To Facebook «μπλόκαρε» χρήστες επειδή πόσταραν εικόνα με αλυσοδεμένους Αβορίγινες

To Facebook «μπλόκαρε» χρήστες επειδή πόσταραν εικόνα με αλυσοδεμένους Αβορίγινες Facebook Twitter
EPA
0

Το Facebook μπλόκαρε και σε κάποιες περιπτώσεις απέκλεισε χρήστες που προσπάθησαν να αναρτήσουν δημοσίευμα τού Guardian με μια σκληρή εικόνα αλυσοδεμένων αβορίγινων.

Το Σάββατο, ο Guardian Αυστραλίας είχε αποκαλύψει πως το Facebook απολογήθηκε επειδή από λάθος εμπόδισε έναν Αυστραλό χρήστη να ποστάρει τη φωτογραφία αυτή από το 1890. Η ανάρτηση τού χρήστη είχε στόχο να καταρρίψει τον ισχυρισμό του Αυστραλού πρωθυπουργου Σκοτ Μόρισον πως δεν υπήρχε σκλαβιά στη χώρα - σχόλιο που ο ίδιος ανακάλεσε μια μέρα αργότερα.

Το Facebook τότε αφαίρεσε τη φωτογραφία των αλυσοδεμένων Αβορίγινων με το πρόσχημα του «γυμνού περιεχομένου».

To Facebook «μπλόκαρε» χρήστες επειδή πόσταραν εικόνα με αλυσοδεμένους Αβορίγινες Facebook Twitter
Η φωτογραφία που περιελάμβανε το δημοσίευμα του Guardian (State Library of Western Australia/Guardian)

Η ανάρτηση «κατέβηκε», ο λογαριασμός του χρήστη μπλοκαρίστηκε, με το Facebook να προφασίζεται πως η φωτογραφία περιλάμβανε γυμνό, παραβιάζοντας τους κανόνες του μέσου.

Όταν ο Guardian Australia απηύθυνε ερώτηση στο Facebook για το αν η φωτογραφία εσφαλμένα επισημάνθηκε ως ακατάλληλη, το Facebook αναγνώρισε την παρανόηση, ζήτησε συγγνώμη στον χρήση και επανεμφάνισε το ποστ.

«Ζητούμε συγγνώμη για αυτό το λάθος» ανέφερε εκπρόσωπος του μέσου, λέγοντας πως η φωτογραφία αφαιρέθηκε εσφαλμένα από το αυτοματοποιημένο σύστημα.

Παρόλα αυτά, δεκάδες αναγνώστες του Guardian -μεταξύ αυτών και ο χρήστης που πρώτος ανέβασε τη φωτογραφία- ανέφεραν πως στη συνέχεια, όταν προσπάθησαν να ποστάρουν το ίδιο δημοσίευμα στα προφίλ τους, δεν τα κατάφεραν, λαμβάνοντας το μήνυμα πως παραβίαζαν τους κανονισμούς της πλατφόρμας.

Μάλιστα, σε αρκετούς χρήστες επιβλήθηκε μπαν 30 ημερών, επειδή επιχείρησαν να αναρτήσουν το συγκεκριμένο άρθρο.


Μετά από πλήθος παρεμβάσεων από τους υπευθύνους της εφημερίδας, τελικά το μέσο κοινωνικής δικτύωσης επέτρεψε την απρόσκοπτη ανάρτηση του άρθρου το απόγευμα της Δευτέρας.

Πολλοί χρήστες στηλίτευσαν πάντως τα γρήγορα αντανακλαστικά τού Facebook στη λογοκρισία περιοχομένου που κρίνει πως περιέχει γυμνό και την απροθυμία παρέμβασης στα εμπρηστικά ποστ του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο δημοσιογράφος και ακτιβιστής Cory Doctoro τόνισε στο Twitter πως, όπως αποδείχτηκε, το Facebook δεν μπορεί να κάνει διαχείριση μεγάλης κλίμακας, με αποτέλεσμα το άνισα κατανεμημένο και υπερβολικό μπλοκ να στρέφεται ενάντια σε μειονότητες (εργαζόμενους στο χώρο του σεξ, queer, μαύρους).

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Τech & Science / Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Οι λανθασμένες απαντήσεις υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη σε μια μηχανή αναζήτησης στην οποία απευθύνονται περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι για έγκυρες πληροφορίες
NEWSROOM
Καρκίνος του πνεύμονα: Νέο φάρμακο καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία στην ιστορία

Τech & Science / Νέο φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα - Η νέα θεραπεία μοιάζει αποτελεσματικότερη απ' οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία - Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, με 1,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο
NEWSROOM
Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τα παιδιά που τρώνε τακτικά σνακ από φιστίκια από 4 έως 6 μηνών και πάνω, έχουν 71% λιγότερες πιθανότητες να έχουν αλλεργία στα φιστίκια στα 13, σύμφωνα με έρευνα.
NEWSROOM
Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Τech & Science / Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Οι εναλλακτικές λύσεις νικοτίνης σε ηλεκτρονικά τσιγάρα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, μπορεί να είναι πιο ισχυρές και εθιστικές από την ίδια τη νικοτίνη σύμφωνα με τον FDA
NEWSROOM