Τσαβούσογλου: Θα στείλουμε τα γεωτρύπανά μας νότια της Κύπρου

Τσαβούσογλου: Θα στείλουμε τα γεωτρύπανά μας νότια της Κύπρου Facebook Twitter
EPA
0

Για τα τουρκικά σχέδια γεωτρήσεων ανοικτά της Κύπρου, μίλησε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.  

Κατά τη διάρκεια συζήτησης με εκπροσώπους ΜΚΟ στην Αλικαρνασσό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε ότι και τα δύο τουρκικά γεωτρύπανα, ο Πορθητής και το DeepSea Metro-1, θα πραγματοποιήσουν έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου νοτίως της Κύπρου. 

Όπως μεταδίδει το SigmaLive, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι «στο θέμα του φυσικού αερίου και τα αποθέματα γύρω από την Κύπρο, δυστυχώς άρχισαν γεωτρήσεις, παρά το ότι επιμείναμε να μην προβούν σε μονομερείς ενέργειες και παρά το αίτημά μας να τεθούν πρώτα υπό εγγύηση τα δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων».

«Τώρα το γεωτρύπανό μας ο "Πορθητής" πραγματοποιεί γεώτρηση στα ανοιχτά της Αττάλειας. Θα το στείλουμε όμως κατευθείαν νοτίως της Κύπρου. Το ίδιο και το δεύτερο γεωτρύπανό μας, που θα έρθει τις επόμενες μέρες, θα το στείλουμε εκεί. Θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις σε εκείνη την περιοχή. Γίνονται όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες, πραγματοποιούνται σεισμικές έρευνες και θα προβούμε σε γεώτρηση στοχευμένα στα σημεία που έχουμε εντοπίσει» συμπλήρωσε. 

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως οι συνομιλίες του 2017 δεν είχαν αποτέλεσμα, κατηγορώντας για αυτό, εκ νέου, τη Λευκωσία. 

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί με την τουρκοκυπριακή πλευρά την εξουσία, την οικονομία και τις αρμοδιότητες. Τώρα, αν δεν αποφασίσουμε πρώτα τι θα συζητήσουμε, δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε ξανά διαπραγματεύσεις. Δεν θα περιμένουμε αιωνίως, εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Εμείς θα κινηθούμε αναλόγως».

«Στο Αιγαίο (...) στην τελευταία επίσκεψη συμφωνήσαμε με την Ελλάδα να επανεργοποιηθούν οι μηχανισμοί ώστε να μην κλιμακωθεί η ένταση». 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM