Ψηφιακές διακρίσεις: Οι χώρες με τους λιγότερους χρήστες smartphone

Ψηφιακές διακρίσεις: Οι χώρες με τους λιγότερους χρήστες smartphone Facebook Twitter
0

Στις 3 Απριλίου του 1973, ο υπάλληλος της Motorola Μάρτιν Μπελ έκανε την πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο στην ιστορία. Σαράντα έξι χρόνια αργότερα, 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και πάνω από τους μισούς διαθέτουν smartphone ή, έστω, απλό κινητό τηλέφωνο. 

Ενώ όμως η πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες και στο Διαδίκτυο συνεχώς βελτιώνεται, οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν δραματικά λιγότερους χρήστες κινητών, σε σύγκριση με τα ήδη ανεπτυγμένα κράτη. 

Στη Νότια Κορέα, το 95% των ενηλίκων έχουν smartphone και το υπόλοιπο 5% διαθέτει απλό κινητό ενώ, στον αντίποδα, στην Ινδία το 75% των ενηλίκων δεν διαθέτουν smartphone και μόλις το 40% έχει κινητό με δυνατότητα κλήσεων και αποστολής SMS.

Στη σύντομη ανάλυσή του, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κάνει λόγο για «ψηφιακές διακρίσεις». 

Στο Ισραήλ, στην Ολλανδία και στη Σουηδία, πάνω από το 85% των ενηλίκων έχουν smartphone και μόλις το 2% δηλώνει ότι δεν έχει κινητό. 

Όμως η εικόνα είναι πολύ διαφορετική στην Πολωνία και στη Ρωσία, όπου μόλις το 63% και 59% αντίστοιχα έχει smartphone ενώ το 30% και 34% διαθέτει κινητό που δεν του εξασφαλίζει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. 

  

Αινιγματικές εξαιρέσεις των αναπτυγμένων χωρών είναι ο Καναδάς και η Ιαπωνία.

Στον Καναδά περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού δεν έχει καθόλου κινητό τηλέφωνο. Στη χώρα αυτή της Βόρειας Αμερικής, όσο υψηλή είναι η χρήση smartphone σε αστικό περιβάλλον άλλο τόσο χαμηλή είναι η αντίστοιχη κάλυψη στις απομακρυσμένες περιοχές. 

Παρά τη διάδοση των γκάτζετ στην Ιαπωνία, και εκεί η κατοχή smartphone είναι μόλις στο 66%. 

«Ενώ τα smartphones είναι ακόμα απρόσιτα στις φτωχότερες κοινωνίες, η βελτίωση του επιπέδου ζωής δημιουργεί νέες αγορές στις αναπτυσσόμενες χώρες», σχολιάζει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. 

«Η Κίνα και η Ινδία είναι πλέον μεγαλύτερες αγορές smartphone από τις ΗΠΑ ενώ και η Βραζιλία και η Ινδονησία αναπτύσσονται διαρκώς». 

Όμως ακόμα και σε αυτές τις κοινότητες, τα οφέλη είναι άνισα μοιρασμένα. Οι έρευνες δείχνουν πως τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι νέοι κάτω των 35 ετών, με ανώτατη εκπαίδευση και υψηλότερα εισοδήματα, είναι πιο πιθανό να έχουν smartphone. 

Στις αναδυόμενες οικονομίες με περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση, το χάσμα είναι ακόμα πιο μεγάλο.

Ενδεικτικό είναι πως στη Νιγηρία, το 58 % των ενηλίκων που έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση χρησιμοποιούν τα social media ενώ για τους υπόλοιπους, αυτές οι πλατφόρμες είναι άγνωστες σε ποσοστό 90%. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΒΑΝΚΑ ΣΧΕΔΙΟ

Διεθνή / Τραμπ: «Η εκδίκησή μας είναι θέμα χρόνου» - Θαυμαστής του Σουλεϊμανί σχεδίαζε να σκοτώσει την κόρη του

Ο Μοχάμαντ Μπακέρ Σαάντ Νταούντ Αλ-Σαάντι, ο οποίος εκδόθηκε στις ΗΠΑ για σχέδια εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ, ορκίστηκε να εκδικηθεί τον Σουλεϊμανί σκοτώνοντας την Ιβάνκα Τραμπ, προειδοποιώντας ότι η Μυστική Υπηρεσία δεν θα την προστατεύσει
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Ο πόλεμος στο Ιράν θα τελειώσει πολύ σύντομα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τον τερματισμό του πολέμου, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν φαίνεται να καταγράφουν πρόοδο, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί ακόμη οριστική συμφωνία
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Ο Τραμπ αντιμετωπίζει την πρώτη πολιτική του ήττα στο ζήτημα του Ιράν

Οι ψηφοφορίες που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία των ΗΠΑ για τον περιορισμό της στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράν, αν περάσουν, θα αποτελέσουν μια σημαντική πολιτική ταπείνωση για τον Αμερικανό πρόεδρο
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΙΤΑΜΑΡ ΜΠΕΝ-ΓΚΒΙΡ

Διεθνή / «Γνώριζα ποιος ήταν και δεν μπορούσα να μείνω σιωπηλή» λέει η ακτιβίστρια που φώναξε στον Μπεν-Γκβιρ

Για την εμπειρία της μιλά η ακτιβίστρια Κατρίονα Γκράχαμ, η οποία φώναξε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης μπροστά στον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, πριν άνδρες ασφαλείας την ακινητοποιήσουν βίαια στο έδαφος
THE LIFO TEAM