Οπιοειδή και μουσεία στο στόχαστρο της Nan Goldin και των ακτιβιστών - Οργισμένη διαμαρτυρία στο Guggenheim

Οπιοειδή και μουσεία στο στόχαστρο της Nan Goldin και των ακτιβιστών - Οργισμένη διαμαρτυρία στο Guggenheim Facebook Twitter
Η Νan Goldin ξαπλωμένη στο δάπεδο του Μουσείου Guggenheim στη Νέα Υόρκη ανάμεσα σε φυλλάδια που γράφουν πως οι Sacklers λένε ψέματα και ο κόσμος πεθαίνει ( Φωτογραφία από Guardian)
0

H Nan Goldin διοργάνωσε μια διαμαρτυρία στο Μουσείο Guggenheim στη Νέα Υόρκη το βράδυ του Σαββάτου και μαζί με αρκετούς ακόμη συμμετέχοντες έριξαν χιλιάδες ιατρικές συνταγές στο αίθριο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην αποδοχή των δωρεών του ιδρύματος από την οικογένεια που κατασκευάζει το φάρμακο OxyContin.

Το παυσίπονο OxyContin κατηγορείται πως είναι η αιτία της κρίσης των οπιοειδών στην Αμερική και η γνωστή φωτογράφος Nan Goldin έχει εδώ και ένα περίπου χρόνο ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία εναντίον του.

Η οικογένεια Sackler της Purdue Pharma μπήκε στο στόχαστρο των ακτιβιστών οι οποίοι κατηγορούν το μουσείο για «συνενοχή στο έγκλημα» με την αποδοχή δωρεών από την εταιρία και χθες βράδυ μοίραζαν στους επισκέπτες φυλλάδια, τα έριχναν από ψηλά στο αίθριο ενώ σκόρπισαν και μπουκάλια με ψεύτικα χάπια.

Η Goldin, η οποία στο παρελθόν έχει αποκαλύψει πως έφτασε κοντά στο θάνατό λόγω του εθισμού της μετά από συνταγογραφημένα χάπια OxyContin, αγωνίζεται πλέον ώστε καλλιτεχνικοί φορείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία να αρνηθούν τις φιλανθρωπικές δωρεές από τους δισεκατομμυριούχους Sacklers.

«Θέλω το Guggenheim και άλλοι δημοσίως να αποδεσμευτούν από τους Sacklers και να αρνηθούν τη μελλοντική χρηματοδότηση από αυτούς και θέλω να κατεβάσουν το όνομά τους από τα μουσεία», δήλωσε ενώ λίγο πριν είχε ξαπλώσει στο δάπεδο παριστάνοντας τη νεκρή μέσα στο μουσείο.

Η διαμαρτυρία μεταφέρθηκε και στα σκαλιά του Μητροπολιτικού Μουσείου. Το Met έχει μια πτέρυγα που τιμά ως δωρητές τους Sacklers.

Ο Mortimer Sackler και οι αδελφοί του Raymond και Arthur, δημιούργησαν τη φαρμακευτική εταιρεία που τώρα είναι γνωστή ως Purdue Pharma, η οποία κυκλοφόρησε το OxyContin. Κάποιοι από τους συγγενείς του Mortimer και του Raymond κατέχουν τώρα την εταιρεία, η οποία κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε δόλιες τακτικές για συνταγογράφησή του μέσω δικτύου γιατρών, κρύβοντας τους κινδύνους του φαρμάκου.

Οι υπερβολικές δόσεις φαρμάκων σκοτώνουν ετησίως περισσότερους από 72.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ - δηλαδή περίπου 200 άτομα κάθε μέρα - σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Η πλειονότητα αυτών των θανάτων - 49.000 - προκαλούνται από οπιοειδή, συμπεριλαμβανομένων των παυσίπονων με συνταγή όπως το OxyContin που περιέχουν την ουσία οξυκωδόνη ή ηρωίνη και φαιντανύλη. Οι ουσίες αυτές συμπεριφέρονται όπως το όπιο ή η μορφίνη, αλλά είναι αρκετά πιο ισχυρές.

Η επιχείρηση του Purdue έχει προσελκύσει ένα κύμα αγωγών που την κατηγορούν για εξαπάτηση σχετικά με την ασφάλεια του OxyContin.

Οι διαδηλώσεις του Σαββάτου ήταν μέρος μιας κλιμακούμενης εκστρατείας που ξεκίνησε η Goldin πέρυσι. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το Μουσείο Victoria & Albert και η Serpentine Gallery στο Λονδίνο έχουν εγκαταστάσεις που είναι δωρεά της οικογένειας.

«Είμαστε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για την οικογένεια  Sackler. Αν δεν τους απορρίψουν τώρα, αρνούμενοι να αφαιρέσουν τα ονόματά τους, τότε τα μουσεία συνεργάζονται στην κρίση των οπιοειδών», είπε η Goldion η οποία δεσμεύτηκε να συνεχίσει των αγώνα της.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ένοπλη επίθεση στην Τουρκία: Στους έξι οι νεκροί - Αγνοείται ο δράστης

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα Sabah ανέφεραν ότι οι Αρχές αναζητούν έναν 37χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται αρχικά να δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του και στη συνέχεια να εξαπέλυσε την αιματηρή επίθεση
THE LIFO TEAM
ΕΤΙΕΝ ΝΤΑΒΙΝΙΟΝ ΠΑΤΡΙΣ ΛΟΥΜΟΥΜΠΑ ΚΟΝΓΚΟ ΒΕΛΓΙΟ

Διεθνή / Πέθανε ο πρώην Βέλγος διπλωμάτης, Ετιέν Νταβινιόν - Κατηγορούνταν για τη δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα

Ο Ετιέν Νταβινιόν ήταν ο τελευταίος εν ζωή κατηγορούμενος για τη δολοφονία του πρώτου πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και αναμενόταν να δικαστεί για την υπόθεση
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν ιδρύει αρχή διέλευσης για να εισπράττει τέλη από τα πλοία

Η Τεχεράνη προχώρησε στη δημιουργία επίσημου φορέα για τη διαχείριση και την επιβολή χρεώσεων στα πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ, σε μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη κίνηση, την ώρα που δεξαμενόπλοια συσσωρεύονται στη θαλάσσια οδό και οι ειρηνευτικές συνομιλίες παραμένουν σε αδιέξοδο
THE LIFO TEAM
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / ΗΠΑ: Χιλιάδες στην Ουάσινγκτον σε εκδήλωση προσευχής για τη «χριστιανική Αμερική»

Στην εκδήλωση συμμετείχαν στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ και γνωστοί ευαγγελικοί υποστηρικτές του προέδρου, ενώ οργανώσεις προειδοποιούν ότι θολώνουν τα όρια ανάμεσα στο κράτος και τη θρησκεία
THE LIFO TEAM