«Lady Yopaat»: Η γυναίκα - ηγεμόνας που αποκάλυψαν τα ιερογλυφικά των Μάγια

«Lady Yopaat»: Η γυναίκα - ηγεμόνας που αποκάλυψαν τα ιερογλυφικά των Μάγια Facebook Twitter
«Lady Yopaat»: Η γυναίκα - ηγεμόνας που αποκάλυψαν τα ιερογλυφικά των Μάγια
0

Τα ιερογλυφικά των Μάγια, που αποκωδικοποίησαν οι αρχαιολόγοι, αποκάλυψαν το όνομα μιας ισχυρής γυναίκας που κυβερνούσε, της «Lady Yopaat».

Μετά από δέκα χρόνια έρευνας, η πόλη Cobá αποκαλύπτει τα μυστικά της στους αρχαιολόγους. Οι αρχαιολόγοι έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν και να «αφηγούνται» τη χαμένη ιστορία της πόλης των Μάγια, Cobá, στη χερσόνησο Yucatan του Μεξικού.

Παρά τα εντυπωσιακά αρχαιολογικά ερείπια του Cobá, που καλύπτουν μία μεγάλη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων πυραμίδων-ναών και ανυψωμένων δρόμων που συνδέουν τον Cobá με άλλους οικισμούς, οι μελετητές  γνώριζαν ελάχιστα πράγματα για την ιστορία της πόλης.

Τώρα, το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού (INAH) επανεξετάζοντας τα μνημεία του Cobá, επέτρεψε στους αρχαιολόγους να ανακαλύψουν μια δυναστεία 14 ηγεμόνων που κυβερνούσαν την πόλη περίπου από το 500 μ.Χ. έως το 780 μ.Χ.

Ανάμεσά στους ισχυρούς του τότε κόσμου, ήταν ο Ju'npik Tok, ο ιδρυτής της δυναστεία και μια γυναίκα ηγεμόνας, η Lady Yopaat.

Η Lady Yopaat πιστεύεται ότι βασίλεψε για 40 χρόνια στις αρχές του 7ου αιώνα και ενίσχυσε την εξουσία του Cobá στην περιοχή.

Η αρχαία πόλη υπήρξε περίπου από το 200 π.Χ. έως τον 14ο αιώνα μ.Χ., αλλά έφτασε στην ακμή της κάπου μεταξύ 600 και 800 μ.Χ., όταν οι ηγέτες της κατάφεραν να ανοίξουν εμπορικές οδούς.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μια βασίλισσα - πολεμίστρια, που αναγνωρίστηκε ως Lady K'awiil Ajaw, επιτέθηκε στην πόλη Yaxuná και δημιούργησε έναν δρόμο 100 χιλιομέτρων, συνδέοντας τον Cobá με την πόλη. Ο δρόμος δε αυτός μπορεί να φανεί ακόμα και σήμερα.

«Lady Yopaat»: Η γυναίκα - ηγεμόνας που αποκάλυψαν τα ιερογλυφικά των Μάγια Facebook Twitter
Παλαιότερη γνωστή αναπαράσταση της Yopaat

Τότε, δεν ήταν σύνηθες οι γυναίκες να ηγούνται στην κοινωνία των Μάγια, σημειώνει ο Octavio Esparza Olguín, από το Κέντρο Σπουδών των Μάγια στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού. Ωστόσο, και άλλες σημαντικές πόλεις όπως η Palenque ή η Naranjo είχαν γυναίκες ηγέτες.

«(Αυτοί) οι ηγέτες έχουν τελικά ένα όνομα, μια δική τους ταυτότητα», λέει η María José Con Uribe, αρχαιολόγος της INAH και διευθύντρια του προγράμματος Cobá.

«Αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε τα πρώτα βήματα προς την ανασυγκρότηση των ιστορικών γεγονότων αυτής της πόλης, να δούμε τη χρονική στιγμή αλλά και ακόμη πιο σημαντικά να βρούμε σχέσεις μεταξύ του Cobá και άλλων τοποθεσιών ή περιοχών».

Οι αρχαίες επιγραφές που βρέθηκαν στα ερείπια του Cobá, κλειδί για οποιαδήποτε ιστορική ανασυγκρότηση, αναλύθηκαν για πρώτη φορά πριν από έναν αιώνα, αλλά η άσχημα διαβρωμένη κατάστασή τους, αποθάρρυνε πολλούς εμπειρογνώμονες των Μάγια να τις μελετήσουν ενδελεχώς, λέει η Con Uribe.

Παράλληλα, υπήρχε ένα ακόμα πρόβλημα «Μέχρι πρόσφατα οι μελετητές υπέθεταν ότι υπήρχαν πολύ λίγες ιερογλυφικές επιγραφές στις πόλεις των βόρειων πεδινών (όπου βρίσκεται το Cobá), πράγμα που σήμαινε ότι δεν υπήρχε καν προσπάθεια να εντοπιστούν νέες επιγραφές ή οι ειδικοί δεν είχαν επιστήσει την προσοχή τους για να τις αποκρυπτογραφήσουν», λέει ο Traci Ardren, αρχαιολόγος και καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.

«Οι βόρειες πόλεις θεωρούνταν ότι δεν είχαν αναπτυχθεί τόσο πολύ στον τομέα των γραμμάτων. Αυτό τώρα, γνωρίζουμε ότι είναι λάθος», προσθέτει ο Ardren.

Για να μαζέψει νέες πληροφορίες από τα γλυπτά του Cobá, η ομάδα της Con Uribe μελέτησε τα μνημεία της περιοχής χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους, από τη φωτογραμμετρία, η οποία δημιουργεί τρισδιάστατες ανακατασκευές από φωτογραφίες, έως το φως από διαφορετικές οπτικές γωνίες για να τονίσει το σχήμα των ιερογλυφικών.

«Ήταν μια πρόκληση να είμαστε σε θέση να αποκτήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες από αυτές που είχαμε για την περιοχή», λέει η Con Uribe, «Δέκα χρόνια δουλειάς, βλέποντας, φωτογραφίζοντας, σχεδιάζοντας ... και τελικά (έχουμε) αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα.»

Με πληροφορίες του TheArtNewspaper

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM