ΑΝΤΙΟ ΔΙΟΝΥΣΗ

Αναβλήθηκαν οι εκλογές στη Νιγηρία πέντε ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες

Αναβλήθηκαν οι εκλογές στη Νιγηρία πέντε ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Οι προεδρικές εκλογές στη Νιγηρία, που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα, αναβλήθηκαν πέντε ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Η διεξαγωγή τους θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σάββατο, ενώ ο πρόεδρος της Νιγηρίας και ο κορυφαίος υποψήφιος της αντιπολίτευσης απηύθυναν έκκληση στους πολίτες για ηρεμία. 

Ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής δήλωσε πως δεν ήταν πλέον εφικτό να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές σήμερα εξαιτίας επιμελητειακών προβλημάτων, όμως δεν επεκτάθηκε.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 23 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Άλλοι αξιωματούχοι της εκλογικής επιτροπής και δυτικοί διπλωμάτες είπαν πως τα προβλήματα αφορούσαν την αδυναμία να μεταφερθούν ψηφοδέλτια και έντυπα για την καταχώριση των αποτελεσμάτων σε ορισμένα τμήματα της χώρας, στην οποία 84 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Ο πρόεδρος Μουχαμάντου Μπουχάρι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2015, έρχεται στήθος με στήθος στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις με τον κύριο υποψήφιο της αντιπολίτευσης, τον επιχειρηματία και πρώην αντιπρόεδρο Ατίκου Αμπουμπάκαρ του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (PDP).

Το διακύβευμα είναι ο έλεγχος της κορυφαίας πετρελαιοπαραγωγού χώρας και μεγαλύτερης οικονομίας της Αφρικής.

Σε περασμένες εκλογές η Νιγηρία είχε πληγεί από επεισόδια βίας, εκφοβισμού και νοθείας και η αναβολή των εκλογών δημιουργεί το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν ταραχές.

Ο πρόεδρος του PDP Ούτσε Σεκόντου δήλωσε πως η κίνηση αυτή είναι «επικίνδυνη για τη δημοκρατία μας».

Πρόσθεσε πως εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του Μπουχάρι «να παραμείνει στην εξουσία παρόλο που τού είναι φανερό πως οι Νιγηριανοί θέλουν να φύγει».

Πάντως ο υποψήφιος του PDP Ατίκου και ο Μπουχάρι δήλωσαν αμφότεροι πως θέλουν να αποφύγουν τις βίαιες διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις.

Ο πρόεδρος ανέφερε σε δήλωσή του πως είναι «βαθιά απογοητευμένος» και κάλεσε τους Νιγηριανούς «να απόσχουν από ταραχές και να παραμείνουν ειρηνικοί, πατριώτες και ενωμένοι».

Ο Ατίκου είπε στους δημοσιογράφους στην κατοικία του στη βορειοανατολική πόλη Γιόλα πως η απόφαση της εκλογικής επιτροπής του προκάλεσε σοκ.

Κάλεσε τους ψηφοφόρους να δείξουν υπομονή και να περιμένουν μέχρι το επόμενο Σάββατο για να ψηφίσουν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΑΝΤΙΟ ΔΙΟΝΥΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σχέδιο για τη Γάζα εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο, δηλώνει ο Τζέι Ντι Βανς

Διεθνή / Το σχέδιο για τη Γάζα εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο, δηλώνει ο Τζέι Ντι Βανς

«Κάθε φορά που υπάρχει βίαιη ενέργεια, λέγεται "είναι το τέλος της εκεχειρίας, αλλά δεν είναι το τέλος, είναι αυτό που πρέπει να συμβεί όταν έχετε ανθρώπους που μισούν ο ένας τον άλλο», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Για ποιον λόγο «μπήκε στον πάγο» η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν;

Διεθνή / Για ποιον λόγο «μπήκε στον πάγο» η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν;

Ο Τραμπ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι αυτός και ο Πούτιν θα συναντιούνταν σύντομα στην Ουγγαρία. Επιπλέον, αναβλήθηκε και η συνάντηση Ρούμπιο-Λαβρόφ που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη
LIFO NEWSROOM
Σαναέ Τακαΐτσι: Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δηλώνει

Διεθνή / Σαναέ Τακαΐτσι: Από μηχανόβια και ντράμερ στην κορυφή της ανδροκρατούμενης πολιτικής σκηνής της Ιαπωνίας

Η ίδια δηλώνει εργασιομανής, θαυμάστρια της Θάτσερ και αποφεύγει να μιλά για ζητήματα ισότητας φύλου - Ποια είναι η πρώτη πρωθυπουργός της Ιαπωνίας;
LIFO NEWSROOM
«Ο κόρες μου είναι μικρότερες από εσένα»: Τι αποκαλύπτει η Βιρτζίνια Τζουφρέ για τον πρίγκιπα Άντριου στο βιβλίο

Διεθνή / «Ο κόρες μου είναι μικρότερες από εσένα»: Τι αποκαλύπτει η Βιρτζίνια Τζουφρέ για τον πρίγκιπα Άντριου στο βιβλίο

Η κυκλοφορία του έρχεται την ώρα που ο πρίγκιπας Άντριου δήλωσε ότι παραιτείται από τους τίτλους και τις τιμές του λόγω των απανωτών σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί το όνομά του
LIFO NEWSROOM