Έξι γυναίκες δολοφονούνται παγκοσμίως κάθε ώρα από κάποιον συγγενή ή τον σύντροφό τους

Έξι γυναίκες δολοφονούνται παγκοσμίως κάθε ώρα από κάποιον συγγενή ή τον σύντροφό τους Facebook Twitter
0

O αριθμός των γυναικών που σκοτώθηκαν από τον σύντροφό τους ή έναν συγγενή τους αυξάνεται παγκοσμίως με το σπίτι να αποτελεί πλέον το πιο επικίνδυνο μέρος για μια γυναίκα.

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), περίπου 50.000 γυναίκες δολοφονήθηκαν παγκοσμίως πέρυσι από έναν νυν ή έναν πρώην σύντροφο ή ένα μέλος της οικογένειάς τους, ήτοι 137 την ημέρα ή έξι την ώρα.

«Ενώ η τεράστια πλειονότητα των θυμάτων ανθρωποκτονιών είναι άνδρες, οι γυναίκες εξακολουθούν να πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα ως αποτέλεσμα της ανισότητας των φύλων, των διακρίσεων και των αρνητικών στερεοτύπων», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο εκτελεστικός διευθυντής του UNODC, Γιούρι Φεντότοφ.


Παρά τις πρόσφατες υψηλού προφίλ εκστρατείες όπως το #ΜeToo, στην οποία οι γυναίκες καταγγέλλουν δημόσια τη σεξουαλική παρενόχληση, παραμένει πολύ πιο πιθανό να δολοφονηθούν από τον σύντροφο ή ένα μέλος της οικογένειάς τους σε σχέση με τους άνδρες.

Ο συνολικός αριθμός αυτών των δολοφονιών αυξήθηκε ελαφρά από το 2012 έως το 2017 – και η αναλογία των γυναικών θυμάτων ανθρωποκτονιών που σκοτώθηκαν από τους συντρόφους τους ή μέλη των οικογενειών τους αυξήθηκε από λιγότερο από τις μισές το 2012 σε σχεδόν έξι στις δέκα πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση.

Πολλές δολοφονήθηκαν από συντρόφους τους που τις κακοποιούσαν, ενώ άλλες ήταν θύματα των λεγόμενων εγκλημάτων τιμής ή διαφορών για θέματα προίκας, προστίθεται.

Οι δολοφονίες από συντρόφους ή μέλη της οικογένειας συχνά δεν είναι η πρώτη και μοναδική επίθεση αλλά η κορύφωση προϋπάρχουσας ενδοοικογενειακής βίας.


«Αυτά τα σοκαριστικά ευρήματα δείχνουν τις καταστροφικές συνέπειες της ανισότητας των φύλων που διαιωνίζουν τη βία κατά των γυναικών», δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation η Σάρα Μάστερς, διευθύντρια στην ομάδα προάσπισης δικαιωμάτων Womankind Worldwide.

Η έκθεση του UNODC καλεί για περισσότερη δράση προκειμένου να καταπολεμηθεί η βία με βάση το φύλο περιλαμβανομένου του μεγαλύτερου συντονισμού ανάμεσα στην αστυνομία, στους γιατρούς, στις κοινωνικές υπηρεσίες από κοινού με την εργασία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ειδικές υπηρεσίες υποστήριξης θα είναι διαθέσιμες για τις γυναίκες που κινδυνεύουν.

Οι άνδρες θα πρέπει επίσης να εμπλακούν σε προγράμματα για την καταπολέμηση των καταστροφικών ρόλων των φύλων από την εκπαίδευση κατά την πρώιμη παιδική ηλικία και στο εξής, προστίθεται στην έκθεση.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο μισό λεπτό πριν φτάσουν οι Αρχές

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο 30 δευτερόλεπτα πριν φτάσουν οι Αρχές

Η έρευνα του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας εντόπισε σοβαρά κενά ασφαλείας, όπως χαλασμένες και σπασμένες κάμερες και έλλειψη συντονισμού στο διασημότερο μουσείο του κόσμου
LIFO NEWSROOM
Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Διεθνή / Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Ο Τόμας Μαρκλ εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στις Φιλιππίνες - Εξέφρασε την επιθυμία να συμφιλιωθεί με την κόρη του αλλά και να γνωρίσει τα εγγόνια του πριν φύγει από τη ζωή
LIFO NEWSROOM
Λουίτζι Μαντζιόνε: Η στιγμή που οι αστυνομικοί τον εντοπίζουν μετά τη δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare

Διεθνή / Λουίτζι Μαντζιόνε: Η στιγμή που οι αστυνομικοί τον εντοπίζουν μετά τη δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare

Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Μπράιαν Τόμσον, οι εισαγγελείς έδωσαν στη δημοσιότητα το βίντεο από τη στιγμή που η αστυνομία εντόπισε τον Λουίτζι Μαντζιόνε σε κατάστημα McDonald’s στην Πενσιλβάνια
LIFO NEWSROOM
Κορωνοϊός: Επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση Τραμπ διερευνά πιθανή σύνδεση θανάτων με τα εμβόλια

Διεθνή / Κορωνοϊός: Επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση Τραμπ διερευνά πιθανή σύνδεση θανάτων με τα εμβόλια

«Ο FDA διεξάγει έρευνα σε βάθος σε διάφορες ηλικιακές ομάδες όσον αφορά πιθανούς θανάτους οφειλόμενους στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού», σύμφωνα με το υπ. Υγείας
LIFO NEWSROOM