169 φυλακισμένους ανταλλάσσει το καθεστώς Άσαντ για να πάρει τις σορούς 5 Ρώσων στρατιωτών

169 φυλακισμένους ανταλλάσσει το καθεστώς Άσαντ για να πάρει τις σορούς 5 Ρώσων στρατιωτών Facebook Twitter
Φωτό: AFP
0

Το συριακό καθεστώς ξεκίνησε την αποφυλάκιση 169 πολιτικών κρατουμένων σε αντάλλαγμα για την επιστροφή των σορών των πέντε Ρώσων στρατιωτών που επέβαιναν στο ελικόπτερο που καταρρίφθηκε τον Αύγουστο δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος που εκπροσωπεί αρκετούς εκ των κρατουμένων.

 

"Την Τρίτη, 50 κρατούμενοι, ανάμεσα τους επτά γυναίκες, απελευθερώθηκαν από την φυλακή Αντρα (στην επαρχία της Δαμασκού) και 84 ακόμη από την φυλακή στη Χάμα, δήλωσε ο Μισέλ Σαμά, σε τηλεφωνική επικοινωνία από την Γερμανία.

 

"Επιπρόσθετα, 31 ακόμη κρατούμενοι στην φυλακή στην Χομς πληροφορήθηκαν ότι πρόκειται να αποφυλακιστούν, χωρίς αυτό να έχει συμβεί ακόμη. Τέσσερις ακόμη που κρατούνται σε άλλες φυλακές πρόκειται να αποφυλακιστούν", πρόσθεσε.

 

Οι εν λόγω κρατούμενοι κατηγορούνται για "τρομοκρατία", όρο που χρησιμοποιεί το καθεστώς της Δαμασκού για να χαρακτηρίσει όλους της τους αντιπάλους.

 

Ο Σαμά τόνισε πως οι αποφυλακίσεις θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο "ανταλλαγής για τις σορούς των πέντε Ρώσων στρατιωτών που βρίσκονται στα χέρια ανταρτών".

 

Δύο αξιωματικοί και τρία μέλη πληρώματος ήταν οι επιβαίνοντες στο ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο που καταρρίφθηκε την 1η Αυγούστου στην επαρχία Ιντλίμπ που βρίσκεται σχεδόν υπό τον πλήρη έλεγχο της ισλαμικής συμμαχίας τζιχαντιστών, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

 

Η κατάρριψη του ελικοπτέρου ήταν η πλέον πολύνεκρη επίθεση εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στην Συρία, έπειτα από την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης της Μόσχας στα τέλη Σεπτεμβρίου 2015 για υποστήριξη του συμμάχου της, του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, αυξάνοντας στους 18 τον αριθμό των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τις επιχειρήσεις στην χώρα.

 

Ο Σαμά δεν διευκρίνισε αν οργανώσεις των ανταρτών συμμετείχαν σε διαπραγματεύσεις με το καθεστώς.

 

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για αποφυλάκιση 86 κρατουμένων στην Χάμα που κρατούνταν κατηγορούμενοι για "τρομοκρατία" ή για συμμετοχή σε διαδηλώσεις ενάντια στο καθεστώς στην έναρξη του πολέμου το 2011.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, η απελευθέρωση των κρατουμένων αποτελεί μια "κίνηση" του καθεστώτος για την διευκόλυνση της ανταλλαγής, που αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων με τον Στρατό της Κατάκτησης, έναν μεγάλο συνασπισμό ενόπλων οργανώσεων.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Γιατί η Ρωσία μένει αμέτοχη, παρά τους στενούς δεσμούς με την Τεχεράνη;

Διεθνή / Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Γιατί η Ρωσία μένει αμέτοχη, παρά τους στενούς δεσμούς με την Τεχεράνη;

Οι αναλυτές λένε ότι το Κρεμλίνο δίνει προτεραιότητα στον δικό του πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, καθώς και στις σχέσεις του με τα έθνη του Κόλπου που δεν θέλουν ένα ισχυρότερο Ιράν
LIFO NEWSROOM
Η Νέα Ζηλανδία εγκρίνει τη χρήση παραισθησιογόνων μανιταριών για θεραπευτικούς σκοπούς

Διεθνή / Η Νέα Ζηλανδία εγκρίνει την ιατρική χρήση παραισθησιογόνων μανιταριών

«Η ψιλοκυβίνη παραμένει ένα μη εγκεκριμένο φάρμακο, αλλά επιτρέπεται πλέον να τη συνταγογραφήσει ένας πολύ έμπειρος ψυχίατρος σε ασθενείς με κατάθλιψη» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Νέας Ζηλανδίας
LIFO NEWSROOM