SOS από Microsoft: Μαζική επίθεση χάκερ σε 40 οργανισμούς - «Είναι ακόμα σε εξέλιξη»

SOS από Microsoft: Μαζική επίθεση χάκερ σε 40 οργανισμούς - «Είναι ακόμα σε εξέλιξη» Facebook Twitter
Pixabay
0

Στόχος Ρώσων χάκερς έγιναν περισσότεροι από 40 πελάτες της Microsoft, όπως αποκάλυψε η ίδια η εταιρεία.

«Πύλη» για τις επιθέσεις αποτέλεσαν προβληματικές εκδόσεις ενός προγράμματος διαχείρισης πληροφοριακών συστημάτων τρίτης εταιρείας.  Ρωσικό κακόβουλο λογισμικό «συνόδευε» - άγνωστο πως - το πρόγραμμα SolarWinds Orion που χρησιμοποιείται από 18.000 πελάτες διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών υπηρεσιών, ιδιωτικών εταιρειών και άλλων οργανισμών.

 

Το 80% των στόχων βρίσκονται στις ΗΠΑ, ενώ οι υπόλοιποι έχουν έδρα τον Καναδά, το Μεξικό, το Βέλγιο, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ωστόσο ο πρόεδρος της Microsoft Μπράντ Σμιθ εκτιμά ότι ο αριθμός των στόχων θα αυξηθεί και η Microsoft προσπαθεί να ειδοποιήσει τους πληγέντες οργανισμούς.

«Η επίθεση δυστυχώς είναι μία επιτυχημένη και ευρεία υπόθεση κατασκοπείας, η οποία αγγίζει εμπιστευτικές πληροφορίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ και τεχνολογικά εργαλεία που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για να προστατευτούν» αναφέρει ο Σμιθ. «Η επίθεση συνεχίζεται, ωστόσο παρακολουθείται ενεργά και γίνονται έλεγχοι από διάφορες ομάδες ασφαλείας». 

Η ανάλυση που πραγματοποίησε η Microsoft αντιπροσωπεύει τη σαφέστερη και πιο συγκεκριμένη εκτίμηση του εύρους των ζημιών που προκλήθηκαν από την εκστρατεία κυβερνοπειρατείας, που έγινε κρυφά μέσω του προγράμματος της εταιρείας πληροφορικής SolarWinds.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ενημερώσεις του λογισμικού της SolarWinds που χρησιμοποιήθηκαν κακόβουλα, μπορεί να συνδέονται με τη Ρωσία.

Η Microsoft, συνεργάζεται με την εταιρεία ασφάλειας, FireEye, η οποία έχει πέσει επίσης θύμα και ήταν και η πρώτη που έκανε αναφορά για την επίθεση. Την Πέμπτη ανακοινώθηκε πως η Microsoft, έγινε και αυτή στόχος. Ωστόσο, η ίδια η εταιρεία ανέφερε ότι «έχει απομονώσει και αφαιρέσει» μια ευπάθεια που εντοπίστηκε στα συστήματά της.

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σ’ ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα;

Τech & Science / Πόσο κοντά βρισκόμαστε σ’ ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα;

Σύμφωνα με το βιβλίο «Nuclear Age», ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από ποτέ, με την παρουσία τουλάχιστον εννέα πυρηνικών δυνάμεων και την έλλειψη αποτελεσματικού διεθνούς πλαισίου για τον περιορισμό της απειλής.
LIFO NEWSROOM
Η Ε.Ε. αποσύρει iPhone από την αγορά λόγω υπερβολικής ακτινοβολίας

Τech & Science / Η ΕΕ αποσύρει iPhone από την αγορά λόγω υπερβολικής ακτινοβολίας

Η υπόθεση ξεκίνησε στη Γαλλία, όταν τεχνικοί έλεγχοι αποκάλυψαν ότι το συγκεκριμένο μοντέλο ξεπερνούσε το όριο SAR, δηλαδή τον δείκτη που υπολογίζει πόση ακτινοβολία απορροφά ο ανθρώπινος οργανισμός
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται τα κρούσματα υπνικής άπνοιας στους καύσωνες

Τech & Science / Αυξάνονται τα κρούσματα υπνικής άπνοιας στους καύσωνες

Η υπνική άπνοια, κατά την οποία η αναπνοή του ατόμου διακόπτεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεν προκαλεί απλώς υπερβολική υπνηλία, αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια βλάβη στη Microsoft: Προβλήματα σε Outlook, Teams, Minecraft και μεγάλες εταιρείες

Τech & Science / Παγκόσμια βλάβη στη Microsoft: Προβλήματα σε Outlook, Teams, Minecraft και μεγάλες εταιρείες

Η εταιρεία αναφέρει ότι «ορισμένοι χρήστες του Microsoft 365 ενδέχεται να αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις ή δυσκολίες σύνδεσης», ενώ οι μηχανικοί της εργάζονται για την πλήρη αποκατάσταση των υπηρεσιών
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Σπίτι στην Πισιδία χτίστηκε με λίθους που φέρουν στα ελληνικά επιστολή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Καρακάλλα

Τech & Science / Τουρκία: Σπίτι στην Πισιδία χτίστηκε με λίθους που φέρουν στα ελληνικά επιστολή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Καρακάλλα

Το σπίτι χτίστηκε τη δεκαετία του 1950 από κατοίκους που, δίχως να το γνωρίζουν, χρησιμοποίησαν πέτρες από τα ερείπια της αρχαίας πόλης Τακίνα στο Πολυδώριο Πισιδίας
LIFO NEWSROOM