Ποσό ρεκόρ για τα κοσμήματα της Μαρίας Αντουανέτας

Ποσό ρεκόρ για τα κοσμήματα της Μαρίας Αντουανέτας Facebook Twitter
EPA
1

Ένα περιδέραιο από διαμάντια και μαργαριτάρι, που άνηκαν στην βασίλισσα της Γαλλίας Μαρία Αντουανέτα πωλήθηκε έναντι 36 εκατομμυρίων δολαρίων, μετέδωσε το BBC. 

O οίκος δημοπρασιών Sotheby's υποστηρίζει πως η τιμή αυτή αποτελεί ρεκόρ για μαργαριτάρι.

Το κόσμημα αγοράστηκε από τον Sotheby's Γενεύης μετά από σκληρό ανταγωνισμό προσφορών. Η αξία του υπολογιζόταν σε δυο εκατομμύρια δολάρια. 

Ποσό ρεκόρ για τα κοσμήματα της Μαρίας Αντουανέτας Facebook Twitter
EPA

Ήταν κομμάτι της μεγάλης συλλογής κοσμημάτων που πουλήθηκε από τον ιταλικό βασιλικό οίκο Bourbon-Parma. Μερικά από τα κοσμήματα δεν είχαν εκτεθεί στο κοινό για 200 χρόνια. 

Το προηγούμενο ρεκόρ μαργαριταρένιου κοσμήματος είχε σημειώσει ένα κολιέ που κάποτε άνηκε στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Πουλήθηκε έναντι 11,8 εκατομμυρίων από τον οίκο δημοπρασιών Christie's το 2011. 

Ο οίκος Sotheby's είπε πως στη Γενεύη δημοπρατήθηκε μια από τις πιο σημαντικές συλλογές βασιλικών κοσμημάτων που εμφανίστηκαν ποτέ στην αγορά. 

Η αντιπρόεδρος Ντανιέλα Μασέτι δήλωσε: «Αυτό η ασυνήθιστη ομάδα κοσμημάτων προσφέρει μια μαγευτική εικόνα της ζωής των ιδιοκτητών τους που πηγαίνει εκατοντάδες χρόνια πίσω». 

Διευκρινίζει ωστόσο πως «η εγγενής ομορφιά των κοσμημάτων, τα πολύτιμα πετράδια που τα κοσμούν και η εξαιρετική δεξιοτεχνία με την οποία κατασκευάστηκαν, επιδεικνύουν πως από μόνα τους είναι εκπληκτικά».

Ποσό ρεκόρ για τα κοσμήματα της Μαρίας Αντουανέτας Facebook Twitter
EPA

Στον πλειστηριασμό βγήκαν επίσης ένα φυσικό μαργαριτάρι και ένα διαμαντένιο κολιέ, ένα ζευγάρι σκουλαρίκια μαργαριταριών και διαμαντιών, ένα δαχτυλίδι με το μονόγραμμά της και μια τούφα των μαλλιών της.

Υπήρχαν επίσης κομμάτια του βασιλιά Καρόλου Ι', των αρχιδουκών της Αυστρίας και των δουκών της Πάρμας, συμπεριλαμβανομένης και μιας διαμαντένιας τιάρας. 

Ολόκληρη η συλλογή πωλήθηκε για περισσότερο από 60 εκατομμύρια ευρώ. 

Ποσό ρεκόρ για τα κοσμήματα της Μαρίας Αντουανέτας Facebook Twitter
EPA

Η Μαρία Αντουανέτα ήταν Αυστριακή πριγκίπισσα πριν τον γάμο της με τον βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΣΤ'. Ο επιδεικτικός τρόπος ζωής της την μετέτρεψε για μια μισητή προσωπικότητα κατά τα χρόνια πριν την Γαλλική Επανάσταση. 

Έβγαλε λαθραία τα κοσμήματά της στην Αυστρία αλλά απέτυχε να δραπετεύσει από την Γαλλία μαζί με τον σύζυγό της και τα παιδιά τους. Οδηγήθηκε στην γκιλοτίνα το 1793 σε ηλικία 37 ετών. 

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι τα μοναδικά εξακριβωμένης προέλευσης κοσμήματα- προσωπική περιουσία της Μ-Α, που κληρονομήθηκαν από την κόρη της και μετά από διάφορα μέλη του οίκου Μπουρμπόν-Πάρμ. Ο τελευταίος Δούκας της Πάρμας είχε 24 (!) παιδιά από δύο συζύγους. Τα μερίδια όλων των παιδιών κατέληξαν με κληρονομιά στην μικρότερη, την πριγκίπισσα Αλίκη, σύζυγο θείου του Χουάν Κάρλος της Ισπανίας, η οποία πέθανε πρόσφατα σε ηλικία 102 ετών.Εξ ού και η δημοπρασία τώρα, μετά από 220 χρόνια σε κλάδους της ίδιας οικογένειας.Γιά το διάδημα της τελευταίας φωτογραφίας με τα κρινάκια (fleurs de lys)-σύμβολα του οίκου, χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά τα διαμάντια ενός και μόνου παρασήμου του "Αγίου Πνεύματος" του Καρόλου 10ου, μικρότερου αδελφού του Λουδοβίκου 16ου.Το μοναδικό ρεκόρ γιά το αχλαδόσχημο μαργαριτάρι, οφείλεται στην ιστορική προέλευση αλλά και στο ότι υπάρχουν 3 ή 4 μόνο παρόμοια στον κόσμο.