Αγωγή αναμένεται να καταθέσουν περισσότερες από 40 αμερικανικές πολιτείες κατά του Facebook με πρώτη την Νέα Υόρκη.

 

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, μια ομάδα πολιτειών των ΗΠΑ υπό την ηγεσία της Νέας Υόρκης ερευνά την εταιρεία Facebook Inc για πιθανές παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και σκοπεύει να ασκήσει αγωγή εναντίον του κολοσσoύ των social media την επόμενη εβδομάδα.

 

Η καταγγελία αναμένεται να είναι η δεύτερη μεγάλη αγωγή που κατατίθεται εναντίον μιας εταιρείας τέτοιου βεληνεκούς στον τομέα της τεχνολογίας. Τον Οκτώβριο το Υπουργείο Δικαιοσύνης μήνυσε την Google της Alphabet Inc.

 

Οι τέσσερις πηγές, που επικαλείται το Reuters, αναφέρουν ότι πάνω από 40 πολιτείες σκοπεύουν να υπογράψουν την αγωγή, χωρίς να τις κατονομάζουν, ωστόσο.

 

Το Facebook αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά ενώ ανάλογη ήταν και η στάση εκπροσώπου του γραφείου του γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης.

 

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, της οποίας οι Επίτροποι συναντήθηκαν την Τετάρτη, θα μπορούσε να υποβάλει σχετική καταγγελία σε δικαστή διοικητικού δικαίου ή σε περιφερειακό δικαστήριο, εξηγεί το Reuters.

 

Δεν είναι γνωστό τι σκοπεύουν να συμπεριλάβουν οι πολιτείες στην καταγγελία τους. Ωστόσο, ένας ισχυρισμός που συχνά γίνεται εναντίον του Facebook είναι ότι έχει προσπαθήσει στρατηγικά να αγοράσει μικρούς πιθανούς αντιπάλους. Περιπτώσεις, όπως είχαν γίνει δηλαδή, με το Instagram το 2012 και το WhatsApp το 2014.

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ υποστήριξε τότε, στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο ότι η εταιρεία διαθέτει μια σειρά ανταγωνιστών, συμπεριλαμβανομένων άλλων τεχνολογικών κολοσσών.

 

Υπερασπίστηκε δε, αμφιλεγόμενες εξαγορές όπως το Instagram και το WhatsApp λέγοντας ότι η πλατφόρμα κοινωνικών μέσων βοήθησε να επεκταθούν από μικρές, ασήμαντες εταιρείες σε κυρίαρχους παίκτες στον τομέα της τεχνολογίας.

 

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η FTC το 2019 ξεκίνησαν έρευνες σχετικά με τις συνθήκες του αντιμονοπωλιακού καθεστώτος για τις τέσσερις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης την Amazon.com Inc και την Apple Inc.

 

Λίγο μετά από αυτό, οι δικηγόροι ενώθηκαν για να ερευνήσουν την Google και το Facebook.

 

Με πληροφορίες του Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr