ΗΠΑ: 855.000 δολάρια για τρεις μικροσκοπικές πέτρες από τη Σελήνη

ΗΠΑ: 855.000 δολάρια για τρεις μικροσκοπικές πέτρες από τη Σελήνη Facebook Twitter
EPA
0

Τρεις μικρoσκοπικές πέτρες από τη Σελήνη πουλήθηκαν έναντι 855.000 ευρώ σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's στη Νέα Υόρκη.

Οι εν λόγω πετρούλες ζυγίζουν μόλις 0,2 γραμμάρια και είναι τα μόνα γνωστά δείγματα σεληνιακών πετρωμάτων που ανήκουν σε ιδιώτες.


Το 1993 είχαν πωληθεί επίσης πάλι από τον οίκο Sotheby's σε Αμερικανούς συλλέκτες για 442.500 δολάρια. Μετά από 25 χρόνια, πούλησαν τώρα το σεληνιακό τους απόκτημα σε σχεδόν διπλάσια τιμή, σε έναν άλλο Αμερικανό συλλέκτη. 

Μετά τη νέα δημοπρασία, η οποία αποτελεί τη μοναδική συναλλαγή αναφοράς για την αγορά, η τιμή ενός γραμμαρίου σεληνιακού εδάφους υπολογίζεται σε περίπου 4,3 εκατομμύρια δολάρια.

Αρχικά, τα σεληνιακά δείγματα ανήκαν στη Νίνα Ιβάνοβνα Κορόλεβα, χήρα του Σεργκέι Πάβλοβιτς Κορόλεβ, πρώην διευθυντή του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος, στην οποία είχαν δοθεί από το σοβιετικό κράτος ως αναγνώριση των υπηρεσιών του συζύγου της προς την ΕΣΣΔ.

Ο μηχανικός πυραύλων και καταξιωμένος επιστήμονας Κορόλεβ υπήρξε ο «εγκέφαλος» του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος στις δεκαετίες του 1950 και 1960, μεταξύ άλλων στέλνοντας τον πρώτο άνθρωπο στο διάστημα (Γιούρι Γκαγκάριν). Ο ίδιος πέθανε 1966, λίγο προτού προλάβει να δει τις προσεληνώσεις.


Τον Σεπτέμβριο του 1970 η σοβιετική ρομποτική διαστημοσυσκευή Luna-16 προσεληνώθηκε και έσκαψε μια τρύπα βάθους 35 εκατοστών, από την οποία συνέλλεξε δείγματα, που επέστρεψε στη Γη. Συνολικά, οι τρεις αποστολές Λούνα -16, Λούνα-20 και Λούνα-24 έφεραν στη Γη δείγματα βάρους 300 γραμμαρίων.


Είναι τρομερά σπάνιο να βγει κάποιο αυθεντικό σεληνιακό δείγμα σε δημοπρασία, καθώς τα δείγματα που συνέλλεξαν οι αποστολές «Απόλλων» δεν βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών. Οι έξι αποστολές «Απόλλων» που προσεληνώθηκαν, έφεραν δείγματα συνολικού βάρους 382 κιλών. Μέχρι σήμερα όμως η αμερικανική κυβέρνηση και η NASA δεν έχουν δώσει ποτέ σε ιδιώτη το παραμικρό δείγμα.

Στην ίδια δημοπρασία πουλήθηκε επίσης αντί 162.500 δολαρίων η μόνη διαστημική στολή αστροναύτη (από το πρόγραμμα «Τζέμινι» που προηγήθηκε του προγράμματος «Απόλλων»), η οποία βρίσκεται σε χέρια ιδιώτη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ