Έξι γυναίκες δολοφονούνται παγκοσμίως κάθε ώρα από κάποιον συγγενή ή τον σύντροφό τους

Έξι γυναίκες δολοφονούνται παγκοσμίως κάθε ώρα από κάποιον συγγενή ή τον σύντροφό τους Facebook Twitter
0

O αριθμός των γυναικών που σκοτώθηκαν από τον σύντροφό τους ή έναν συγγενή τους αυξάνεται παγκοσμίως με το σπίτι να αποτελεί πλέον το πιο επικίνδυνο μέρος για μια γυναίκα.

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), περίπου 50.000 γυναίκες δολοφονήθηκαν παγκοσμίως πέρυσι από έναν νυν ή έναν πρώην σύντροφο ή ένα μέλος της οικογένειάς τους, ήτοι 137 την ημέρα ή έξι την ώρα.

«Ενώ η τεράστια πλειονότητα των θυμάτων ανθρωποκτονιών είναι άνδρες, οι γυναίκες εξακολουθούν να πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα ως αποτέλεσμα της ανισότητας των φύλων, των διακρίσεων και των αρνητικών στερεοτύπων», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο εκτελεστικός διευθυντής του UNODC, Γιούρι Φεντότοφ.


Παρά τις πρόσφατες υψηλού προφίλ εκστρατείες όπως το #ΜeToo, στην οποία οι γυναίκες καταγγέλλουν δημόσια τη σεξουαλική παρενόχληση, παραμένει πολύ πιο πιθανό να δολοφονηθούν από τον σύντροφο ή ένα μέλος της οικογένειάς τους σε σχέση με τους άνδρες.

Ο συνολικός αριθμός αυτών των δολοφονιών αυξήθηκε ελαφρά από το 2012 έως το 2017 – και η αναλογία των γυναικών θυμάτων ανθρωποκτονιών που σκοτώθηκαν από τους συντρόφους τους ή μέλη των οικογενειών τους αυξήθηκε από λιγότερο από τις μισές το 2012 σε σχεδόν έξι στις δέκα πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση.

Πολλές δολοφονήθηκαν από συντρόφους τους που τις κακοποιούσαν, ενώ άλλες ήταν θύματα των λεγόμενων εγκλημάτων τιμής ή διαφορών για θέματα προίκας, προστίθεται.

Οι δολοφονίες από συντρόφους ή μέλη της οικογένειας συχνά δεν είναι η πρώτη και μοναδική επίθεση αλλά η κορύφωση προϋπάρχουσας ενδοοικογενειακής βίας.


«Αυτά τα σοκαριστικά ευρήματα δείχνουν τις καταστροφικές συνέπειες της ανισότητας των φύλων που διαιωνίζουν τη βία κατά των γυναικών», δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation η Σάρα Μάστερς, διευθύντρια στην ομάδα προάσπισης δικαιωμάτων Womankind Worldwide.

Η έκθεση του UNODC καλεί για περισσότερη δράση προκειμένου να καταπολεμηθεί η βία με βάση το φύλο περιλαμβανομένου του μεγαλύτερου συντονισμού ανάμεσα στην αστυνομία, στους γιατρούς, στις κοινωνικές υπηρεσίες από κοινού με την εργασία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ειδικές υπηρεσίες υποστήριξης θα είναι διαθέσιμες για τις γυναίκες που κινδυνεύουν.

Οι άνδρες θα πρέπει επίσης να εμπλακούν σε προγράμματα για την καταπολέμηση των καταστροφικών ρόλων των φύλων από την εκπαίδευση κατά την πρώιμη παιδική ηλικία και στο εξής, προστίθεται στην έκθεση.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM