Αναβλήθηκαν οι εκλογές στη Νιγηρία πέντε ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες

Αναβλήθηκαν οι εκλογές στη Νιγηρία πέντε ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Οι προεδρικές εκλογές στη Νιγηρία, που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα, αναβλήθηκαν πέντε ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Η διεξαγωγή τους θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σάββατο, ενώ ο πρόεδρος της Νιγηρίας και ο κορυφαίος υποψήφιος της αντιπολίτευσης απηύθυναν έκκληση στους πολίτες για ηρεμία. 

Ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής δήλωσε πως δεν ήταν πλέον εφικτό να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές σήμερα εξαιτίας επιμελητειακών προβλημάτων, όμως δεν επεκτάθηκε.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 23 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Άλλοι αξιωματούχοι της εκλογικής επιτροπής και δυτικοί διπλωμάτες είπαν πως τα προβλήματα αφορούσαν την αδυναμία να μεταφερθούν ψηφοδέλτια και έντυπα για την καταχώριση των αποτελεσμάτων σε ορισμένα τμήματα της χώρας, στην οποία 84 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Ο πρόεδρος Μουχαμάντου Μπουχάρι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2015, έρχεται στήθος με στήθος στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις με τον κύριο υποψήφιο της αντιπολίτευσης, τον επιχειρηματία και πρώην αντιπρόεδρο Ατίκου Αμπουμπάκαρ του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (PDP).

Το διακύβευμα είναι ο έλεγχος της κορυφαίας πετρελαιοπαραγωγού χώρας και μεγαλύτερης οικονομίας της Αφρικής.

Σε περασμένες εκλογές η Νιγηρία είχε πληγεί από επεισόδια βίας, εκφοβισμού και νοθείας και η αναβολή των εκλογών δημιουργεί το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν ταραχές.

Ο πρόεδρος του PDP Ούτσε Σεκόντου δήλωσε πως η κίνηση αυτή είναι «επικίνδυνη για τη δημοκρατία μας».

Πρόσθεσε πως εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του Μπουχάρι «να παραμείνει στην εξουσία παρόλο που τού είναι φανερό πως οι Νιγηριανοί θέλουν να φύγει».

Πάντως ο υποψήφιος του PDP Ατίκου και ο Μπουχάρι δήλωσαν αμφότεροι πως θέλουν να αποφύγουν τις βίαιες διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις.

Ο πρόεδρος ανέφερε σε δήλωσή του πως είναι «βαθιά απογοητευμένος» και κάλεσε τους Νιγηριανούς «να απόσχουν από ταραχές και να παραμείνουν ειρηνικοί, πατριώτες και ενωμένοι».

Ο Ατίκου είπε στους δημοσιογράφους στην κατοικία του στη βορειοανατολική πόλη Γιόλα πως η απόφαση της εκλογικής επιτροπής του προκάλεσε σοκ.

Κάλεσε τους ψηφοφόρους να δείξουν υπομονή και να περιμένουν μέχρι το επόμενο Σάββατο για να ψηφίσουν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM