Οργή στη Σουηδία για την κακομεταχείριση εγκύου στο μετρό

Οργή στη Σουηδία για την κακομεταχείριση εγκύου στο μετρό Facebook Twitter
4

Ένα βίντεο που δείχνει μια ετοιμόγεννη σχεδόν γυναίκα να κακοποιείται από την ασφάλεια του μετρό της Στοκχόλμης έχει προκαλέσει ένα κύμα οργισμένων αντιδράσεων στη Σουηδία.

Η γυναίκα, η οποία ήταν μαζί με τη μικρή κόρη της, συνελήφθη χωρίς εισιτήριο σύμφωνα με δηλώσεις των αξιωματούχων.


Μετά από λογομαχία οι φρουροί ασφαλείας έσυραν την γυναίκα έξω από το τρένο και την υποχρέωσαν με τη βία να παραμείνει σε ένα παγκάκι.


Μετά το συμβάν, η έγκυος μετέβη εσπευσμένα σε νοσοκομείο και οι δύο φρουροί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για το συμβάν.


Η αστυνομία δήλωσε ότι διερευνά το περιστατικό στο σταθμό του μετρό Hotorget ως πιθανή περίπτωση επίθεσης, καθώς η γυναίκα τραυματίστηκε.


«Υπάρχουν πολλά βίντεο από κινητά τηλέφωνα που έχουν αναρτηθεί στα κοινωνικά μέσα, τα οποία υποδηλώνουν ότι οι φρουροί ήταν πολύ βίαιοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους, ο Henrik Palmer, εκπρόσωπος του φορέα παροχής δημόσιων μεταφορών SL της Στοκχόλμης.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Tomorrow all the witnesses that came forth with their evidence will be making their own reports. . . In these two videos you can see the victim dragged out of the train, her child taken from her and whilst she attempts to stand up she is held down. The full video is over 5 minutes long and I will try and edit and put it up tonight or tomorrow. . . After everything the Swedish public was shown in the recent @kallafaktatv4 documentary about how aftiswedes are racially profiled and mistreated this shouldn’t surprise anyone even if the victim is pregnant. The victim is currently in the hospital and all I can do is hope the baby is alright because if anything happens to that child. There will be hell to pay.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ᒪOᐯETTE ᒍᗩᒪᒪOᗯ (@action4humanity_se) στις


Παρά το γεγονός ότι ήταν δύσκολο να γίνουν σωστές εκτιμήσεις για το περιστατικό, ο ίδιος αναγνώρισε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό σε είχε αντιμετωπιστεί σωστά στο σύνολό του.



Το βίντεο αναρτήθηκε και αναδημοσιεύτηκε ευρέως στα κοινωνικά μέσα, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που αντέδρασαν στο γεγονός ότι μια μαύρη γυναίκα στοχοποιήθηκε αδίκως. Μεγάλο ήταν το σοκ για την κόρη της γυναίκας η οποία έκλαιγε όσο έβλεπε τη μητέρα της να «καταστέλλεται» από τους φρουρούς ασφαλείας.

Η δημοφιλής μπλόγκερ Lovette Jallow διαμαρτυρόμενη είπε ότι δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι οι Σουηδοί της Αφρικανικής καταγωγής υφίστανται κακομεταχείριση  λόγω του φυλετικού προφίλ τους.

«Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να ελπίζω ότι το μωρό είναι καλά», έγραψε. Πρόσθεσε ότι είχε έρθει σε επαφή με την οικογένεια της γυναίκας, η οποία ήταν έγκυος οκτώ μηνών, και ότι ήταν τώρα έχει επιστρέψει σπίτι της από το νοσοκομείο.


Σε δήλωσή της την Παρασκευή, η εταιρεία μεταφορών δήλωσε στο BBC ότι το περιστατικό διερευνάται διεξοδικά, ωστόσο οι υπάλληλοι ασφαλείας έχουν το δικαίωμα να «απορρίψουν ή να εντοπίσουν πρόσωπα που διαταράσσουν τους κανονισμούς».


«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η γυναίκα 'συνελήφθη' χωρίς έγκυρο εισιτήριο σε έλεγχο εισιτηρίων και γι' αυτό της δόθηκε ποινή. Εκείνη αρνήθηκε την κατηγορία και γι΄αυτό, σύμφωνα με τους κανονισμούς, της ζητήθηκε να φύγει από τον σταθμό του μετρό», δήλωσε εκπρόσωπος της SL.


«Αρνήθηκε να απομακρυνθεί και τη στιγμή που θα συνοδευόταν από τους άνδρες ασφαλείας, άρχισε να φωνάζει και να προβάλει αντίσταση».

Η σουηδική φεμινιστική-αντιρατσιστική οργάνωση «Άνδρες για την Ισότητα των Φύλων» δήλωσε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που οι φρουροί ασφαλείας είχαν χρησιμοποιήσει βία κατά τους τελευταίους μήνες.

«Όταν πρόκειται για έγχρωμους ανθρώπους - μη λευκούς Σουηδούς - έχουμε πολλές αποδείξεις ότι οι φύλακες χρησιμοποιούν βία και μερικές φορές όταν είναι εντελώς περιττό», δήλωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης, Alan Ali.



Η διαθεσιμότητα των φρουρών ήταν μόνο ένα πρώτο βήμα, πρόσθεσε. Τόσο η αρχή μεταφορών όσο και η εταιρεία ασφάλειας όφειλαν να διοργανώσουν μαθήματα κατάρτισης για τον ρατσισμό και την αναπαραγωγική υγεία.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM
Γερμανία: Δύο άντρες σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις για λογαριασμό της Ρωσίας

Διεθνή / Γερμανία: Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι σαν πράκτορες της Ρωσίας - Σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τους υπόπτους ότι συνεργάζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε απόπειρα να υπονομεύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία
NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Επιστρέφει στα βασιλικά καθήκοντα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ για πρώτη φορά μετά την διάγνωση με καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον - Ένας Βρετανός ιστορικός και μια βασιλική βιογράφος περιγράφουν την δύσκολη θέση του διαδόχου του θρόνου αυτή την περίοδο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Παίζεις το χαρτί του 'είμαι γυναίκα', του 'είμαι έγκυος' και του 'είμαι μαύρη/ανήκω σε μειονότητα' και κερδίζεις τη δημόσια συμπάθεια - τρελό combo.Επίσης η 'βία' είναι η δουλειά των αντρών-φρουρών, δλδ να απομακρύνουν όσους δεν έχουν εισητήριο, αλλά τώρα είναι υπόλογοι που κάνανε τη δουλειά τους, είναι σε διαθεσιμότητα και θα πρέπει να κάνουν 'μαθήματα κατάρτισης για τον ρατσισμό' (γιατί άντρες=βία=πατριαρχία=ρατσισμός, φυσικά)...
"Οργή στη Σουηδία για την κακομεταχείριση εγκύου στο μετρό" Bandersnatch editionΕίσαι γυναίκα, εγκυος, μέλος μειονότητας, ανεβαινεις μετρό χωρίς εισιτήριο (σύμφωνα δηλώσεις των αξιωματούχων, όπως μας πληροφορεί το ρεπορτάζ), σε πιάνουν, οφείλεις να κατέβεις...1. Κατεβαίνεις.2. Αρνείσαι, σε παίρνουν σηκωτή και σε βγάζουν από το συρμό, το περιστατικό βιντεοσκοπείται, ξεσηκωμός στα σόσιαλ, περναει σε δεύτερη μοίρα το ότι δεν είχες εισιτήριο και άρα όφειλες να κατεβεις.
Αρνείσαι; Παίρνεις το πρόστιμό σου και συνεχίζεις τη διαδρομή μιας και είσαι έγκυος με ένα μικρό παιδί και θες να πας σπίτι σου ή όπου αλλού. Ηρέμησε λίγο, σιγά μην την εκτελέσουν κιόλας. Ένα πρόστιμο είναι υπεραρκετό. Με ανησυχεί αυτή η δικαιολόγηση τόσης βίας για ένα τόσο απλό και συνηθισμένο παράπτωμα.
Ας φανταστούμε το ακριβώς αντίθετο: Λευκή έγκυος να υφίσταται την ίδια ακριβώς κακομεταχείριση από Μαύρους αστυνομικούς σε λεωφορείο αφρικανικής χώρας(ελλείψει μετρό στις αναπτυσσόμενες χώρες), με μάρτυρα της σκηνής το κατάξανθο αγγελούδι της που πλαντάζει στο κλάμα.Φαντάζεσαι από τι ρατσιστικά σχόλια θα κατακλυζόταν το διαδίκτυο;