Independent: Πως το Brexit επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Independent: Πως το Brexit επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα Facebook Twitter
1

Άρθρο που συσχετίζει την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα Ιndependent. 

«Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν θέμα δημόσιας συζήτησης για περισσότερα από 200 χρόνια.Με την Τερέζα Μέι να τρέχει τριγύρω στην Ε.Ε. προσπαθώντας να επιτύχει το Brexit, έχει δίκιο η Ελλάδα που διερευνά την πιθανότητα να φέρει τους θησαυρούς στην πατρίδα τους», επισημαίνεται στο άρθρο που υπογράφει  ο ιστορικός και δικηγόρος Ντόμινικ Σέλγουντ.

«Φαίνεται απίθανο ότι μερικές εκατοντάδες τόνοι μαρμάρου από το Πεντελικό Όρος κοντά στην Αθήνα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο Brexit», γράφει. 

«Ωστόσο έπειτα από επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης προς τον Τζέρεμι Ράιτ, τον υπουργό Πολιτισμού, αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα», υπογραμμίζει.

Independent: Πως το Brexit επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα Facebook Twitter

«Η χρονική στιγμή που επελέγη για την επιστολή αυτή της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη σημασία», τονίζει, εξηγώντας ότι «η δεινοπαθούσα στρατηγική της Τερέζα Μέι για να επιτύχει το Brexit θα απαιτήσει εν τέλει την συναίνεση και των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ξεχωριστοί διπλωματικοί γύροι με κάθε χώρα. Η Ελλάδα εκμεταλλεύεται την ευκαιρία --απόλυτα κατανοητό-- να διερευνήσει για πιθανά ανταλλάγματα, στα οποία ελπίζει να περιληφθούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα».

«Όπως δείχνει η πρόσφατη αυτή εισαγωγή που έκανε η Ελλάδα για διαπραγματεύσεις, μια μέρα το κοινοβούλιο μπορεί να κληθεί να πάρει μια απόφαση στην υπόθεση των Μαρμάρων και ίσως αυτή η μέρα να είναι σύντομα», προσθέτει και συμπληρώνει ότι «ίσως ο λυπηρός λόγος για τον οποίο ακόμη και αναλογιζόμαστε να δώσουμε περιεχόμενα του Βρετανικού Μουσείου στην σημερινή ελληνική κυβέρνηση είναι ότι τόσοι λίγοι Βρετανοί καταλαβαίνουν ή νοιάζονται τι είναι τα Ελγίνεια Μάρμαρα».

Στο άρθρο επισημαίνεται πως για δεκαετίες διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις έχουν απορρίψει την επιστροφή των μαρμάρων και γίνεται αναφορά στην πρόσφατη αναφορά του αρχηγού των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν πως μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του θα έχει ως πολιτική της την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα. 

Οποιαδήποτε απόφαση για το μέλλον τους «θα πρέπει να είναι λογική και υπεύθυνη», καταλήγει ο καθηγητής Σέλγουντ, σημειώνοντας ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν ανήκουν στο Συντηρητικό Κόμμα και δεν θα πρέπει να υποβαθμιστούν σε ένα φτηνό χαρτί στην χαοτική παρτίδα πόκερ του Brexit.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Ιndependent 

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια