Ένας στους τρεις γονείς κάνει υπερωρίες ή εργάζεται σε δεύτερη δουλειά για να καλύψει τα έξοδα εκπαίδευσης των παιδιών του, σύμφωνα με έρευνα του χρηματοπιστωτικού ομίλου HSBC.

 

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 10.400 γονείς και 1.500 φοιτητές από 15 διαφορετικές χώρες.

 

Όπως προκύπτει, πανω από το ένα τρίτο των γονέων (35%) έχει δανειστεί για να καλύψει τις δαπάνες των παιδιών του στο πανεπιστήμιο.

 

Συγκεκριμένα, το 15% έχει λάβει βραχυπρόθεσμο δάνειο από κάποια τράπεζα, το 13% έχει χρεώσει τουλάχιστον μία πιστωτική κάρτα και το 11% ζητά χρηματική διευκόλυνση από συγγενείς και φίλους.

 

οΤ 53% των γονέων με παιδιά που σπουδάζουν, περιορίζουν τις εξόδους για φαγητό και τον κινηματογράφο ενώ το 47% κάνει πλέον λιγότερες ημέρες διακοπές.

 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο βρετανικός όμιλος, οι φοιτητές ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για να αποπληρώσουν τα δάνεια παρά για να αγοράσουν εξοπλισμό ή επιστημονικά συγγράμματα, με το πρόβλημα να είναι ασύμμετρα μεγάλο στις ΗΠΑ.

 

Συχνά οι σπουδαστές αναγκάζονται να στραφούν σε δουλειές μερικής απασχόλησης για να αντεπεξέλθουν στο οικονομικό κόστος των σπουδών τους και το ενοίκιο, με το 80% των φοιτητών εργάζονται καθ' όλη τη διάρκεια των σπουδών τους.

 

Κατά μέσο όρο, οι φοιτητές εργάζονται 3,4 ώρες καθημερινά, ενώ αντίστοιχα αφιερώνουν μόλις 2,7 ώρες για την παρακολούθηση διαλέξεων και 2,5 ώρες για μελέτη.

 

«Η έρευνα της HSBC επιβεβαιώνει ότι οι γονείς σε ολόκληρο τον κόσμο θεωρούν ότι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση των παιδιών τους είναι τόσο σημαντική, ώστε αξίζει πολλές θυσίες», σχολιάζει ο επικεφαλής Retail Banking & Wealth Management και Marketing της HSBC στην Ελλάδα, Στέλιος Πιρπινιάς.

 

Τέλος, οι γονείς μπορεί να ξοδεύουν ετησίως περίπου 14.061 ευρώ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση των παιδιών τους αλλά, όπως προκύπτει από την έρευνα, το 41% δεν αποταμιεύει πριν στείλει τα παιδιά στο πανεπιστήμιο.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr