20 ΧΡΟΝΙΑ LIFO

Ινδία: Χιλιάδες θύματα βιασμών διαδηλώνουν στο Νέο Δελχί

Ινδία: Χιλιάδες θύματα βιασμών διαδηλώνουν στο Νέο Δελχί Facebook Twitter
0

Δικαιοσύνη ζητούν σχεδόν 5.000 άνθρωποι που  συμμετείχαν  στην «Πορεία για την Αξιοπρέπεια» στο Νέο Δελχί.

Χιλιάδες άνθρωποι, διέσχισαν χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν στην πρωτεύουσα, από κάθε γωνιά της Ινδίας και να καταγγείλουν τους βιασμούς που υπέστησαν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους

Η Τέτζου Μπάι, η νύφη της οποίας έπεσε θύμα βιασμού πέρσι, περπατούσε επί έναν μήνα για να διαδηλώσει σήμερα στο Νέο Δελχί. Η ίδια, ο γιος της και η σύζυγός του –το θύμα– αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό τους, στο κρατίδιο Μάντια Πραντές, αφού η νεαρή γυναίκα κατηγορήθηκε ότι "προκαλούσε" τους άνδρες, όταν έλειπε ο σύζυγός της.

Ο δράστης του βιασμού παραμένει ακόμη ελεύθερος αλλά το θύμα του στιγματίστηκε για πάντα. «Οι χωριανοί μας εξοστράκισαν» είπε η Μπάι.

Ο σύζυγος της νεαρής γυναίκας, ο Κανουάρ Λάι, είπε ότι ο βιαστής μπήκε μια νύχτα στο σπίτι τους, την βίασε και την απείλησε να μην πει τίποτα σε κανέναν. «Υποσχέθηκα να αγωνιστώ για αυτήν», είπε.

Ινδία: Χιλιάδες θύματα βιασμών διαδηλώνουν στο Νέο Δελχί Facebook Twitter

Μετά τον αποτροπιασμό που προκάλεσε διεθνώς ο ομαδικός βιασμός και η δολοφονία μιας φοιτήτριας, μέσα σε ένα λεωφορείο το 2012, οι πολιτικοί υποσχέθηκαν ότι θα γίνουν αλλαγές στον νόμο. Όμως σε πολλές περιπτώσεις, τα θύματα εξακολουθούν να διασύρονται και να κατηγορούνται.

Μάλιστα, ο ένας από τους βιαστές της φοιτήτριας υποστήριξε ότι «τα κορίτσια ευθύνονται περισσότερο από τα αγόρια» γιατί «οι γυναίκες που βγαίνουν έξω αργά το βράδυ προσελκύουν τους άνδρες. Τόσο αυτός όσο και οι συνεργοί του έχουν καταδικαστεί σε θάνατο».

Ο Μαχίντερ Σινγκ, η αδελφή του οποίου βιάστηκε το 2017, περπατούσε επί 30 ημέρες μαζί με τους διαδηλωτές που κάλυψαν 10.000 χιλιόμετρα για να φτάσουν στο Νέο Δελχί. «Ήρθα για να στηρίξω αυτήν την προσπάθεια, να σταματήσει ο στιγματισμός των θυμάτων.

Η αδελφή μου είναι αθώα, αλλά τιμωρήθηκε από την κοινωνία επειδή επιβίωσε από τον βιασμό», είπε εξοργισμένος ο νεαρός άνδρας. Η αστυνομία χρειάστηκε έναν χρόνο για να συλλάβει τον δράστη, ο οποίος κατόπιν απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Ο Σινγκ υποστηρίζει ότι οι αστυνομικοί δωροδοκήθηκαν και ότι μετά τη δίκη η οικογένειά του δέχεται απειλές.

Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν καταγγελθεί περίπου 1,4 εκατομμύριο εγκλήματα σε βάρος γυναικών στην Ινδία. Από τα 325.000 που αναφέρθηκαν το 2016, τα 36.500 αφορούσαν βιασμούς. Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι τα επίσημα στοιχεία δεν αποτελούν παρά μόνο την κορυφή του παγόβουνου γιατί πάρα πολλά θύματα δεν μιλούν ποτέ για όσα τους συνέβησαν επειδή φοβούνται ότι το περιβάλλον τους θα τις απορρίψει.

«Οι επιζήσαντες φέρουν το στίγμα της ντροπής στην οικογένεια, την κοινότητα, τους συγγενείς τους. Οι δράστες χαίρουν σθεναρής υποστήριξης» είπε ο Άσιφ Σάιχ, ένας από τους οργανωτές της πορείας.

«Δεν πρέπει να σιωπούμε», τόνισε από την πλευρά της η Μπανουάρι Ντέβι, μια 60χρονη γυναίκα από ένα χωριουδάκι του Ρατζαστάν που εδώ και δεκαετίες δίνει αγώνα για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βιασμού. Η ίδια βιάστηκε από πέντε άνδρες ανώτερης κάστας όταν εμπόδισε έναν γάμο παιδιών στο χωριό της. Κατήγγειλε τον βιασμό, όμως οι δράστες παραμένουν ακόμη ελεύθεροι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
0

20 ΧΡΟΝΙΑ LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΟΥΒΑ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Διεθνή / Στην Κούβα ο αρχηγός της CIA: Η ενεργειακή κρίση βαθαίνει στη χώρα

Εκατοντάδες πολίτες βγήκαν ξανά στους δρόμους της Αβάνας διαμαρτυρόμενοι για τις πολύωρες διακοπές ρεύματος και τις σοβαρές ελλείψεις καυσίμων, την ώρα που η ενεργειακή κρίση στην Κούβα βαθαίνει ολοένα και περισσότερο
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: «Έχω πλήρη επίγνωση των λαθών μου στο παρελθόν, έχω αναλάβει την ευθύνη»

Ο πρίγκιπας Χάρι προειδοποιεί για την ανησυχητική αύξηση του αντισημιτισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζοντας ότι το μίσος προς τις κοινότητες πρέπει να αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και χωρίς σιωπή
THE LIFO TEAM
NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM