Έρευνα: Οι ασθενείς με άνοια μπορεί να έχουν «οικονομικά συμπτώματα» έως 6 χρόνια πριν τη διάγνωση

Έρευνα: Οι ασθενείς με άνοια μπορεί να έχουν «οικονομικά συμπτώματα» έως 6 χρόνια πριν τη διάγνωση Facebook Twitter
Έρευνα: Οι ασθενείς με άνοια μπορεί να έχουν οικονομικά συμπτώματα έως 6 χρόνια πριν τη διάγνωση (iStock)
0

Το να ξεχάσει κανείς να πληρώσει την πιστωτική του κάρτα και τις οφειλές που ενδεχομένως έχει σε δάνεια θα μπορούσαν να είναι μία πρώιμη ένδειξη άνοιας, αρκετά χρόνια πριν από τη διάγνωση, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο ιατρικό περιοδικό JAMA, εξέτασε ασθενείς που ζουν μόνοι στις Ηνωμένες Πολιτείες και ανέλυσαν τα πιστωτικά δεδομένα και τις πληρωμές τους με την πάροδο του χρόνου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με νόσο του Αλτσχάιμερ και σχετική άνοια είχαν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν πληρωμές έως και έξι χρόνια, πριν διαγνωστούν, ανέφερε η μελέτη.

«Νομίζω ότι ακόμα και μείς εκπλαγήκαμε που ήταν τόσο κοινό αυτό το σύμπτωμα», δήλωσε στο CNN, η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Lauren Hersch Nicholas.

«Οι γιατροί λένε συνήθως πως μπορείς να δεις σημάδια άνοιας στο τσεκ επιταγών, αλλά δεν νομίζω ότι είχαμε καμία αίσθηση ότι αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει τόσα χρόνια πριν» πρόσθεσε.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ πλήττει περίπου 5,8 εκατομμύρια Αμερικανούς,  65 ετών και άνω, σύμφωνα με την Ένωση Αλτσχάιμερ. Ο αριθμός των Αμερικανών με την ασθένεια αναμένεται να φτάσει τα 13,8 εκατομμύρια έως το 2050, δήλωσε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα στοιχεία από αναφορές της καταναλωτικής δραστηριότητας περισσότερων από 81.000 ανθρώπων της Medicare, για σχεδόν μια περίοδο 20 ετών, από το 1999 έως το 2018, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η ευρεία ομάδα δεδομένων αποκάλυψε ότι οι ασθενείς που τελικά διαγνώστηκαν με άνοια είχαν πρώιμα σημάδια οικονομικών συμπτωμάτων.

«Είναι παράδοξα κοινό. Στα αποτελέσματα της έρευνας, διαπιστώνουμε ότι η άνοια κρύβεται πίσω από ποσοστό μεταξύ 5% και 20% των χαμένων πληρωμών, στο σύνολο των ανθρώπων που τελικά εμφάνισαν άνοια. Πολλοί άλλοι παράγοντες προκαλούν επίσης την απώλεια της προθεσμίας πληρωμών, αλλά νομίζω ότι η άνοια είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα» δήλωσε.

Η ελπίδα που προκύπτει από αυτήν τη μελέτη είναι ότι οι ασθενείς ή τα αγαπημένα τους πρόσωπα μπορούν να αρχίσουν να συνειδητοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά, πριν είναι πολύ αργά, είπε η καθηγήτρια.

Πρόκειται για μία πραγματικά τρομακτική πιθανή παρενέργεια της άνοιας που δεν ήμασταν σε θέση να ποσοτικοποιήσουμε στο παρελθόν, πρόσθεσε.

Οι ασθενείς με χαμηλότερο επίπεδο μόρφωσης, που αργότερα εμφάνισαν άνοια, άρχισαν να παρουσιάζουν ελλιπείς πληρωμές έως και επτά χρόνια πριν από τη διάγνωσή τους, ανέφερε η μελέτη.

Εκείνοι με ανώτερη μόρφωση άρχισαν να εμφανίζουν ανάλογα συμπτώματα τα δύο ή δυόμιση τελευταία χρόνια.

Ενώ η οικονομική διαχείριση συνδέεται συχνά με το μορφωτικό επίπεδο κάποιου, ο λόγος που οι λιγότερο μορφωμένοι ασθενείς, αναπτύσσουν την ασθένεια νωρίτερα, είναι ασαφής.

«Σε αυτήν την περίπτωση δεν ξέρουμε αν αυτό συμβαίνει επειδή δεν λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη τόσο γρήγορα και γι 'αυτό έχουμε μεγαλύτερη χρονική περίοδο, ή αν τα συμπτώματα απλώς εμφανίζονται νωρίτερα γι' αυτούς» σημείωσε.

Ορισμένοι δε, θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι άλλες ασθένειες ενδεχομένως συμβάλλουν στην μειωμένη λήψη αποφάσεων ενός ατόμου. Αλλά η συγκεκριμένη μελέτη βγάζει άλλα συμπεράσματα.

Η Lis Nielsen, διευθύντρια της Διεύθυνσης Συμπεριφοράς και Κοινωνικής Έρευνας στο Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης, εξέτασε ανεξάρτητα τη μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε κυρίως από την NIA.

Η Nielsen είπε ότι είναι δύσκολο να πει γιατί η ομάδα των ατόμων με κατώτερη μόρφωση έδειξε νωρίτερα συμπτώματα στον τομέα της οικονομικής διαχείρισης.

«Υπάρχει η πιθανότητα ότι η διάγνωση της άνοιας να γίνεται αργότερα για ορισμένες λιγότερο ευνοημένες ομάδες λόγω της έλλειψης ικανότητας πρόσβασης σε καλή υγειονομική φροντίδα», δήλωσε η Nielsen στο CNN.

«Γνωρίζουμε από ορισμένες μειονοτικές ομάδες ότι η διάγνωση συχνά γίνεται αργότερα (σε αυτές τις ομάδες) σε σύγκριση με τα πιο ευνοούμενα, λευκά, κοινωνικοοικονομικά, ανώτερα άτομα».

Η ιδέα ότι τα οικονομικά συμπτώματα είναι πρώιμος δείκτης άνοιας δεν είναι νέα, πρόσθεσε.

«Η έλλειψη λήψης αποφάσεων όπως αυτή ( η περίπτωση των πιστωτικών καρτών και δανείων) δεν είναι απαραίτητα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης», δήλωσε η Nielsen.

«Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι η οικονομική ικανότητα, ή οι δυσκολίες με τη λήψη χρηματοοικονομικών αποφάσεων, αποτελούν πρώιμο δείκτη και προβλέψιμο για μετέπειτα διάγνωση της άνοιας» πρόσθεσε.

Αυτή η έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν νωρίτερα ότι μπορεί να δείχνουν σημάδια άνοιας, είπε.

«Η ύπαρξη ενός τρόπου ανίχνευσης της νόσου νωρίτερα, θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμη για τους ανθρώπους, ακόμη και αν δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια. Έτσι, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν την οικονομική τους κατάσταση σε τάξη και ίσως να λάβουν κάποια υποστήριξη ή παρέμβαση προτού κάνουν καταστροφικά λάθη» τόνισε.

Με πληροφορίες του CNN

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM