Οι ημέρες του έχουν γίνει δύσκολες. Με το ποδήλατο πηγαίνει από ραντεβού σε ραντεβού, στα υπουργεία, στις τοπικές αρχές του Βερολίνου. Δεν έχει πλέον τον καιρό για να διαβάσει τις νεότερες επιστημονικές μελέτες, είπε την περασμένη εβδομάδα στον ραδιοφωνικό σταθμό NDR. Η εγκυρότητα και η επιστημοσύνη του ψηλόλιγνου άντρα με τα σγουρά μαλλιά είναι περιζήτητη αυτόν τον καιρό λόγω της πανδημίας του Covid19. Ο Κρίστιαν Ντρόστεν έχει γίνει ειδικός σε νεοεμφανιζόμενες λοιμώξεις, η πιο ισχυρή παρουσία σε αυτή την πρωτόγνωρη παγκόσμια κρίση.

Στις συνεντεύξεις Τύπου κάθεται δίπλα στον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν. Είναι προσκεκλημένος σε talkshow, μιλά με εφημερίδες, στέλνει tweets και εκφράζει τις απόψεις του κάθε εργάσιμη ημέρα σε podcast με θέμα τα νεότερα από τον κορωνοϊό μέσω του NDR. Αντιμετωπίζει με υπομονή ερωτήσεις για καθημερινές καταστάσεις σε σχέση με τις εξελίξεις. Ο πατέρας ενός αγοριού δυόμισι χρονών εξηγεί με τρόπο ήρεμο και κατανοητό, που μπορεί να καταλάβει και ο πιο άσχετος, χωρίς να ωραιοποιεί. Με δυο λέξεις, είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς την κατάσταση, γι' αυτό η φύση του podcast τού δίνει τη δυνατότητα να παίρνει ανάσες και να κάνει έκκληση στη λογική.

 

Το περιοδικό «Spiegel» αποκαλεί τον Κρίστιαν Ντρόστεν «κορυφή ανάμεσα στους ντέτεκτιβ επιδημιών». Η εφημερίδα «Tagesspiegel» κάνει λόγο για τον γιατρό με τη μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα. Υπάρχουν χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τον αποκαλούν ήρωα. Και είναι αλήθεια.

 

Το περιοδικό «Spiegel» αποκαλεί τον Κρίστιαν Ντρόστεν «κορυφή ανάμεσα στους ντέτεκτιβ επιδημιών». Η εφημερίδα «Tagesspiegel» κάνει λόγο για τον γιατρό με τη μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα. Υπάρχουν χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τον αποκαλούν ήρωα. Και είναι αλήθεια. Ο Ντρόστεν ξέρει όσα κανείς άλλος επιστήμων στη Γερμανία. Το 2003, στο Ινστιτούτο Μπέρνχαρντ Νοχτ Τροπικής Ιατρικής στο Αμβούργο, ήταν ανάμεσα σε αυτούς που ανακάλυψαν τον κορωνοϊό SARS, πολύ κοντινό σε αυτόν που μας ταλαιπωρεί τώρα. Μαζί ανακάλυψε κι ένα γρήγορο τεστ για τον εντοπισμό του. Για την επίδοσή του τού απονεμήθηκε το 2005, το ομοσπονδιακό μετάλλιο, σε ηλικία 32 χρονών.

 

Πανταχού παρών

 

Υπό την επίβλεψη του Ντρόστεν η ομάδα εργασίας του στην πανεπιστημιακή Κλινική του Σαριτέ παρουσίασε το πρώτο τεστ για τον νέο ιό. Λόγω των γνώσεών του και της υπεύθυνης θέσης που κατέχει στο Σαριτέ, δεν αφήνει το πεδίο ελεύθερο σε αυτοαποκαλούμενους εμπειρογνώμονες. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει συνεχή παρουσία στα πρωτοσέλιδα, σχόλια μίσους ή ακόμα και λεπτομέρειες σχετικά με τον ίδιο. Προκαλεί εντύπωση, για παράδειγμα, όταν διηγείται ότι εδώ και χρόνια, επειδή στις μπιραρίες δεν πλένονται καλά τα ποτήρια με αποτέλεσμα να μένουν οι ιοί, πίνει απευθείας από το μπουκάλι.

 

Ο Ντρόστεν μεγάλωσε σε αγρόκτημα στο Emsland και σπούδασε Ιατρική στη Φρανκφούρτη. Μετά από ένα διάστημα στο Ινστιτούτο Μπέρνχαρντ Νοχτ Τροπικής Ιατρικής στο Αμβούργο έγινε επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και το 2017 πήγε στο Σαριτέ. Για τη φημισμένη πανεπιστημιακή κλίμακα του Βερολίνου είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξη ότι δεν σε αφήνει να χαλαρώσεις, αντίθετα σε κινητοποιεί. Φυσικά, ο Γερμανός λοιμωξιολόγος δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα ήταν όλα αυτά σήμερα σε υπερθετικό βαθμό.

 

Γκίζελα Γκρος/ dpa

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου