρα που θα τους εξασφαλίσει την προοπτική σε μία φυσιολογική ζωή με ίσες ευκαιρίες. 

Οι ίδιες, φοβούνται πως ακόμα καταδιώκονται από την οικογένειά τους και τις σαουδαραβικές αρχές. «Έχουμε αλλάξει 13 φορές μέρος διαμονής: ξενοδοχεία, χόστελ, καταφύγια και διαμερίσματα. Φοβόμαστε να πάμε οπουδήποτε μόνες μας. Συνέχεια και παντού φόβος». 


Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ