Εκατοντάδες επιτυχίες της K-pop απομακρύνθηκαν από το Spotify, εν μέσω διαφωνιών της πλατφόρμας με τη νοτιοκορεάτικη εταιρεία Kakao M.

 

Κυκλοφορίες καλλιτεχνών όπως οι Sistar, IU, Monsta X και Epik High «εξαφανίστηκαν» προκαλώντας εκνευρισμό στους χρήστες. Σύμφωνα με το Spotify, η «υπάρχουσα συμφωνία αδειοδότησης» με την Kakao M «έχει λήξει», αλλά ελπίζει πως η διακοπή θα είναι σύντομη. Η νοτιοκορεάτικη εταιρεία, από την πλευρά της, υποστηρίζει πως το Spotify αρνείται να ανανεώσει τη συμφωνία.

 

Η Kakao M είναι ο κορυφαίος διανομέας μουσικής στη χώρα και βρίσκεται πίσω από το 37.5% των κομματιών που εμφανίστηκαν στο Top 400 το 2020.

 

Παράλληλα κατέχει και διαχειρίζεται τη MelOn, την κορυφαία εταιρεία streaming της χώρας με 8,81 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες τον μήνα.  Η διακοπή έχει προκαλέσει την οργή ορισμένων καλλιτεχνών όπου η δουλειά τους έχει επηρεαστεί. «Γιατί πρέπει πάντα οι καλλιτέχνες και οι οπαδοί τους να υποφέρουν όταν οι επιχειρήσεις βάζουν την απληστία πάνω από την τέχνη;» αναφέρει ο Tablo, επικεφαλής και παραγωγός του hip hop σχήματος Epik High προσθέτοντας παράλληλα πως η απότομη απομάκρυνση τις πλέον πρόσφατης δισκογραφικής τους δουλειάς ήταν ενάντια με την επιθυμία τους.

 

Όπως αναφέρει το BBC το περιστατικό αποκαλύπτει πόσο παροδικές είναι οι «βιβλιοθήκες» των χρηστών. Παρότι κάθε ημέρα στο Spotify «ανεβαίνουν» περίπου 60.000 τραγούδια, ακόμη και επιτυχίες μπορούν να εξαφανιστούν εν μία νυκτί όταν λήγουν οι συμφωνίες ανάμεσα στον πάροχο και τις δισκογραφικές ή τους κατόχους των δικαιωμάτων. Το ίδιο ισχύει για όλες τις πλατφόρμες που μπορούν να αντικαταστήσουν ή να αφαιρέσουν μουσική χωρίς να ενημερώνουν τους χρήστες καθώς οι συμφωνίες που έχουν συνάψει τροποποιούνται και επαναδιαπραγματεύονται.

 

Το φαινόμενο είναι περισσότερο συχνό σε πλατφόρμες όπως το Netflix και το Amazon Prime, όπου σειρές και ταινίες ανανεώνονται σε μηνιαία βάση, ωστόσο οι υπηρεσίες που προσφέρουν μουσική τείνουν να είναι περισσότερο σταθερές.

 

Στην ανακοίνωσή του το Spotify κάνει γνωστό πως η μουσική της Kakao M δεν είναι διαθέσιμη πουθενά στον κόσμο. «Παρά τις προσπάθειές μας η συμφωνία αδειοδότησης που είχαμε την Kakao M έφτασε στο τέλος της» υποστηρίζει το Spotify. Η εταιρεία με ανακοίνωσή της, που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο αργότερα, αναφέρει πως το Spotify ευθύνεται για τη μη ανανέωση της συμφωνίας.

 

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που έχουν επηρεαστεί είναι οι IU, Seventeen, Nu'est, Mamamoo, Epik High, Monsta X, Apink, Zico, Block B, Lovelyz, Brave Girls, CNBlue, Younha και πολλοί άλλοι. Σύμφωνα με λογαριασμό οπαδών των Seventeen ο συνολικός αριθμός των streams μειώθηκε περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο από την περασμένη εβδομάδα.

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr